Coronavirus

Midlertidige lighuse opsættes i New York: - Tænk, det er kommet så vidt

New York er blevet hårdt ramt af coronasmitten. Guvernør tigger Washington om respiratorer i tusindvis.

Ved Bellevue Hospital på Manhattan er en sidegade blevet spærret af for al trafik.

Et skilt, der er sat op på barrikaderne ved vejen, fortæller i sig selv, hvor slemt det står til: Her er der kun adgang for folk, der foretager ligsyn.

Iklædt militæruniformer, ansigtsmasker og handsker er et hold fra USA’s nationalgarde sendt til New York for at forberede byen på det værst tænkelige scenarie.

De er nemlig i gang med at sætte midlertidige lighuse op ved hospitalerne.

Store hvide telte med kølecontainere skal opbevare alle de omkomne, som hospitalerne ikke kan rumme.

De almindelige lighuse er fyldte

New York har set det som den eneste løsning, fordi antallet af døde forventes at stige drastisk i de kommende uger.

I næste uge vil der nemlig ikke længere være mere plads tilbage på de almindelige lighuse i byen.

Og den nyhed kom som lidt af et chok for de mennesker, der befandt sig ude foran hospitalet og så på, imens de midlertidige lighuse blev sat op.

- Kan det virkelig passe? Er midlertidige lighuse nødvendige? Det er så uhyggeligt, hvordan coronavirussen har fået sit tag om New York, fortalte et øjenvidne, Larry Brown, til TV 2.

En anden indbygger, der lige havde været på hospitalet for at blive testet for coronavirus, stemte i:

- Hvor er det bare tragisk. Tænk, at det er kommet så vidt, sagde Carl Rogan.

Lighuse opsættes i New York

New York: Ikke brugt midlertidige lighuse siden 9/11

Aja Worthy-Davis, der er talsmand for New Yorks Medicinske Læger, fortæller, at det i ekstraordinære krisesituationer som denne er helt normalt at opsætte ekstra lighuse.

- Alle hospitaler i byen har en tendens til at have små lighuse, så grundet kapaciteten har vi en forventning om, at der vil være brug for mere plads til at opbevare lig, fortæller hun i et interview til Politico.

Opsætningen af midlertidige lighuse er også en del af USA's plan for håndtering af katastrofer og er tidligere blevet brugt under orkanen Katrina i 2005, hvor 1833 mennesker omkom.

Senest gjorde New York brug af de midlertidige lighuse efter terrorangrebene på tvillingetårnene 11. september 2001, hvor knap 3000 mennesker omkom.

- Du vælger de 26.000 mennesker, der skal dø

I staten New York er 30.811 mennesker lige nu smittet med coronavirus, og 285 mennesker er døde.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo har flere gange udtrykt sin frustration over den manglende hjælp til håndteringen af den voksende coronakrise i New York.

Gentagne gange har han bedt om en håndsrækning til at anskaffe flere respiratorer til de coronasmittede patienter, der har brug for intensiv pleje.

Trumps administration har netop meddelt, at de sender 4000 respiratorer til New York. Først var meldingen dog blot 400, hvilket langt fra var godt nok, advarede guvernøren.

Han nærmest råbte på et pressemøde tirsdag i desperation over, at der ikke ville blive sendt nok respiratorer til staten:

- I vælger de 26.000 mennesker, der skal dø, fordi I ikke gad at sende flere respiratorer til os.

Lyn-analyse

Det er ved at gå op for amerikanerne, at det, der ramte Europa for to uger siden, nu rammer dem. Epicenteret er lige nu New York, men millionbyen San Francisco på vestkysten forbereder sig på, at de bliver det næste grimme hot spot. I USA’s hovedstad Washington D.C fik alle i dag en alarmmeddelelse på deres telefoner, hvor vi bliver opfordret til fortsat at holde os indendøre og minder om, at det er os og vores opførsel, der er nøglen til at komme igennem denne sundhedskrise. Hovedstaden har samtidig besluttet at holde alle ikke-nødvendige butikker lukket i en måned endnu - frem til 24 april.
 

Onsdag aften amerikansk tid godkendte Senatet en historisk stor hjælpepakke, der blandt andet sikrer penge til hospitaler, som der kan købes udstyr for. Den skal stemmes om i Repræsentanternes Hus fredag.