Sydkorea har knækket coronakoden - derfor følger Danmark ikke trop

I Sydkorea holder man ikke landet lukket. I stedet tester man hundredetusindevis af mennesker for at stoppe coronavirussen.

Opdatering 18.03: Siden denne artikel blev skrevet og interviewet med Jan Pravsgaard Christensen fandt sted, har regeringen meldt ud, at den vil øge testning for covid-19 til omkring 1000 personer om dagen. Derfor er Danmark nu begyndt at teste i et langt større omfang end før.

Efter et medlem af en kristelig sekt, der går under navnet Schincheonji, gik syg i kirke og startede en smittekæde, fik landet lynhurtigt 7800 smittede og 60 dødsfald.

Alligevel er Sydkorea et af de lande i verden, der har formået at inddæmme udbruddet bedst – uden at lukke størstedelen af landet ned og uden at lave indrejseforbud for hele omverdenen.

Mens der 3. marts blev rapporteret 851 nye smittede og kun 4 helbredt, blev der 16. marts meldt 74 nye smittede og 303 helbredt. Succesen skyldes blandt andet, at de tester intet mindre end 10.000 personer om dagen. Det skriver Washington Post.

Viser du symptomer i Sydkorea, skal du kontakte din læge, som så vurderer, om du har brug for at blive testet. Derfor er 240.000 mennesker indtil videre blevet testet. Derudover producerer Sydkorea testudstyr nok til, at man kan teste yderligere 250.000 personer – om ugen.

I Danmark er 6682 indtil videre blevet testet, og ifølge myndighedernes seneste melding tester man cirka 1000 personer om dagen.

Massetestning er en effektiv metode, påpeger professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

- Jo hurtigere, man får erkendt, at en person er positiv, desto hurtigere kan man tage dem ud af ligningen ved at sætte dem i karantæne. Så er der én mindre, der render frit rundt og kan smitte sidemanden.

Derudover påpeger han, at der i praksis ikke er noget, der står i vejen for, at den samme model kunne fungere i Danmark.

Danmark har mindre kontrol

Hvis du i Danmark begynder at udvise symptomer på luftvejsinfektioner, der kan minde om de symptomer, covid-19 giver, har myndighederne sagt, du skal blive hjemme. I stedet for at blive testet, skal du bare gå ud fra, at du er smittet.

Danmark har siden mandag 9. marts haft en stor stigning i antallet af smittede, der er gået fra 32 til 960. Det reelle tal er dog langt højere - eksempelvis sætter afdelingschefen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut tallet på mellem 9000 og 90.000 smittede.

I modsætning til Sydkorea er danske markeder, caféer og andre væresteder lukket ned.

Men der er flere gode grunde til, at den sydkoreanske model ikke er taget i brug i Danmark.

For spørger man Jan Pravsgaard Christensen, skyldes det, at Danmark ikke har lige så tæt overvågning af sine borgere.

- Sydkorea er ikke et totalitært styre, men det er meget topstyret. Man går hårdere til værks. De kan sige, nu skal du i karantæne, og vi holder øje med din telefon og følger dig på gps. Det er ikke kontrolleret her på samme måde som i Sydkorea. Man kan ikke pege på en person og sige, du er smittet – gå hjem, og nu vil vi holde øje med alt, du laver.

Dertil kommer det faktum, at myndighederne endnu ikke har direkte påbudt karantæne, som eksempelvis Sydkorea, Kina og Italien, men har holdt sig til at lukke institutionerne og bede danskerne blive hjemme. En bøn, som mange ignorerer.

- Hvis vi havde testet titusindvis af mennesker i Danmark og sendt alle positive hjem, men at folk stadig gik på caféer, uden at man fulgte op på det, så kan det jo være ligegyldigt. Der skal altså sættes lidt magt bag det, som vil kræve en lovændring, der ikke vil være populær rent politisk.

Tag det alvorligt, hvis det skal virke

At folk ignorerer de danske myndigheder er et afgørende problem for den danske epidemihåndtering. For hvis den danske tilgang skal virke, er folk nødt til at forstå, at de skal tage det alvorligt, siger Pravsgaard Christensen.

- Lige i øjeblikket er alle bedt om at gå hjem og gå i karantæne. Men som man kan se, så går folk ud og hygger sig på caféerne. Danskere, der sidder på café i øjeblikket, regner ikke med, at de er syge, eller at de kan blive syge. Men det kan sagtens være, at de nu sidder på caféerne og smitter hinanden.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det vigtigt, at de mange danskere, der ikke tager situationen alvorligt, forstår, at det ikke handler om dem selv, men om at sygehusvæsenet kan bukke under for det enorme pres, en epidemi af denne størrelse kan medføre.

- Jo flere, der er smittede, jo flere kan vi forvente at få på hospitalerne. Hvis vi belaster sundhedssystemet meget mere, så er der mange andre, der ikke kan få den hjælp, de skal bruge. Og hospitalerne laver altså andet end at hjælpe folk med coronavirus.

Ifølge professoren kan næste skridt blive, at man må indføre tiltag, som dem vi ser i Italien og Spanien, hvor der bliver udgangsforbud, ligesom caféer og restauranter bliver tvunget til at holde lukket.

- Men så kommer vi i en decideret undtagelsestilstand, hvor man skal sætte dele af grundloven midlertidigt ud af funktion, hvilket godt kan lade sig gøre.

- Men lige nu appellerer myndighederne til folks sunde fornuft, så virussen ikke spreder sig samtidig med, at hele samfundet går i stå. Derfor er det vigtigt, at folk skal høre efter de opfordringer, de kommer med.