Nyheder

Historisk få biler på motorvejene: - Har aldrig oplevet noget lignende

Antallet af lastbiler på motorvejene er steget, hvilket er godt nyt for de danske forbrugere, der dermed kan holde sig velforsynet med friske varer.

Som ved et trylleslag er de danske motorveje forvandlet.

Fra at lægge asfalt til lange kæder af personbiler, der hver morgen bevæger sig til og fra arbejde for at holde tandhjulene i gang, har der på blot ti dage været et markant fald i trafikken.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet.

Her har man aldrig oplevet noget lignende, fortæller afdelingsleder for trafikstatistik hos Vejdirektoratet Kasper Rosenstand.

- Hvis der har været en kraftig storm, kan der godt være begrænset trafik dagen efter. Men jeg har aldrig set eller hørt om et fortilfælde af det her omfang. Og når jeg taler med mine kollegaer om det, så er der ikke nogen, der kan mindes en situation med så få biler på motorvejene over en så lang periode, siger han til TV 2.

Transportminister er positiv over for tallene

I løbet af de seneste ti dage er antallet af personbiler og små varevogne på motorvejene faldet med op til 45 procent.

Det viser målinger fra 30 af Vejdirektoratets optællingsstationer, der er fordelt rundt om i landet ved de mest trafikerede motorveje.

Tallene modtages positivt af transportminister Benny Engelbrecht, da de viser, at danskerne lytter til myndighedernes anbefalinger, siger han i en pressemeddelelse.

- For at inddæmme smittefaren fra coronavirus er det nødvendigt, at vi alle så vidt muligt holder os hjemme og ikke foretager unødvendige ture ud af huset. Derfor vil jeg også gerne takke borgerne for at følge regeringens anbefalinger om at undgå rejser, der ikke er nødvendige.

Transport af friske forsyninger på motorvejene er steget

Hvor motorvejsasfalten ikke slides så meget af de mindre køretøjer i denne tid, så bliver den det derimod i højere grad af lastbilerne.

I samme periode er godstransporten steget med op til 13 procent nogle af dagene, hvilket danskere kan prise sig lykkelige over, da vareleverancerne dermed flyder rigeligt frem til dagligvarebutikkerne.

Og det får transportministeren til at takke dem, der er med til at forsyne de danske hjem.

- Det er afgørende, at godstransporten kan komme frem på vejene med varer til butikkerne – særligt i disse dage, hvor store dele af samfundet ellers er lukket ned. Derfor vil jeg gerne både takke Vejdirektoratet for at sikre, at den nødvendige trafik kan komme frem, og godstransportørerne for at sikre en stabil strøm af varer til landets butikker, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Selvom presset er langt mindre på motorvejene lige for tiden, kommer det dog ikke til at fremskynde nogle planer for vedligeholdelse eller andre former for vejarbejde, forklarer afdelingsleder for trafikstatistik i Vejdirektoratet Kasper Rosenstand.

Det skyldes, at mange af de store opgaver i Vejdirektoratets årshjul har været i udbud, og kontrakterne er underskrevet.

- Så selvom trafikken er lavere, betyder det ikke, at vi kan ændre på planerne, siger han til TV 2.