Coronavirus

Ekspert: Den sætning tror jeg kun, dronningen har brugt én gang før

Dronning Margrethe kom både med ros og medfølelse til danskerne, men også med en ordentlig opsang i sin tale tirsdag aften.

Tirsdag aften holdt dronning Margrethe en historisk tale til danskerne i forbindelse med coronaudbruddet i Danmark.

Og i den forbindelse kom hun med sjældent set hårde ord, som danskerne i særdeleshed vil komme til at huske talen for.

Det mener kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.

I talen kom hun nemlig med en regulær omgang skældud til danskerne:

- Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det, synes jeg ikke, at man kan være bekendt. Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, sagde hun.

Lars Hovbakke Sørensen kan kun huske, at dronningen har givet danskerne en lignende formaning i en mere end 30 år gammel nytårstale.

- Hun sagde direkte, at "det kunne vi ikke være bekendt". Jeg tror ikke, hun har brugt den formulering siden sin nytårstale i 1984, hvor hun skældte danskerne ud for at komme med dumsmarte bemærkninger (til indvandrere, red.), siger han og tilføjer:

- Det viser også alvoren i situationen, og at dronningen tager det her meget seriøst.

En farlig gæst

Dronningen kaldte corona for en "farlig gæst". Alligevel mente hun, at danskerne sammen vil kunne bryde smittekæden.

- Det er den kæde, vi skal bryde, og som vi kan bryde. Det kan kun ske, når vi alle tænker os om - og gør det på samme tid og i rette tid, sagde hun.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen vil dronningens tale både blive huske for hendes reprimande, men også hendes optimisme.

- Hun fortalte, at de næste uger vil blive afgørende, og at vi kan bryde kæden. Det kan hun i øvrigt bedre tillade sig at sige end statsministeren, der af gode grunde kan være bange for at lyde for optimistisk, siger han.

Dronning Margrethe benyttede også lejligheden til at sende en varm tak til det danske sundhedspersonale, beredskab, forsvar og politi, samt butiksansatte, chauffører og alle danskere, der er kommet på ekstra hårdt arbejde i disse dage.

Selve talen er historisk. Det er nemlig første gang, dronning Margrethe taler på tv til nationen i forbindelse med en aktuel situation i Danmark.

Kongehuset har aflyst alle planer

Det danske kongehuset har indtil videre aflyst deres officielle planer i marts.

Dronning Margrethe skulle have afholdt en række arrangementer i forbindelse med sin 80-års fødselsdag 16. april. Hun valgte dog at aflyse alle planer 12. marts, som følge af coronaudbruddet i landet.

Kort tid efter meddelte kronprinsparret, at de og deres fire børn tog hjem fra det schweiziske skisportsted Verbier, hvor børnene var på kostskoleophold.

Prins Joachim og prinsesse Marie bliver med deres to børn, prins Henrik og prinsesse Athena i Paris, hvor prins Joachim i øjeblikket gennemfører en et-årig militæruddannelse.