Coronavirus

Studie: Så længe overlever coronavirus i luften og på metal, plast og pap

Studie: Så længe overlever coronavirus i luften og på metal, plast og pap

Den nye coronavirus er meget smitsom og spreder sig først og fremmest via bittesmå dråber i luften. Dråber, der opstår ved hoste, nys eller tale fra en inficeret person.

Herefter optages virussen af den raske person gennem slimhinderne i næse, mund eller øjne.

Men der er også grund til at være opmærksom på andre smittekilder.

En nyt studie fra det amerikanske institut for sundhed viser, ifølge forskning.no, at virussen kan overleve i op til tre døgn på overflader af rustfrit stål og plastik.

Det betyder, at smitten kan overføres ved kontakt med eksempelvis dørhåndtag, vandhaner, plastikflasker, stole og borde.

Selv en pizza-bakke kan udgøre en potentiel smittekilde, hvis den er blevet håndteret af en virusramt person. Ifølge undersøgelsen kan virus overleve i op til et døgn på en pap-overflade.

Coronavirus kan ikke smitte gennem huden. Men hvis du rører ved en overflade, hvor der stadig er levedygtig virus og derefter fører hånden op til din næse, mund eller øjne - uden at have vasket hænder først - risikerer du altså at blive ramt af covid-19.

Også Verdenssundhedsorganisationen, WHO, arbejder ud fra, at den nye coronavirus SARS CoV-2 kan leve på overflader i alt fra et par timer og op til flere døgn, afhængig af temperatur og luftfugtighed.

Det oplyser Verdenssundhedsoganisationen på sin hjemmeside.

Generelt trives coronavirus bedst i kold og tør luft. Men ifølge Jørgen Brandt, som er professor i atmosfærefysik på Aarhus Universitet, skal man tage netop dét med virussens overlevelsesevne i fri luft med et gran salt.

- Dråber af sekret med virus, som sendes ud i luften for eksempel ved et host, vil relativt hurtigt falde til jorden og vil derfor ikke flyve rundt i luften i adskillige timer, men sætte sig på overflader, siger Jørgen Brandt til TV 2.

Overlæge: Det vigtigste er en god håndhygiejne

Afdelingsleder og overlæge på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause er bekendt med den amerikanske undersøgelse, og hun bekræfter, at der er grund til forsigtighed, når det gælder diverse smittekilder.

Man kan ikke udelukke, at man kan blive smittet via overflader

Tyra Grove Krause, overlæge på Statens Serum Institut

- Der er ingen tvivl om, at coronavirus smitter ved direkte kontakt. Så det vigtigste er at sørge for en god håndhygiejne. Samtidig er mere opmærksomhed på rengøring af vandrette overflader også en god idé, siger Tyra Grove Krause.

Men hun maner samtidig til besindighed, hvad angår smittefaren ved at opholde sig ude i det offentlige rum. For selvom coronavirussen i teorien kan være levedygtig i adskillige timer i luften og på forskellige typer af overflader, så er risikoen for at blive smittet ad den vej meget lille.

- Overlevelsen på overflader afhænger meget af, hvilken form virus er afsat i. Hvis det er en stor, fugtig snotklat, vil virus muligvis kunne overleve i op til tre døgn, men hvis det kun er nogle små stænk, der hurtigt tørrer ud, vil overlevelsen være dårligere, siger hun og fortsætter.

- Man kan ikke udelukke, at man kan blive smittet via overflader. Men den mest betydende smittevej er direkte kontakt i form af berøring eller ansigt-til-ansigts kontakt med personer, som er syge.

Ifølge Tyra Grove Krause gælder det altså først og fremmest - udover at holde afstand til andre - om at være ekstra flittig med at vaske eller spritte hænder og undgå at røre sig i ansigtet, før man har gjort det.

Undersøgelsen fra den amerikanske forskergruppe er endnu ikke "peer reviewed", altså blåstemplet af andre forskere. Men foreløbig er den offentliggjort på den åbne forskningsplatform medRxiv.