Dagens overblik: Afviste asylansøgere kan ikke sendes hjem som følge af coronavirus

16x9
Udlændingecenter Ellebæk. Foto: TV 2

Regeringen vil have et forbud mod forsamlinger på to - men vil ikke tage det i brug, og så er myndighederne og regeringen ikke altid lige gode venner.

Danmark har nu været lukket ned i 15 dage. Og det vil vi også være de næste 18 dage.

Mange danskere landet over har med garanti en masse spørgsmål, de stadig føler er ubesvaret.

Men har du eksempelvis været i tvivl om, hvorvidt man kan være smittet med covid-19 uden at udvise symptomer, kan du finde svaret her.

Velkommen til dagens overblik.

Forbud mod forsamlinger på mere end to er det næste våben, regeringen vil have i sit arsenal

Billede fra vedtagelsen af første hastelov tidligere i marts, der gav myndighederne en lang række beføjelser i kampen mod coronavirus.
Billede fra vedtagelsen af første hastelov tidligere i marts, der gav myndighederne en lang række beføjelser i kampen mod coronavirus. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Et nyt forslag til en hastelov vil give regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer i det offentlige rum. Men ifølge ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), er det ikke noget, man ønsker at tage i brug lige foreløbig.

Det drejer sig om at have et ekstra våben i arsenalet til at bekæmpe coronavirus så godt som muligt, siger ministeren.

Men flere partier har taget de skeptiske briller på – for, hvordan definerer man en forsamling på over to, spørger blandt andet Dansk Folkeparti, der er bekymret for campisternes rettigheder. Og så mener Enhedslisten, at Folketinget skal spørges om lov, hvis regeringen ønsker at tage forbuddet i brug.

Coronavirus gør det svært at udsende afviste asylansøgere

Alle udsendelserne mellem EU-lande er sat på pause.
Alle udsendelserne mellem EU-lande er sat på pause. Foto: Sidsel Jensen / Sidsel Jensen / TV 2

Antallet af udsendelser er blevet stærkt begrænset som følge af corona-pandemien, der har lukket grænser verden over. Rigspolitiet har fortalt TV 2, at det nærmest er blevet umuligt at sende afviste asylansøgere hjem. Det vil sige, at der lige nu sidder 1103 afviste asylansøgere, der nægter at rejse frivilligt, som politiet derfor ikke kan hjemsende.

Foruden, at det nærmest er blevet umuligt at hjemsende folk, så er alle udsendelser mellem EU-landene, også sat på pause. Det vil sige, at flygtninge, der først blev registreret i eksempelvis Tyskland, som derfor skal tilbage til Tyskland, ikke kan sendes tilbage.

Flere afviste asylansøgere sidder låst inde på Udlændingecenter Ellebæk, og det vil en advokatforening have sat en stopper for.

Forskere advarer om tusindvis af døde i Sverige

Det svenske militær bygger midlertidige intensivafdelinger, der forventes at skulle tages i brug inden længe.
Det svenske militær bygger midlertidige intensivafdelinger, der forventes at skulle tages i brug inden længe. Foto: 50090 Johan Nilsson/tt / Ritzau Scanpix

Intet mindre end 2000 svenske forskere er gået sammen om et åbent brev til Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S) og de svenske myndigheder. Forskerne mener, at den hidtidige håndtering af coronavirus vil ende katastrofalt, fordi myndighederne ikke gør nok for at inddæmme smittespredning.

Hundrede vil dø. Måske vil tusinder, lyder advarslen fra forskerne. En svensk forsker i immunologi kalder det kynisk af den svenske regering, at de ifølge ham tilsyneladende vælger at ofre tusindvis af mennesker til fordel for at holde landet åbent.

Den svenske socialminister siger dog, at Sverige fortsat vil lytte til den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsmyndigheten.

Syv gange regeringen og myndighederne har været uenige

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ved en pressebriefing om covid-19-situationen i Danmark.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ved en pressebriefing om covid-19-situationen i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

En konflikt mellem ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke og embedsmænd fra blandt andet Sundhedsstyrelsen har ulmet under overfladen. Normalt plejer embedsmænd at lade politikerne tale, mens politikerne til gengæld tager skraldet, hvis korthuset ramler sammen.

Men den store coronakrise har ændret spillereglerne for vores samfund, og det gælder også for de ledende kræfter i landet. Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og sundhedsministeren er nemlig uenige i, hvordan håndteringen af covid-19-pandemien skal foregå.

Det har ført til flere klammerier mellem de mennesker, der skal lede os gennem den største krise, vi har set i nyere tid. TV 2 har skrevet om de syv gange, regeringen og myndighederne ikke kunne enes om coronavirus.

Coronasmittet blev sendt til plejehjem før testresultat

(Arkiv)
(Arkiv) Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Selvom det efterhånden er velkendt viden, at ældre og syge er i risikogruppen, når det gælder covid-19, så er en coronasmittet plejehjemsbeboer blevet sendt hjem - inden man med sikkerhed vidste, om vedkommende var syg eller ej.

I en slags bureaukratisk pingpong blev beboeren først sendt ind til tjek, fordi personen udviste symptomer på coronavirus, men blev på hospitalet afvist og sendt hjem, efter de var blevet testet. Det får hård kritik af Ældre Sagen, der mener, at det er at skubbe folk frem og tilbage.

Det har nu fået den pågældende region til at undskylde og indskærpe retningslinjerne for, hvordan man skal håndtere lignende situationer fremadrettet.

***

Husk, at du hver dag kan holde dig opdateret på pandemiens udvikling på TV2.DK, hvor corona-tal fra hele verden dagligt opdateres.

Hav en rigtig god aften.