Coronavirus

Overblik: Sådan fordeler de corona-indlagte sig i landet

Antallet af indlagte danskere er vokset markant de seneste dage.

Region Hovedstaden er den region i Danmark med flest indlagte. Klokken 14 mandag var antallet af indlagte 26, heraf 4 på intensivafdelinger.

Antallet af indlagte på de danske hospitaler steget fra sammenlagt 28 søndag til 62 mandag.

Det kom frem på pressemøde mandag.

Den samlede stigning er dermed mere end en fordobling på et døgn.

Og det betyder, ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at antallet af smittede nu vokser med "meget stor hastighed".

- Epidemien er sået i det danske samfund, siger Magnus Heunicke.

Ministeren understregede på et pressemøde onsdag, at stigningstakten kan blive en stor udfordring for det danske sundhedsvæsen.

- Hvis vi fortsætter med at have en fordobling hver dag, vil det være meget, meget kritisk for vores sundhedsvæsen. Det vil vi ikke kunne håndtere, siger Magnus Heunicke.

Ministeren opfordrer derfor til, at danskerne følger myndighedernes råd.

- Det er meget vigtigt, at alle nu tager det her til sig, også hvis man føler sig sund og rask. Det vil sige afstand – også når man handler ind i supermarkedet og står i kø, siger ministeren.

Forventer stigning i de kommende uger

898 er mandag konstateret smittet med coronavirus i Danmark.

Magnus Heunicke understreger, at der regnes med store mørketal, så langt flere i realiteten er smittet herhjemme. Det forventes også, at langt flere bliver smittet.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Stigningen ventes ikke at falde lige foreløbigt. Det vurderer Kåre Mølbak, direktør for Statens Serum Institut, til TV 2.

- Vi befinder os stadigvæk i epidemiens første eller anden uge. Vi forventer, at der vil ske en stigning over de kommende uger. Vi skal minimere den stigning så meget som muligt, siger Kåre Mølbak.

Han oplyser, at 600 personer bliver undersøgt hver dag, og at i alt 5778 er blevet undersøgt i alt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen risikerer op mod 580.000 danskere i et realistisk scenarie at blive smittet med coronavirus i første bølge af virussen i foråret.

Ud af de smittede vurderes 11.000 at skulle på sygehuset, og 2900 vil få behov for intensiv behandling.

Samtidig er vurderingen, at mellem 1680 og 5600 danskere risikerer at miste livet i løbet af hele epidemiperioden.