Samfund

Dagens nyheder 27. marts 2020

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Følg coronavirussens udvikling minut for minut her. Du kan tippe TV 2s journalist her.

USA runder uhyggelig milepæl

USA passerer 100.000 smittetilfælde. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University sent fredag aften. USA er det land i verden, der har flest bekræftede smittetilfælde.
 

Trump godkender historisk stor hjælpepakke

Donald Trump har underskrevet loven, der giver grønt lys til den største økonomiske hjælpepakke nogensinde i USA til værdi af 2200 milliarder dollar - svarende til cirka 15.000 milliarder kroner.

WHO advarer: Mangel på værnemidler er en akut trussel

Mangel på beskyttelsesudstyr såsom mundbind er en akut trussel mod indsatsen for at redde liv under coronaudbruddet. Sådan lyder det fra chefen for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, der opfordrer landene til at skrue op for produktionen af netop værnemidler.

Fire passagerer er døde om bord på krydstogtskib

Fire passagerer er døde om bord på et krydstogtskib, der er strandet i farvandet ud for Panama i Mellemamerika. Mange passagerer på skibet har symptomer på influenza. Flere er blevet testet, og enkelte har vist sig at være smittet med coronavirus. Flere havne har derfor den seneste tid afvist at lade krydstogtskibet lægge til kaj, 

Dansk overlæge har udviklet ny testmetode

Dansk overlæge fra Statens Serum Institut har udviklet metode, der kan afhjælpe internationalt testproblem. Metoden er uhyre simpel, men knapt så følsom, som den standardmetode, man ellers bruger til at forbehandle prøver. Ifølge manden bag skulle det være så nemt "Som at koge et æg".

Stor redningspakke stemt igennem

Repræsentanternes Hus i Washington har som ventet stemt ja til en gigantisk corona-hjælpepakke til 2200 milliarder dollar. Den sendes nu videre til præsident Donald Trump, der ventes at underskrive den inden for kort tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Google giver megabeløb til coronabekæmpelse

Internetgiganten Google er klar med en støttepakke på 800 millioner dollar - 5,5 milliarder kroner - til kampen mod coronavirusset, der i øjeblikket hærger verden over. Det meddeler tech-virksomheden i en pressemeddelelse. Størstedelen af beløbet er annoncekredit.

Danske patienter med i internationalt covid-19-medicinforsøg

12 personer i Danmark skal deltage i et internationalt forskningsprojekt, hvor lægemidlet Remdisivir skal testes på patienter med Covid-19. Fredag er sendinger med medicinen ankommet til danske hospitaler, skriver Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelelse. Remdisivir er et af de lægemidler, som verdens forskere har størst forhåbning til, når det handler om behandling af lungesyge patienter med covid-19.

Corona-pandemi skyld i recession

Det er tydeligt, at verden er gået ind i en recession, der er lige så slem eller værre end finanskrisen i 2008-9. Det siger chefen for den Internationale Valutafond (IMF), Kristalina Georgieva.

25.000 døde med coronavirus

Antallet af coronadødsfald på verdensplan har nu rundet 25.000. Det viser en opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University fredag eftermiddag.

Svenskerne opretter felthospitaler

For at øge den sygeplejekapaciteten under koronapandemien opretter Försvarsmakten, det svenske forsvar, felthospitaler i Göteborg og Stockholm, mens Region Skåne opretter et telthospital i Helsingborg. Det skriver Øresund News ifølge Ritzau.

Svenskerne forbyder forsamlinger på over 50

På et pressemøde tidligere fredag sagde den svenske statsminister Stefan Löfven, at man fra i morgen lørdag forbyder forsamlinger på over 50 personer

92 svenskere er afgået ved døden med coronasmitte. 

Indisk "superspreder" sender 40.000 mennesker i karantæne

En indisk mand havde været på besøg i Tyskland og Italien og ignorerede rådene om at gå i karantæne, efter han vendte retur til hjemlandet. I stedet tog han til Hola Mohalla-festival, der er en sikh tradition, hvor omkring 10.000 mennesker kommer daglig. 

Det skriver BBC

Manden er roden i et udbrud af coronavirus i den indiske Punjab-region, der har fået de indiske myndigheder til at sende 40.000 mennesker i karantæne fra 20 forskellige byer.

Manden, der var 70 år, er afgået ved døden, og 19 af mandens slægtninge er blevet testet positive for virussen.

Sundhedsstyrelsen og WHO holder pressemøde

Sundhedsstyrelsen og WHO Europa holder pressemøde klokken 13.30 om status på situationen med coronavirus. Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i WHO Europa Hans Kluge vil være til stede. Følg med her

Klokken 14 inviterer myndighederne, uden Sundhedsstyrelsen, også til pressemøde om situationen. 

Boris Johnson tester positiv for coronavirus

Den britiske premierminister Boris Johnson er blevet testet positiv for coronavirus. Det skriver han på Twitter.

Fem tiltalt i sag om våbenkøb via internettet

To udenlandske mænd er tiltalt for at have forsøgt at købe 83 våben med ammunition via dark web. Derudover er to mænd og en kvinde tiltalt for at planlægge at hente våbene i Danmark og fragte dem videre til Sverige. Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse. 

Danske atleter udtaget til OL beholder deres pladser

Danske atleter, der skulle have været til OL i Tokyo til sommer, får lov til at beholde deres pladser, til når den endelige dato er fundet. Det skriver Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse. 

De Olympiske Lege skulle have fundet sted i august, men grundet spredningen af coronavirus er legene udskudt. I løbet af de næste tre uger bliver de nye datoer for afviklingen af legene i Tokyo meldt ud. 

Politiet til bilister på tomme veje: Kør ordentligt

Flere politikredse på Twitter melder om bilister, der suser afsted på landets veje, der er betydeligt mindre befærdede end sædvanligt. 

Blandt andet skriver Østjyllands Politi, at en bilist kørte 208 kilometer i timen på en strækning, hvor man kun måtte køre 80 kilometer i timen. Vedkommende fik frakendt sit kørekort. 

Viceborgmester vil åbne genbrugspladser

Martin Ravn, der er 1. viceborgmester i Horsens Kommune, vil gerne have, at kommunens genbrugspladser åbner igen. Kommunernes Landsforening har ellers opfordret, at de holder lukket. Det skriver TV 2 Østjylland

- Hvad er det for en risiko, der er? Alle folk tager jo også i supermarkeder, hvor man jo har løst det. Langt de fleste kasseekspedienter sidder bag en plexiglas-rude, man spritter af, og der er skilte og mærker, som oplyser om, at man skal holde afstand, siger Martin Ravn til TV 2 Østjylland, der tilføjer, at han frygter kaotiske tilstande, når de endeligt åbner. 

Hjemsendte offentligt ansatte skal bruge fridage

På et pressemøde klokken 11 blev en ny aftale præsenteret, der fastsætter vilkårerne for de offentlige ansatte, der er sendt hjem fra deres arbejdspladser for at forhindre yderligere smittespredning.

Aftalen betyder blandt andet, at de offentligt ansatte, der er sendt hjem uden at kunne udføre deres arbejde eller de, der kun delvist kan udføre deres arbejde hjemmefra, skal bidrage med at afvikle fem dages frihed i løbet af hjemsendelsesperioden. Det fortalte skatteminister Morten Bødskov på pressemødet.