Dagens overblik: Over tusind danskere fanget i Marokko

16x9
Passagerer i kø for at komme ud af Marokko. 1173 danskere er på vej hjem med assistance fra Udenrigsministeriet. Foto: - / Ritzau Scanpix

Hjemmearbejdsmiljø, hjælpepakker og vagtværn på hospitaler.

Nyhedsmæssigt fører næsten alle veje i øjeblikket uundgåeligt til coronavirus.

Denne dag er ingen undtagelse, for det er den verdensomspændende virus, som griber ind i danskernes liv på mange niveauer netop nu.

På TV 2 opdaterer vi løbende udviklingen lokalt og globalt. Dels med en liveblog, dels i en artikel som denne.

Endelig er der mulighed for at få relevante opdateringer om coronavirus, hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet her:

Og så til dagens fem historier.

Danskere hjælpes hjem fra Marokko

Passagerer venter på nyt om flyafgange i lufthavnen i Marrakech.
Passagerer venter på nyt om flyafgange i lufthavnen i Marrakech. Foto: - / Ritzau Scanpix

Over tusind danskere er strandet på deres ferie i Marokko. Det er sket, fordi det nordafrikanske land natten til søndag lukkede for international lufttrafik. Herunder Danmark.

Derfor har Udenrigsministeriet nu nedsat en task force, som skal hjælpe de i alt 1173 danskere.

Udfordringen er dels at få åbnet luftrummet, dels at få fly nok på vingerne til at få fragtet de strandede danskere hjem.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger til TV 2, at man er i dialog med både SAS og de kommercielle selskaber for at få missionen til at lykkes.

Indfører vagtværn på hospitaler

Indgangen til Gentofte hospital er mandag blevet bemandet med vagter for at undgå tyveri af håndsprit og andre nødvendige produkter til bekæmpelse af coronavirus.
Indgangen til Gentofte hospital er mandag blevet bemandet med vagter for at undgå tyveri af håndsprit og andre nødvendige produkter til bekæmpelse af coronavirus. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Håndsprit, masker og overtræksdragter er blevet særligt eftertragtede for de mest kyniske tyveknægte.

I weekenden stormede tre maskerede mænd ind på Gentofte Hospital i et raid med "grotesk voldsomhed", siger Jan Toftholm, vicedirektør på Gentofte Hospital, til TV 2.

Derfor indsætter Region Hovedstaden nu vagtværn på hospitaler. Det betyder samtidig, at adgangen til hospitalerne bliver indskrænket flere steder.

Medarbejdere og patienter vil udelukkende kunne komme ind ad bestemte indgange, hvor der står vagter til at kontrollere deres ærinde.

Samtidig skal vagterne sikre alle besøgende en mulighed for at spritte hænderne af, så de ikke spreder smitte.

Hjælpepakke til virksomheder

Frisørsalon Jørgen Nørgaard i København holder åbent, men kunder bliver væk. Mange små næringsdrivende er truet på deres eksistens.
Frisørsalon Jørgen Nørgaard i København holder åbent, men kunder bliver væk. Mange små næringsdrivende er truet på deres eksistens. Foto: Jørgen Nørgaard

Coronavirussen har også ramt små og mellemstore virksomheder hårdt. Mange er truet på eksistensen.

Regeringen er derfor klar med "ekstraordinære tiltag" for at sikre, at der også er liv i små næringsdrivende og selvstændige, når coronakrisen en gang løjer af.

Tiltagene ventes, ifølge regeringen, at forbedre virksomhedernes likviditet - penge til rådighed - med 40 milliarder kroner. Det skal blandt andet ske ved at udskyde momsbetalinger og B-skat.

Hjælp til hjemmearbejde

Første hjemmeskoledag. Maria Nyborg Thomsen 21 år læser veterinær medicin, og hun må nu undvære skolen.
Første hjemmeskoledag. Maria Nyborg Thomsen 21 år læser veterinær medicin, og hun må nu undvære skolen. Foto: Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Hundredtusindvis af danskere sidder i hjemlige omgivelser for at udføre deres arbejde i disse dage og uger. Eller forsøger på det.

Hvis du synes, det er en udfordring, er du ikke alene. Både børn, vasketøj, indkøb og sociale medier kan være forstyrrende elementer.

For mange handler det om at finde balancen og prioritere rigtigt. Men så kan man også blive både effektiv og finde glæde ved forandringen.

I samarbejde med to erhvervspsykologer har TV 2 samlet en række gode råd, som kan være med til at give arbejdsdagen struktur og retning.

Karen Thisted død

Karen Thisted blev 73 år.
Karen Thisted blev 73 år. Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Journalist og forfatter Karen Thisted er død af et hjertestop. Hun blev 73 år.

I sin journalistkarriere var hun blandt andet med til at starte TV 2-programmerne 'Go' morgen Danmark' og 'Eleva2ren'.

Hun nåede at have en bred vifte af jobs i den danske medieverden, ligesom hun stod bag bestselleren 'Det skal mærkes, at vi lever' sammen med Benny Andersen og Johannes Møllehave.

Så sent som sidste år udgav hun sammen med Hella Joof samtalebogen 'Bryster skal hoppe, når man hikker'.

Det var ordene for i dag.

Vi læses ved i morgen.

***