Coronavirus

24-årig flyttede hjem til sin mormor under coronakrisen

Da Sofie-Mathilde blev sendt hjem fra arbejde, var hun ikke i tvivl om, hvor hun skulle tage hen.

Der er ingen tvivl om, at coronavirussen er en uvelkommen gæst i vores land – ja, i hele verden. Men i en familie i Hjørring har den givet anledning til noget godt.

For da 24-årige Sofie-Mathilde Bach Andersen blev hjemsendt fra den skole, hvor hun arbejder som speciallærer, var hun ikke i tvivl om, hvad der skulle ske.

Hun skulle hjælpe sin mormor på 93 år, der i disse coronatider er endnu mere udsat end normalt. På grund af hendes høje alder har hun brug for hjemmepleje.

Og Sofie-Mathilde frygtede, at de skiftende plejere ville risikere at tage virussen med hjem til hendes mormor. Derfor begyndte hun sammen med sin mor at afløse plejerne.

- Jeg lavede eksempelvis aftensmad og puttede hende, og det kunne jo lige spare os for to besøg fra hjemmeplejen, fortæller Sofie-Mathilde Bach Andersen.

Valborg Mathilde og Sofie-Mathilde får sig en is i sofaen.

Men få dage senere kunne den 24-årige lærer mærke, at det slet ikke var nok. Hun brugte mange timer på at bekymre sig om, hvordan det gik hendes mormor.

Derfor pakkede hun sine ting og flyttede hen til hende.

- Nu kan vi fordrive den her usikkerhed og utryghed væk sammen, fortæller Sofie-Mathilde Bach Andersen.

Hun vidste, at der var en lille risiko for, at hun selv kunne tage smitten med, men hun havde ikke følt symptomer og havde taget forholdsreglerne meget alvorligt, så hun tænkte ikke, at risikoen var stor

Holder i hånd

De holder ikke to meters afstand til hinanden, men de ser ikke andre. Derfor kan de med ro i maven give hinanden en masse knus.

- Vi holder også i hånd om aftenen, når vi skal sove, siger Sofie-Mathilde Bach Andersen.

Hun og mormor Valborg Mathilde har faktisk boet sammen tidligere, fordi de ifølge Sofie-Mathilde Bach Andersen begge havde brug for tryghed og selskab.

Men Sofie-Mathilde flyttede ud og ind i sin egen lejlighed, da hun blev færdiguddannet lærer og skulle til at finde et arbejde.

Sofie-Mathilde og Valborg Mathilde, da Sofie var barn.

Har mere tid

Selvom aldersforskellen er på hele 69 år, har de ingen problemer med at få tiden til at gå sammen.

De klipper gækkebreve, laver trylledej, planter blomster og hygger.

Og der er god tid til det.

- Førhen når jeg besøgte hende, nåede vi ikke så mange ting. Det gør vi nu.

Eksempelvis bruger de meget tid i haven, for det har altid været mormorens store passion. Men i takt med, at hun blev ældre, blev det sværere og sværere at komme ud og ordne bedene.

Derfor tager de tit eftermiddagskaffen i haven, når vejret er til det.

Valborg Mathilde og Sofie-Mathilde i haven.

Godt for dem begge

Og det er ikke kun Sofie-Mathildes mormor, der vinder ved denne løsning. Det gør Sofie-Mathilde i den grad også:

- Der er ligesom et formål med de ting, man gør. Hvis jeg ikke var her hos min mormor, ville jeg ikke gide lave aftensmad.

Og så betyder det også meget for dem begge, at de har hinanden i denne tid.

- Jeg er glad for, at vi er sammen om det. Hvis en af os skal blive syge, så er det godt, at vi har hinanden, siger 93-årige Valborg Mathilde.

Valborg Mathilde i sin stue.

Vil gerne inspirere

Sofie-Mathilde og Valborg Mathilde håber, at deres historie kan inspirere andre til at overholde myndighedernes anbefalinger, så smittekæden kan bremses. Men også så man kan få mulighed for at tage hånd om ældre og ensomme uden at smitte dem.

- I denne her tid går det bare op for en, hvor lidt patent man har på livet. Hvor usikkert det i virkeligheden er. Og så er det rart, at jeg kan være helt sikker på, at min mormor ved, at hun er 100 procent elsket og værdsat.

Du kan se meget mere om Sofie-Mathilde Bach Andersen og hendes mormor i ’Danmark står sammen’, som sendes på TV 2 lørdag aften klokken 19.55.