Coronavirus

Forskere har opdaget nye symptomer på covid-19

Flere, der har været smittet med coronavirus, fortæller nemlig, at de mistede deres smags- og lugtesans, mens de var syge.

De fleste ved, at symptomer på covid-19 blandt andet er feber, hoste, muskelsmerter og hovedpine.

Men færre ved, at covid-19 også kan fjerne din evne til at dufte friskbrygget kaffe og smage en nybagt bolle.

Flere, der har været smittet med coronavirus, fortæller nemlig, at de mistede deres smags- og lugtesans, mens de var syge.

Årsagen til, at man mister sine sanser, er, at coronavirussen giver irriterede slimhinder i blandt andet hals, mund og næse. Det forklarer Gitte Kronborg, der er overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Der løber tråde af nerver ud på tungen og ganen, og det er dem, der gør, at man smager og lugter. Når man har en betændelse, så forstyrrer det nerverne, og man kan miste sine sanser, siger hun.

For en, der godt kan lide at spise, er det jo lidt trist

Emil Laage Helt, coronasmittet

Det er det samme, der sker - omend oftest i meget mildere grad - når vi er forkølede eller har influenza.

Kun ekstremerne trænger igennem

Emil Laage Helt er en af dem, der har oplevet at miste sin smags- og lugtesans på grund af coronavirus. Han bor i USA og blev smittet med covid-19, efter han havde været på en konference i Boston.

6. marts blev han, som en af de første 2-300 i USA, testet positiv. I dag - tre uger efter - er han stadig i karantæne, men i bedring.

De fleste af hans symptomer er forsvundet, men to af dem er der stadig: Han kan hverken smage eller lugte noget, og sådan har det været i over to uger.

Emil Laage Helt vurderer, at det i hans tilfælde er værre end det tab af sanserne, man mister ved en almindelig forkølelse - også fordi det har stået på i to uger. Hvis han skal kunne lugte noget, skal det meget tæt på næsen. Det er kun meget salte, søde eller stærke ting, han kan smage.

- I forhold til, hvad jeg kunne have gået igennem, er det selvfølgelig ikke så slemme symptomer. Men for en, der godt kan lide at spise, er det jo lidt trist. Især når jeg er i karantæne hos mine forældre, der laver god mad, siger Emil Laage Helt.

Eksempler fra hele verden

I Iran, Italien og USA er der også meldinger om symptomerne. Jerome Salomon, der er direktør for den franske pendant til Sundhedsstyrelsen, har tidligere sagt, at manglende smags- og lugtesans er symptomer på covid-19.

I Tyskland har Hendrick Streek, virolog ved universitetet i Bonn, sammen med sit team talt med omkring 100 smittede og herfra fundet, at to tredjedele af dem havde oplevet ændringer i deres sanser.

Særligt lugte- og smagssansen var påvirket hos de smittede. For eksempel kunne en mor ikke lugte en fyldt ble hos sit barn, andre kunne ikke lugte deres shampoo, og flere fortalte, at deres mad ikke smagte af noget.

- Næsten alle smittede personer, vi har interviewet - og dette gælder for godt to tredjedele - har beskrevet lugt- og smagstab, der varede i flere dage. Vi kan endnu ikke fortælle, nøjagtigt hvornår disse symptomer viser sig, men vi tror, at det er lidt senere i infektionsforløbet, har Hendrick Streek tidligere fortalt til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ligesom med forkølelse og influenza, så kommer smags- og lugtesansen tilbage igen, når coronavirussen er ude af kroppen igen.