Coronavirus

Dagens overblik: Regeringen vil stoppe coronakriminelle

Danskerne bruger færre penge, prins Charles er smittet med coronavirus, og Donald Trump overvejer at åbne USA igen til påske.

50 år.

Det var alderen på den yngste coronavirus-smittede person, der er død i Danmark.

Det fremgår af en rapport fra Statens Serum Institut, der sætter alder på de danske ofre for coronavirus.

Ud af de hidtil 34 døde danskere er 24 mænd og 10 kvinder, mens medianalderen på de afdøde er 80 år.

Med disse triste tal, bydes du velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Nu skal coronakriminelle stoppes

- Hvis man ikke vil lytte, må man føle.

Ordene er rigspolitichef Thorkild Fogdes, og de faldt på et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) tordnede mod kriminelle, der udnytter coronavirus-krisen.

- Vi har set tricktyverier, og vi har set tyverier fra hospitaler, hvor der er stjålet håndsprit og andre værnemidler. Endelig har vi fået en række anmeldelser om bedrageri med baggrund i coronavirus, siger justitsministeren.

Derfor vil et flertal i Folketinget med en hastelov slå hårdt ned på disse kriminelle ved at fordoble straffen for tyveri, indbrud og bedrageri i forbindelse med virusudbruddet.

Der vil desuden være hårdere straffe på vej til de virksomheder, som misbruger regeringens hjælpepakker.

Dansk strategi forlænger nedlukning

Har de danske sundhedsmyndigheder valgt den rette strategi i kampen mod coronavirussen?

Det har været spørgsmålet til både regeringen og myndighederne de seneste dage, der stik imod WHO's anbefalinger ikke har testet massivt og bredt, men derimod har valgt konsekvent nedlukning som våben mod virussen.

Men den strategi skubber udfordringerne foran, forlænger nedlukningen og får økonomien til at styrtbløde, lyder det fra WHO.

- Test mennesker. Opspor de syge, og isoler dem. Find deres tætte kontakter og test dem. Isoler om nødvendigt. Og de skal ikke isoleres derhjemme, for så smitter de bare resten af husstanden, siger Bruce Aylward, en af verdens førende virusforskere fra WHO, til det danske medie POV.

Sundhedsstyrelsen vil dog stadig ikke følge WHO's anbefalinger, men i stedet lave "en national oversættelse".

Pengene bliver i lommen

De fleste butikker er lukket, og barer og caféer har lukket for ølhanerne og slukket for ovne og blus i køkkenerne.

Der er ikke meget at bruge penge på i disse coronatider, og pengene forbliver da også i danskernes lommer.

Danskernes forbrug er styrtdykket på langt de fleste områder, og detailhandlen er hårdere ramt end under finanskrisen i 2008, lyder konklusionen fra Danske Bank, som har gransket de nyeste tal baseret på kort- og MobilePay-betalinger til og med 23. marts.

- Hvis man ikke regner forbruget i dagligvarebutikker med, så er forbruget faldet 30-40 procent siden nedlukningen af Danmark, siger senioranalytiker hos Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Prins Charles er smittet med coronavirus

Coronavirussen er også nået til det britiske kongehus. Det er prins Charles, som er blevet testet positiv for virussen.

Den 71-årige tronarving har de seneste dage været i selvvalgt isolation i sit hjem i Skotland sammen med sin kone Camilla Parker Bowles, der ikke er smittet. Det er hans mor, dronning Elizabeth, heller ikke.

Ifølge det britiske kongehus har det, på grund af prinsens mange royale forpligtelser, ikke været muligt at finde ud af, hvornår han er blevet smittet.

Nu får amerikanerne coronahjælp

2000 milliarder dollar. Eller knap 13.900 milliarder kroner.

Det er størrelsen på den coronahjælpepakke, som den amerikanske kongres og repræsentanter for Trumps regering er blevet enige om.

Pakken formodes at rumme hjælp til alt fra skrantende flyselskaber, store og små virksomheder, økonomisk pressede myndigheder og til amerikanske husholdninger. Desuden vil den almindelige amerikaner blive tilgodeset med et kontantbeløb.

Med godt 55.000 smittede og 802 døde, hvoraf de 192 var fra New York, er USA et af de hårdest ramte lande i verden. Men alligevel overvejer præsident Donald Trump at åbne landet igen senest til påske.

***

Du er nået til enden af onsdagens nyhedsoverblik.

Måske er det tid til en løbetur - tilladt med nødvendig afstand og forholdsregler.

Hvis du havde set frem til en løbetur med kronprins Frederik, må du vente lidt endnu. Den kongelige løbefest, Royal Run, er blevet udskudt, læs mere her.