Coronavirus

87 procent af coronadødsfald i Norditalien sker, før folk når at komme i behandling

Ifølge italienske medier skyldes ni ud af ti covid-19-relaterede dødsfald i Lombardiet, at patienterne aldrig når at få intensiv hospitalsbehandling.

Det italienske sundhedssystem bliver stadig mere overbelastet af coronapandemien, og hospitalerne har ikke kapacitet til at behandle de mange alvorligt syge borgere.

Tirsdag blev det næsthøjeste antal af covid-19-relaterede dødsfald registreret med 743 døde på et døgn, og onsdag lød tallet på 683.

I landets hårdest ramte region, Lombardiet, som alene står for over 40 procent af dødsfaldene i Italien, beskrives situationen som en "sundhedskatastrofe".

Flere steder er der ventetid på op til syv timer på en ambulance.

Ifølge avisen 'Il Fatto Quotidiano' nåede ni ud af ti af de borgere, som har mistet livet på grund af covid-19, aldrig frem til en intensivafdeling, men døde af komplikationer - eksempelvis vejrtrækningsproblemer - uden at få den livsnødvendige behandling med ilt eller respirator.

Folk dør i hjemmet, under transporten til hospitalet eller på midlertidige sengepladser i akutmodtagelsen, beretter lokale sundhedsmedarbejdere til avisen.

På tidspunktet for målingen var der registreret 2168 coronadødsfald i Lombardiet, og heraf fandt kun 260 - eller 13 procent - sted på en intensivafdeling.

Udover den officielle statistik er der et stort mørketal for folk, der dør i eget hjem.

Ikke nok intensivpladser

Talsmand for verdenssundhedsorganisationen WHO, læge Margaret Harris, bekræfter over for TV 2, at et begrænset antal intensivpladser på hospitalerne er med til at forværre den i forvejen katastrofale situation i Italien.

Der bliver hurtigt for mange kritisk syge patienter til, at der er plads til dem

Margaret Harris, læge og talsmand for WHO

- Når der pludselig sker en eksplosion i antallet af covid-19-tilfælde, hvoraf langt de fleste vil være ramt i mild eller moderat grad, så bliver der hurtigt for mange kritisk syge patienter til, at der er plads til dem på intensivafdelingerne, siger Margaret Harris til TV 2.

Hun mener, det er vigtigt at understrege, at selv en "moderat" grad af covid-19 er alvorlig, og at disse patienter også er meget syge med høj feber og hoste, men ikke nødvendigvis er i livsfare.

Et intensivt behandlingsforløb for en covid-19-patient varer, ifølge WHO-talsmanden, typisk minimum to uger, hvilket er en yderligere belastning for hospitalsvæsnet.

Også personalet er ekstremt udsat, påpeger Margaret Harris. Udover at de må arbejde under belastende forhold, udsættes de selv for smitterisiko. Det anslås, at omkring 14 procent af de italienske sundhedsmedarbejdere er smittet med coronavirus, heraf har 31 læger foreløbig mistet livet til covid-19.