Coronavirus

Derfor har sommerens festivaler ingen planer om at aflyse - endnu

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Selvom der er mange usikkerheder forbundet med planlægningen af årets festivaler, er de nødt til at fortsætte, mener kommunikationsdirektør.

Mens Spot Festival og gadefestivalen Distortion har taget konsekvensen af coronavirussen, regner Roskilde Festival, Smukfest og Heartland stadig med at afholde festivaler til sommer.

Men med den nuværende situation bliver der bidt mange negle i branchen, mener Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

- Der er nogle, der ser pressemøder meget indgående for tiden. Det har en kæmpe betydning, hvordan de her påbud fra myndighederne udvikler sig. Mange af dem har sikkert svært ved at sove om natten, siger Ronnie Hansen.

Festival fortsætter arbejdet

Et af de steder, hvor man følger udviklingen nøje, er hos den fynske festivalen Rock Under Broen, der efter planen skal byde 20.000 mennesker velkommen 13. juni.

- Vi arbejder ufortrødent videre med alle vores forberedelser til, at det skal være den dato. Vi kan ikke stoppe med at arbejde nu og sætte os ned og vente på, at der måske kommer et forbud, siger Bent Frandsen, formand for Rock Under Broen.

Selvom det med egne ord måske gør ham naiv, ser han ikke andre alternativer end at vente, til der bliver meldt klart ud fra Folketinget.

- Man kan ikke bare aflyse. Vi har underskrevne kontrakter for en otte-ni millioner kroner. Det kan vi ikke bare gøre, men hvis vi skal flytte eller aflyse, hvilket jeg nu aldrig tror, vi kommer til, er vi nødt til at have et påbud, ellers bliver vi ikke kompenseret for noget som helst, siger Bent Frandsen.

Billetsalget falder sammen

Den fynske festival Heartland, der kun ligger en uge før den nu udskudte gadefestival Distortion, regner også stadig med at køre som planlagt. Det samme gør sig gældende for blandt andet Tinderbox, Smukfest og Langelandsfestival. Og heller ikke Roskilde Festival har planer om at aflyse.

- Vi følger udviklingen nøje og er i tæt dialog med myndighederne. Roskilde Festival finder sted til sommer, hedder det i et skriftligt svar fra festivalen.

Sådan bliver det nødt til at være, fortæller Ronnie Hansen.

- Vi ved, at så snart der bliver kommunikeret nogen form for usikkerhed, går det lige i hjernen på billetkøberne, og så falder billetsalget sammen, siger han.

Personligt køber jeg uanset hvad alle de billetter, jeg ville have brugt

Ronnie Hansen, direktør for sport, kultur og underholdning, Geelmuyden Kiese

Og det kan forringe festivalens chance for at få statsstøtte til at komme igennem krisen.

- Det er sådan, at du skal kunne sandsynliggøre, hvor mange billetter du ville have solgt, og hvis billetkøberne er grebet af en form for panik, er det svært efterfølgende at bevise, at man har mistet et stort antal billetter, siger direktøren.

Køb trods usikkerhed

Derfor kan man, ifølge Ronnie Hansen, potentielt være med til at redde festivalernes fremtid, hvis man køber billetter trods usikkerheden.

- Personligt køber jeg uanset hvad alle de billetter, jeg ville have brugt. Jeg stoler på rigtig mange af koncert- og festivalarrangørerne, og jeg vil gerne gøre alt for at holde hånden under dem, siger Ronnie Hansen.

- Jeg køber løs.

Forbrugerrådet TÆNK oplyser, at man som udgangspunkt har ret til at få sine penge refunderet, der kan dog være særlige betingelser knyttet til den enkelte festival.