Coronavirus

Alle indbyggere testet i lille by - over halvdelen af de smittede havde ingen symptomer

Ikke overraskende, lyder det fra danske eksperter. Resultatet understreger, hvor vigtigt det er, at symptomfrie danskere overholder retningslinjerne.

Sundhedsstyrelsen meldte søndag aften ud, at de vil teste flere danskere for smitte med coronavirus.

Man vil nu dagligt teste helt op til 3000 personer, som viser symptomer på covid-19.

Men faktisk kan selv personer, som slet ingen symptomer har, også være bærere af virussen.

Det har en omfattende test af indbyggerne i den italienske by Vó vest for Venedig.

Her blev hver eneste indbygger i byen - i alt 3300 personer - testet fra 6. marts og frem. Testen blev foretaget af forskere fra universitetet i Padova og Røde Kors.

89 personer blev testet positive for coronavirus. Det overraskende var dog, at 70 procent af dem hverken havde haft typiske symptomer som feber, hoste, vejrtrækningsbesvær eller andre tegn på sygdommen.

Det skriver italienske La Repubblica og britiske The Guardian.

Hvad betyder det for smittespredningen, at mange er symptomfri?

Et lignende resultat har vist sig på Island, hvor myndighederne også har testet bredt i befolkningen.

Ud af øens 367.000 indbyggere er 9768 personer – både med og uden symptomer – blevet testet, oplyser regeringen.

Over halvdelen af de smittede islændinge havde ikke oplevet nogen symptomer.

Ligeledes viser lækkede studier fra den kinesiske regering, at en tredjedel af de covid-19-smittede kinesere kan være helt uden symptomer. Det skriver South China Morning Post.

At der er så mange, som går under radaren og måske end ikke selv opdager, at de er smittede, overrasker ikke Thomas Benfield, som er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.

- Tallene bekræfter det, vi forventede. Det er sådan, forkølelsesvirus som coronavirus optræder generelt. Nogle er ikke syge, men har bare haft virussen, siger han til TV 2.

Dette gør rigtig mange mennesker til potentielle – og uvidende – smittebærere af coronavirus.

Hvor meget smitter man, hvis man har covid-19, men ingen symptomer?

En smittet person uden symptomer kan godt smitte, men de er langtfra lige så tilbøjelige til det, som dem der eksempelvis har feber, forklarer Thomas Benfield.

Sværhedsgraden af symptomerne er nemlig en indikator for, hvor meget virus en person har i sig.

- Hvis man møder en syg person uden symptomer, behøver det ikke at betyde, at man bliver smittet. Det er ikke de syge uden symptomer, der kan risikere at smitte ti eller tyve personer. Det kan dem, der har symptomer, siger han.

Hvis en symptomfri person til gengæld ikke overholder de nuværende anbefalinger om at holde afstand for at undgå kontakt med andre, så kan de dog komme til at smitte andre.

Hvorfor gør vi ikke som i Vó?

I italienske Vó blev resultaterne fra testen brugt proaktivt: Man isolerede de smittede, og på bare 14 dage gik byen fra 89 til 6 smittede.

Hvorfor gør man ikke det samme i Danmark?

Hverken Thomas Benfield eller Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, er tilhængere af ideen. Det er kun lykkedes i Vó, fordi det er en lille afgrænset by, lyder det.

- Vi kan alligevel ikke opfange hver og en af dem, der går rundt og kan smitte. I stedet skal alle opføre sig forsigtigt og undgå den sociale kontakt, hvor smitten kan ske, siger Allan Randrup Thomsen.

- Og de særligt udsatte skal skærme sig fra den omgivende verden, fortsætter han.

Epidemien har spredt sig i samfundet, og man vil ikke kunne inddæmme alle smittede, som man gjorde i Vó – eller som man gjorde i starten i Danmark, da de første smittede vendte hjem fra blandt andet Italien og Østrig. Der er hverken tests eller ressourcer nok i sundhedsvæsnet, understreger Allan Randrup Thomsen.

Især ikke taget i betragtning af at Statens Serum Institut vurderer, at der er et sted mellem 9000 og 90.000 smittede med coronavirus i Danmark. Heraf er kun en brøkdel testet positiv.

Hvordan vil den nye teststrategi i Danmark opdage de symptomfrie?

Estimatet er baseret på en antagelse om, at antallet af smittede med coronavirussen er blevet fordoblet hver sjette dag. Det var dog op til, at Danmark blev lukket ned for at begrænse smittespredningen.

Den nye teststrategi, som Sundhedsstyrelsen bebudede søndag, har dog ikke til formål at finde alle smittede og dermed også de symptomfrie, forklarer Thomas Benfield.

Det skal i stedet fungere som et pejlemærke for, hvornår kurven over smittede formentlig topper inden for den næste måned.

- Når vi forhåbentlig om en uge eller to har toppet på antallet af indlæggelser, så kan vi ud fra testene vide, hvor mange med mindre symptomer der er tilbage, siger han.

På den måde ved man, hvornår man skal begynde at slække på de mange indsatser, der er sat i værk af myndighederne overalt i det danske samfund.

Danskerne skal derfor indstille sig på, at deres liv næppe bliver normalt igen inden for de næste par måneder, vurderer Thomas Benfield.

- Det tager nogle uger, før vi har toppet, og så skal vi gradvist tilbage. Man kan ikke fra den ene dag til den anden sige, at nu er alle tiltag væk. Man må uge for uge ændre strategi og hele tiden overvåge, at sygdomstilfældene ikke blusser op igen. Det er det lange seje træk, Sundhedsstyrelsen taler om, siger Thomas Benfield.

Han peger på, at den bedste indsats mod de tilfælde, som er symptomfrie, allerede er iværksat. Det blev det 11. marts, da skolebørn, studerende, offentligt og privat ansatte alle blev sendt hjem eller opfordret til samme. Regeringen forlængede i dag mandag nedlukningen af samfundet frem til og med påsken.