Coronavirus

Statsministeren og dronningen sendte begge appeller til de unge

Statsministeren og dronningen opfordrede især de unge danskere om at tage ansvar og efterleve myndighedernes anbefalinger.

Ved pressemødet i Spejlsalen på Christiansborg tirsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen, at der nu indføres skrappere tiltag for at bremse coronasmitten.

Fra onsdag formiddag klokken 10.00 vil det ikke længere være tilladt at samles mere end ti personer ved offentlige arrangementer og aktiviteter. Hverken indendørs eller udendørs.

I den forbindelse rettede hun en direkte appel til de unge om at tage ansvaret på egne skuldre og hjælpe med at få inddæmmet smitten:

- Det kan godt være, du er sund og rask, men du kan bære smitten videre til andre mennesker, og du kan smitte, uden at du ved det. Også én, som ikke kan klare at blive smittet, sagde statsministeren og fortsatte.

- I skal allesammen hjælpe os med at få brudt den smittekæde nu! Det er et fælles ansvar, og ingen kan frasige sig det.

Regeringens nye restriktioner indebærer blandt andet, at indendørs samlingssteder som diskoteker, natklubber, caféer, shopping-centre, restauranter og vandpibebarer - steder, hvor i øvrigt ofte de unge holder til - skal lukke. Foreløbig i en periode frem til 30. marts.

Hvis du er i tvivl - så bliv hjemme

Mette Frederiksen indskærpede endnu engang myndighedernes anbefalinger om at vaske hænder, holde afstand og blive hjemme, hvis man føler sig syg.

Men hun medgav samtidig, at det kan være svært for den enkelte at afgøre, hvad man skal gøre i den konkrete situation.

- Skal man for eksempel holde fast i en middagsaftale med vennerne? Mit allerbedste råd er, at hvis du er i tvivl, så lad være. Hellere være lidt for forsigtig end for letsindig, lød det fra statsministeren, som dog opfordrede til i stedet at gå en tur ud i naturen.

Dronning Margrethe følger trop

Også dronning Margrethe havde adresse til de unge i sin historiske tale.

Der er andre måder at mødes på, ikke mindst i den digitale tidsalder

Hendes Majestæt Dronning Margrethe

- Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt, ikke at kunne mødes med sine venner. Men der er andre måder at mødes på, ikke mindst i den digitale tidsalder, lød det fra Danmarks snart 80-årige majestæt.

I en historisk tale til nationen opfordrede dronning Margrethe danskerne til at bryde den smittekæde, coronavirussens udbrud har startet.

Hun advarede imod, at danskernes hang til hygge og fest kommer til at overtrumfe behovet for en barsk handling her og nu mod spredningen den smitsomme virus.

- Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt, sagde dronning Margrethe og pointerede, at for hvert et menneske, der dør som følge af covid-19, dør en far, en bedstemor eller en ven.

- Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, siger dronningen, der har aflyst al fejring i anledning af sin 80års fødselsdag 16. april.

Respondenter til Megafon

Politiken og TV2 Nyhederne har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Kritik fra de unges egne rækker

Kritikken af de unges letsindighed har været tiltagende på de sociale medier. Også fra egne rækker, rent aldersmæssigt.

- Unge mennesker: Boomers! I fatter ikke klimakrisen. BOOMERS! Unge mennesker nu: Fuck de boomers. Den Corona rammer ikke mig. Stik mig en bajer og et stykke med Gilli HØJT, skrev radiovært Sandie Westh på Twiitter søndag.

At det også kan blive dødelig alvor, vidner et tweet fra Lea Holmbom Hansen om. Hun har oplevet at se sin far være i risikogruppen, og det er alarmerende.

- Min far blev i fredags indlagt efter 2 uger med 40 i feber, et højt infektionstal og et lavt iltniveau. Min far er nu særligt udsat overfor corona. Derfor bliver jeg harm, når unge og ældre i de københavnske gader sidder i tætte klynger og drikker rosé. Tænk jer nu om!, skriver den studerende i statskundskab.

David Dam Jensen fra Esbjerg har rettet fokus mod erfaringerne fra Italien og advarer sine jævnaldrende mellem 20-29 år om at forvandle sig til uforvarende smittespredere.

- Det viser sig at rigtig mange unge i alderen 20-29 har corona uden at vise symptomer. Bliv hjemme, tag hensyn og pas på, skriver han på Twitter.