Samfund

Dagens nyheder 25. marts

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Følg coronavirussens udvikling minut for minut her. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Trump: New York er det største problem i USA's coronakrise

Donald Trump.

Donald Trump kalder New York for det største problem i USA's coronakrise. Det siger den amerikanske præsident på et pressemøde om coronavirusset sent onsdag aften dansk tid. Samtidig siger Trump, at det var den helt rigtige beslutning af udskyde OL i 2020 til 2021.

Trump erklærer katastrofetilstand i to stater

USA's præsident, Donald Trump, erklærer katastrofetilstand – "major disaster" – i Florida og Texas på grund af coronapandemien. Det skriver The Guardian. Erklæringen "major disaster" er den mest vidtrækkende, præsidenten kan give. På kort sigt indebærer den, at det er muligt at gennemføre en slags undtagelsestilstand. På den måde bliver det muligt for staterne at få føderal assistance. Trump har allerede erklæret katastrofetilstand i New York, Washington, Californien, Iowa og Louisiana.

Finland afspærrer Helsinki fra resten af landet

Finlands regering oplyser onsdag aften på et pressemøde, at den afspærrer Helsinki-regionen fra den øvrige del af landet i et forsøg på at stoppe spredningen af coronavirus, rapporterer den svenske radioavis Ekot. Hovedstaden Helsinki står for en meget stor del af de godt 800 smittede med covid-19.

Coronavirus har kostet over 20.000 livet på verdensplan

Over 20.000 personer har mistet livet med coronavirus. Det viser Johns Hopkins Universitetets opgørelse. Ifølge universitetet er 458.927 bekræftet smittet, 113.687 er blevt erklæret raske igen, mens 20.807 personer har mistet livet.

Sundhedsstyrelsen vil foretage 5000 tests om dagen

Sundhedsstyrelsens ambition er at foretage 5000 tests om dagen, oplyser styrelsen onsdag aften. Det vil være en mangedobling af det nuværende antal.

Norwegian beder kreditorer om henstand på milliardgæld

Norwegian beder sine kreditorer om ikke at skulle afdrage på sine lån de næste tre måneder. Det oplyser flyselskabet i en meddelelse. Det er ifølge Norwegian nødvendigt at få kreditorerne med på den aftale, for at selskabet kan få del i en hjælpepakke fra den norske regering. Norwegian er ligesom resten af flybranchen hårdt presset af coronavirusset, der har betydet et voldsomt fald i antallet af flyrejser.

WHO: - Vi vil besejre denne pandemi

Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO holder pressemøde onsdag aften, hvor de giver status på situationen vedrørende corona-pandemien. Her fortæller WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, at man har besejret mange pandemier før.

- Vi vil også besejre denne. Spørgsmålet er bare, hvor meget vi er villige til at betale, gennem de handlinger, vi foretager, siger han.

Vandpibecafe med 17 gæster får bøde

En vandpibecafe i det vestlige Aarhus havde natten til onsdag besøg af 17 gæster. Det skriver Østjyllands Politi på Twitter. Politiet oplyser, at ejeren af cafeen står til en bøde på 5000 kroner, mens gæsterne står til en bøde på 1500 kroner hver.

Fiskeindustrien hårdt ramt

Fiskeindustrien er en af de store sektorer, som er hårdt ramt af coronapandemien. Fiskere i hele Europa kæmper med at få deres fisk afsat, fordi blandt andet restauranter i store dele af EU er lukket ned på grund af virusudbruddet. Men EU er klar til at se på støtteordninger til især fiskeindustrien, men også til gartnerier og blomsterhandlere. Det siger den danske fødevare- og fiskeriminister, Mogens Jensen (S), efter en videokonference med sine EU-kolleger onsdag.

683 døde i Italien det seneste døgn

Der er det seneste døgn døde 683 i Italien i forbindelse med coronasmitten, oplyser regeringen onsdag ifølge Reuters.

Danfoss benytter hjælpepakke – sender 460 ansatte hjem

Svingende leverancer, logistikproblemer og forventning om en betydelig ordrenedgang i april og maj. Det er ifølge Danfoss årsagen til, at koncernen har valgt at tage imod lønkompensation til 460 medarbejdere, som nu bliver sendt hjem med løn. Administrerende direktør, Kim Fausing, siger til TV SYD, at Danfoss blandt andet oplever problemer i Polen, hvor lastbiler med leverancer oplever at holde i 50 kilometer lange køer.

 Lægemiddelstyrelsen advarer mod ulovlige forhandlere

Uautoriserede forhandlere sælger ulovligt medicin og selvtests på nettet ved at udnytte frygt og bekymringer under den igangværende coronavirus-pandemi. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

42 er døde med coronavirus i Sverige

42 mennesker er døde i Sverige som følge af smitten med coronavirus, oplyser den svenske sundhedsstyrelse. Sverige får dagligt mellem 100 og 200 nye smittede med coronavirus, og en epidemiolog i sundhedsstyrelsen betegner situationen som stabil, skriver TT.

En person anholdt: Solgte håndsprit på falsk hjemmeside

Københavns Politi har onsdag beslagtlagt en falsk hjemmeside, der reklamerede med at sælge håndsprit. Det fremgår af en pressemeddelelse. En mand er blevet anholdt efter en ransagnning på en adresse på Amager. Flere politikredse har modtaget anmeldelser fra borgere og virksomheder, der mener at være blevet snydt af hjemmesiden.

350 danskere er nu indlagte med coronavirus - 87 på intensiv

Onsdag er 350 indlagt med coronavirus i Danmark mod 301 tirsdag. Onsdag er 87 indlagt i intensiv behandling. Det tal var 69 tirsdag, oplyser Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Faldende kriminalitet i Danmark på grund af coronavirus

Rigspolitichef Thorkild Fogde siger på et pressemøde, at kriminaliteten falder, fordi samfundet er gået ned i gear. Til gengæld er politiet glade for, at man via ny hastelovgivning får mulighed for at slå hårdt ned på "ussel form for kriminalitet" i lyset af corona-epidemien:

- Der er desværre en lille gruppe af mennesker, der ikke vil rette ind. Myndighederne skal slå hårdt ned på den gruppe. Derfor er vi glade for det politiske signal om, at hvis man ikke vil høre, så må man føle, siger Thorkild Fogde.

Regeringen vil slå hårdt ned på corona-kriminalitet

Regeringen vil fordoble straffen for tyveri, indbrudstyveri og bedrageri i forbindelse med corona. For andre former af vil der være tale om mere end en fordobling. Det kan være for tyveri af værnemidler som hidtil har givet bøde. Det skal fremover give fængsel. Straffen for at svindle med hjælpepakker til cornaramtevirksomheder skal være fire gange så høj.

Yngste dansker død med coronavirus var 50 år

Den yngste, der er død med coronavirus, var 50 år. Medianalderen for de 34 døde i Danmark er 80 år og på linje med andre lande, oplyser Statens Serum Institut. Den ældste blev 94 år.