Coronavirus

Svenskere på gaden: Politikere i de andre lande prøver bare at score point

I Sverige går livet videre, omend på lidt lavere blus. Her er corona-restriktionerne langtfra så vidtrækkende som i andre europæiske lande.

Maksimalt ti mennesker må samle sig i Danmark, i Tyskland kun to, mens Frankrig praktisk talt har indført udgangsforbud.

Skoler, daginstitutioner, forretninger, restauranter og fitnesscentre lukker ned i et forsøg på at inddæmme coronavirussen.

Men så langt går de ikke i Sverige. Her er der stadig åbent, og man må samles 500 mennesker.

TV 2s korrespondent Jesper Zølck har mødt en række svenskere på gaden i Stockholm for at spørge, hvad de synes om den svenske håndtering af coronakrisen.

Og den generelle opfattelse er, at man stoler på, at myndighederne gør det, der skal til, siger Jesper Zølck.

En sælger ved navn Christofer Åheheim er i hvert fald tilfreds.

- Jeg tror, at andre lande lukker ned af politiske hensyn. Så virker det, som om politikerne gør alt, hvad de kan, for at stoppe smitten. I stedet burde de stole på, at folk gør deres bedste for at passe på, siger han til TV 2 – på vej ind i et nyåbnet fitnesscenter.

Tandplejeren Tina Duffy er enig.

- Jeg synes, at det er helt okay, hvad vi gør i Sverige. Bare fordi alle andre hopper ud over skrænten, behøver vi jo ikke at følge efter. Jeg tror, at politikere andre steder prøver at score point ved at handle drastisk i stedet for at lytte til forskerne, mens vi her i Sverige lytter til sundhedsmyndighederne.

Strategi baseret på tillid

De to svenskere på gaden repræsenterer ifølge Jesper Zølck flertallet i Sverige: nemlig dem, der bakker op om sundhedsmyndighedernes tiltag.

Fra myndighedernes side lyder det, at de sårbare og de i risikogruppen skal blive hjemme og passe ekstra på. Gør de det, kan resten af samfundet godt fungere, er filosofien.

Det er en strategi baseret på tillid, siger Jesper Zølck.

- Myndighederne har tillid til, at befolkningen er fornuftig, godt kan passe på, spritte af og blive hjemme, hvis de er særligt udsatte. Og samtidig har befolkningen tillid til, at myndighederne tager de nødvendige skridt, siger han.

Jesper Zølck beretter om et ”Stockholm, der har skruet ned for tempoet, men ikke et samfund, der er lukket ned som i Danmark.”

- Flere arbejder hjemme, og nogle restauranter kan mærke en tydelig forskel. Men busserne er stadig halvfyldte, børnehaver går rundt i byen, sportsaktiviteter kører videre, og unge går stadig til fester.

2000 forskere sender brev til regeringen

Men der er også svenskere på gaden, der er bekymrede over, at Sverige gør så relativt lidt sammenlignet med andre lande.

- Jeg synes personligt, at vi burde lukke ned for alt, fordi folk er nervøse. Den ene dag hører vi én ting, den anden dag noget andet. Så der er meget modstridende budskaber, siger Maria Aravina, kok og mor til to.

Bekymringen deles også af andre.

2000 forskere har i et åbent brev onsdag forsøgt at råbe regeringen op. De mener, at regeringen ikke er striks nok.

Forskerne mener, at kontakten mellem mennesker bør begrænses kraftigt, og at betydeligt flere bør testes for coronavirus i stedet for kun at teste sygehuspersonalet og de patienter, der har brug for indlæggelse.

I Sverige er i alt 77 personer, der er smittet med coronavirus, døde.