Coronavirus

New York er forvandlet til en spøgelsesby - er en 'stor katastrofe-zone'

New York Citys borgmester kalder nu selv byen for USAs epicenter for coronaudbruddet. Guvernør frygter for mangel på sengepladser.

New York City er kendt for at være en pulserende by fyldt med tætpakket menneskemylder på alle gader. Det er byen, der aldrig sover.

Men nu står byen over for en helt ny virkelighed.

Vi er på et punkt, hvor man skal beslutte, hvor mange der skal overleve, og hvor mange der skal dø

Andrew Cuomo, New Yorks guvernør

De fleste vil kunne genkende ikoniske Times Square med flere tusinde turister, 5th Avenue med shoppeglade mennesker og åbne restauranter på hvert et gadehjørne.

Men i dag er der helt tomt.

En statslig ordre har nemlig bebudet, at millioner af beboere skal blive indendørs, da 12.324 er smittet med coronavirus i delstaten New York. Heraf 8115 i New York City, oplyser byens borgmester. Dermed udgør de smittede i staten New York knap halvdelen af alle smittede i hele landet.

- Jeg hader at sige det, men det er sandt, at vi er nu epicentret for denne krise. Lige her i landets største by. Vi har så meget, vi skal gøre nu, siger Bill de Blasio, borgmester i New York.

Ifølge beregninger vil antallet af smittede i New York først toppe i starten af maj.

Og hvis de beregninger holder stik, vil hospitalsvæsenet ikke have plads til alle de patienter, der har brug for intensiv pleje, advarer New Yorks guvernør Andrew Cuomo.

- På det tidspunkt vil vi have brug for 110.000 sengepladser, der skal holdes op mod vores nuværende kapacitet på 53.000 senge, 37.000 intensivpladser og en kapacitet lige nu på 3.000 respiratorer, fortæller han.

Hans advarsel til alle newyorkere om at holde sig indendørs er derfor ikke til at misforstå.

- Vi er på et punkt, hvor man skal beslutte, hvor mange der skal overleve, og hvor mange der skal dø, lyder bekymringen fra Andrew Cuomo.

Lyn-analyse

Det er ikke overraskende, at New York City er blevet epicentret i USA. Enhver, der kender New York, ved, hvordan mennesker bor mast ovenpå hinanden. Det er en storby, hvor det er svært at finde en tom millimeter. Samtidig er det også landets mest internationale by, så folk fra hele verden rejser konstant dertil. Det skaber det perfekte fundament for smittespredning. 

Jeg var selv i New York for to uger siden, hvor jeg både var på restaurant, bar og i teatret. Det er så meget i modstrid med byens dna at isolere sig, og derfor har newyorkerne gjort alt det, de netop ikke bør gøre. 

New York er blevet en smittebombe

Den nationale styrelse for katastrofeberedskab i USA udsendte lørdag en større katastrofedeklaration for staten, da antallet af smittede ikke viser nogen tegn på at blive bremset.

New York betegnes derfor nu som en katastrofezone, hvilket helt konkret betyder, at staten får adgang til milliarder af dollars i støtte til at håndtere krisen.

De penge skal blandt andet bruges til at købe flere hospitalssenge, ventilatorer og manglende forsyninger til hospitalspersonalet, der er ved at løbe tør for handsker, masker og dragter og derfor er begyndt at genbruge dem.

- Tro mig, vi gennemsøger hele kloden lige nu for at finde nok beskyttelsesudstyr til vores læger og sygeplejersker, forsikrede Andrew Cuomo lørdag.

Og der handles så hurtigt som muligt, for der er netop indkøbt en million masker, som staten vil modtage i løbet af få dage.

- En million masker vil ikke få os igennem krisen, men det er et væsentligt bidrag til den store mangel, vi har på dem her i New York, sagde Andrew Cuomo på et pressemøde lørdag.

Verdens største hospitalsskib sætter kurs mod New York

Præsident Trump har også godkendt, at forsvarets hospitalsskib USNS Comfort vil blive sendt til New York i løbet af 14 dage.

Hospitalsskibet på ti etager ligger lige nu ved Naval Station Norfolk i staten Virginia, hvor det er ved at blive klargjort til afgang.

Det flydende hospitalsskib har blandt andet 1000 sengepladser, 12 operationsstuer, et apotek, et medicinsk laboratorium og en landingsplads til en helikopter.

USNS Comfort skal ikke bruges til patienter smittet med coronavirus, men skal aflaste hospitalerne med patienter, der har brug for anden intensiv pleje.

- At vi får sejlet USNS Comfort til New York er helt ekstraordinært, men nødvendigt for at sikre, at vores stat har kapacitet til at håndtere den tilstrømning af patienter med covid-19 og fortsætte vores bestræbelser på at inddæmme virussen, fortæller New Yorks guvernør.