Coronavirus

For få dage siden gav Bolsonaro high fives i gaderne - nu lukker han Copacabana

Brasiliens præsident afviste for godt en uge siden coronavirus som en "mediefantasi".

Det er kun ti dage siden, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, afviste farerne ved coronavirus og kaldte det for en "mediefantasi".

Søndag valgte han endda at forlade sit præsidentpalads for at give high fives og fist bumps til sine tilhængere, mens voldsomme protester mod hans regering rungede gennem gaderne i Brasiliens hovedstad, Brasilia.

Det skete, selv om han havde isoleret sig derhjemme, efter at han stod i spidsen for en delegation til USA, hvoraf fem deltagere ifølge The Guardian bagefter blevet testet positive for coronavirus.

Bolsonaro påstod, hans egen test var negativ, selv om en af landets store aviser erfarede det modsatte.

Men trods de indledende afvisninger har Bolsonaro nu slået en mere alvorlig tone an.

Det sker, efter at Brasilien torsdag rundede 600 smittede med coronavirus - en fordobling på to dage - og nu har registreret de første seks dødsfald.

Strander og barer lukker

Derfor vågner brasilianerne fredag op til en markant anden virkelighed.

Specielt i Rio de Janeiro, hvor de første dødsfald fandt sted. Her blev det torsdag annonceret, at barer, restauranter og byens strande - heriblandt de verdensberømte Copacabana og Ipanema - er blevet lukket for besøgende.

Derudover har Brasilien onsdag og torsdag lukket grænserne til ni nabolande for at forhindre spredningen af coronavirus. Det betyder, at rejsende fra Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Suriname, Guyana, French Guiana og Venezuela bliver afvist ved grænsen.

Bolsonaro forklarede hvorfor i sin ugentlige tale til nationen over Facebook Live torsdag aften.

I talen sagde han, at myndighederne forventer, at virusudbruddet vil toppe i Brasilien om tre-fire måneder, og at han regner med, at landet vil vende tilbage til normalen indenfor syv-otte måneder. Det skriver Reuters.

Samtidig opfordrede han til ikke at skabe unødvendig panik i landet.

Protester med stegepander fra private hjem

Som en reaktion på coronadødsfaldene har guvernør i delstaten Rio de Janeiro, Wilson Witzel, bedt folk om at opholde sig derhjemme.

Derudover har flere af landets største byer fulgt trop og bedt eksempelvis shoppingcentre og natklubber om at lukke. Tiltagene er lokale og regionale, og ifølge nyhedsbureauet Reuters varierer de mellem byer og delstater.

Spredningen af coronavirus kan ende som et stort problem for Bolsonaro, der allerede er under pres af protester blandt befolkningen og samtidig kæmper for at genoplive landets svage økonomi.

Så sent som onsdag aften protesterede borgere over hele Brasilien ved at åbne vinduerne i deres hjem og råbe "ud med Bolsonaro", mens de lavede larm ved at slå på pander og gryder.