Regeringen forbyder forsamlinger på over 10 personer - frygter et "mareridt" for personalet
"Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu. På sygehusene bliver alvoren for hver dag mere tydelig," siger Mette Frederiksen.
Forsamlinger på mere end 10 personer bliver forbudt på offentlige steder både indendørs og udendørs. Forbuddet gælder fra onsdag klokken 10.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag aften, hvor hun samtidig opfordrer til, at forbuddet også efterleves privat.
Forbuddet gælder ikke i offentlig transport eller på arbejdspladser landet over.
På pressemødet blev der også præsenteret andre tiltag i kampen mod coronaudbruddet.
Overdækkede storcentre - dog ikke fødevarebutikker og apoteker - samt restauranter og cafeer skal også lukke fra onsdag klokken 10. De kan dog levere mad ud af huset.
Alle indendørs sports- og idrætsaktiviteter samt frisører, massører og tatovører og andre erhverv med meget tæt kontakt til kunder skal også lukke ned i en periode, medmindre de udfører sundhedsfaglig behandling.
Diskoteker, natklubber, solcentre og vandpibecaféer skal også lukke.
Reglerne gælder til 30. marts, og rigspolitichef Thorkild Fogde forklarer, at tvangslukninger og bøder kan komme på tale, hvis reglerne ikke efterleves. Bødeniveauet er ikke fastlagt endnu.
Ifølge Mette Frederiksen står et samlet folketing bag.
Flere indlagte og mange smittede
De nye tiltag kommer, efter at antallet af indlagte med coronavirus er steget markant de seneste dage. Der er for nuværende 82 indlagte, hvoraf 18 er på intensiv afdeling. Antallet af smittede stiger også, og ifølge Statens Serum Institut er et sted mellem 9000 og 90.000 danskere smittede lige nu.
Regeringen forventer, at de tal vil stige meget, og statsminister Mette Frederiksen advarer om konsekvenserne.
- Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu. På sygehusene bliver alvoren for hver dag mere tydelig, siger Mette Frederiksen.
Ansatte kan komme til at så i et "mareridt"
De seneste dage har flere læger og sygeplejersker delt beretninger fra deres hverdag om et enormt stort arbejdspres samt kraftigt opfordret danskerne til at tage myndighedernes anbefalinger meget alvorligt.
Det gør indtryk på Mette Frederiksen. Hun henvender sig blandt andet til de unge og siger, at det altafgørende at sætte det sociale liv på pause i en periode.
- Læger, sygeplejerske, social- og sundhedsassistenter og andre medarbejdere på sygehusene kan om kort tid komme til at stå i et mareridt. Umenneskeligt lange vagter med overfyldte afdelinger og mangel på hænder. Vi har set det i Italien, og det er nu, vi skal gøre alt, hvad vi kan.
Hvorfor ikke et totalforbud?
Statsminister Mette Frederiksen siger på spørgsmålet om, hvorfor regeringen ikke indfører et egentligt udgangsforbud som Frankrig har gjort:
- Det er vores meget klare oplevelse, at danskerne over en bred kam efterlever Sundhedsstyrelsens henstillinger og viser hensyn til hinanden. Men det er ikke tilstrækkeligt. Derfor tager vi nu yderligere skridt.
- Men efterlever danskerne henstillingerne, er det ikke et problem, at man tager sin bil, sin cykel eller går en tur i skoven. Jeg udelukker ikke yderligere initiativer. Men så længe danskerne bakker op, så når vi langt, siger Mette Frederiksen.
En stor omstilling af sundhedsvæsnet
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger på pressemødet tirsdag aften, at der gennemføres en stor omstilling af sundhedsvæsnet for at klare coronavirussen.
- Man skal kunne tåle ikke at kunne sidde i venteværelset hos den praktiserende læge. Man skal ringe først. Man skal kunne acceptere, at man ikke kan komme til tandlægen og få renset sine tænder, siger Søren Brostrøm og fortsætter.
- Man må acceptere, at man ikke kan tale med sin læge på sygehuset om kronisk sygdom. Det må klares på telefon og video. Hvis man vil føde derhjemme, så vil man blive bedt om at føde på sygehuset. Operationer bliver udskudt, siger Søren Brostrøm.
Mange tiltag rullet ud
De nye tiltag kommer i kølvandet på en række andre, der er blevet rullet ud i løbet af den seneste uge.
Elever og studerende er allerede blevet sendt hjem, skoler og daginstitutioner er lukket, offentligt ansatte uden kritiske funktioner er hjemsendt, mange privatansatte arbejder hjemmefra, og forsamlinger på over 100 personer er blevet forbudt.
Derudover har de danske grænser været lukket siden lørdag. Men ifølge regeringen har det altså været nødvendigt at gøre endnu mere.
Finansministeren vil torsdag indkalde Folketingets partier til forhandlinger om yderligere hjælp til erhvervslivet.