Kina melder ud, at alt går i den rigtige retning - men kan vi stole på det?
Tal fra Kina er sjældent pålidelige, lyder det fra en ekspert, der samtidig siger, at tiltag i Kina peger i retning af, at det værste er overstået.
Nul nye smittede med coronavirus i Wuhan de seneste 24 timer.
Sådan lød meldingen torsdag morgen lokal tid fra den kinesiske sundhedskommission.
Dermed tyder det umiddelbart på, at smitten med coronavirus går i den rigtige retning i den kinesiske by, hvor det første tilfælde af coronavirus blev opdaget.
Men kan vi stole på det?
Kina vil udbrede positiv historie
Tal fra Kina er sjældent 100 procent pålidelige. Derfor er det også rigtigt svært at vide, om nul nye coronasmittede i virussens epicenter er troværdigt. De kinesiske medier kan på den anden side heller ikke rapportere helt forkert eller i glansbilleder.
Sådan lyder det fra Mette Thunø, som er lektor i kinastudier ved Aarhus Universitet.
Desuden betyder inkubationstiden, at der stadig kan gå smittede kinesere rundt i Wuhan, selvom de ikke er registrerede.
- Om der lige præcis er nul nye smittede i Wuhan, må man nok stille sig tvivlende overfor, siger hun.
Den ellers opløftende historie kan være et led i landets politiske agenda og propaganda:
- Det, der sker i Kina i øjeblikket, er, at Kinas kommunistiske parti har udgivet en bog om, hvor godt de politiske ledere har klaret udfordringen med coronavirus. Det viser, hvor vigtigt det er for Kinas ledelse at udbrede historien om partiets succes med at bekæmpe denne virus, fortæller Mette Thunø.
- De kan ikke lyve fuldstændigt
Ifølge kinaekspert Christina Boutrup er det sandsynligvis lykkedes at stoppe smitten, efter Wuhan i flere uger har været lukket ned.
- Det er selvfølgelig en vigtig milepæl i kampen mod coronavirus, og den kinesiske regering har brug for at vise, at den har succes med de mange alvorlige indgreb i kinesernes dagligdag.
Hun fortæller dog, at der går rygter på de sociale medier i Kina om, at de kinesiske sundhedsmyndigheder er holdt op med at teste folk i Wuhan-området, og at det er årsagen til, at der ikke længere er nye tilfælde.
Mette Thunø er enig i, at der er tiltag i Kina, som peger i retning af, at det værste er ved at være overstået.
Eksempelvis at enkelte provinser i Kina er begyndt at åbne for, at børnene kan komme i skole.
- Det ville også være svært at holde den her positive fortælling, hvis det stadig væltede ind på hospitalerne med coronasmittede. På den måde kan de ikke lyve fuldstændigt om det.
"Den kinesiske virus"
Udmeldingen fra Kina om nul smittede i Wuhan rammer ind i en propagandakrig mellem Kina og USA om, hvor og hvordan coronavirussen opstod.
Kinesiske medier og diplomater har langet ud efter den amerikanske præsident, Donald Trump, fordi han ikke holder sig tilbage med at kalde virussen for "den kinesiske virus".
Og i sidste uge skrev talskvinde i Kinas udenrigsministerium Hua Chunying på Twitter, at "det er forkert og upassende at kalde dette den kinesiske coronavirus".
USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O´Brian, kritiserede i sidste uge Kinas måde at håndtere coronavirus på, da de første tilfælde brød ud i Wuhan.
Ifølge mediet U.S. News sagde han, at Kina "i stedet for at gøre det bedst mulige valgte at dække over udbruddet i Wuhan".
Den kinesiske ambassadør i Sydafrika kritiserede torsdag også amerikanske politikere for at kalde coronavirussen for "den kinesiske virus".
- Det er uden grund og uacceptabelt, skriver ambassadøren i et tweet.
Kina har spekuleret i, at USA's militær har bragt coronavirussen til Kina. En noget anden forklaring end den gængse om, at det første menneske blev smittet på et marked i Wuhan i Kina.