Coronavirus

Landets største bank vil hjælpe kunder, der rammes af corona-krise

Arkivfoto. Danske Bank kommer næppe til at være den eneste, der tilbyder hjælp til sine kunder under coronavirus-udbruddet, vurderer erhvervskommentator.  Nikolaj Skydsgaard / Ritzau Scanpix

Kunder vil blandt andet kunne få lov til have midlertidigt overtræk eller få afdragsfrihed på boliglånet. Også erhvervskunder kan søge om hjælp.

Samme dag som regeringen rakte en hjælpende hånd til landets virksomheder, tilbydes der også hjælp fra en anden kant.

Danmarks største bank, Danske Bank, oplyser i en pressemeddelelse, at den på grund af den ”ekstraordinære situation” har valgt at tilbyde et økonomisk pusterum for de kunder, som er hårdest ramte under coronavirus-udbruddet.

Det gælder familier, som ellers har styr på økonomien, men eksempelvis har mistet hele eller dele af deres indtægt, fordi de er i karantæne.

- Under finanskrisen for ti år siden blev Danske Bank beskyldt for at pleje sine egne interesser først, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Det tror jeg, at de har lært af, og de er som bank ikke interesseret i, at folks økonomi vælter.

Seks tiltag for privat- og erhvervskunder

En række af tiltagene retter sig også mod de virksomheder, der de seneste uger har oplevet tomme ordrehæfter og manglende indtægter, forklarer chef for Banking Denmark i Danske Bank Jacob-Aarup Andersen i pressemeddelelsen.

- For nogle vil det være at tilbyde henstand med ydelsen på boliglånet i op til seks måneder, for andre er det afdragene på bilen eller en midlertidig udvidelse af kassekreditten, som vil være den bedste løsning for at hjælpe dem gennem den kommende tid.

For privatkunder tæller de ekstraordinære muligheder blandt andet:

  • Har du et forbrugslån, vil du kunne få bevilget overtræk, rateopdeling af dine ydelser, forhøjelse af faciliteter og forlængelse af løbetiden
  • Har du et boliglån, vil du kunne få bevilget overtræk, rateopdeling af ydelser og udnyttelse af afdragsfrihed

For erhvervskunder gælder det følgende:

  • Virksomheder kan få henstand med betalinger, forhøjet kassekreditten eller udvidet deres låneramme
  • Opkrævningen af negative renter suspenderes resten af året for op til 90.000 mindre virksomheder, der har indskud under 500.000 kroner. De samme virksomheder vil få tilbud om, at brug af kreditkort først trækkes efter tre måneder
  • De større virksomheder vil løbende blive holdt orienteret om eksempelvis udviklingen på de finansielle markeder, tilbudt deltagelse i webinarer om konkrete problemstillinger og tilbudt sparring og rådgivning fra bankens eksperter på de mest aktuelle områder
  • Kunder med købekontrakter og privatleasingaftaler i Danske Banks leasingselskab Nordania vil kunne få bevilget overtræk til at betale forfaldne ydelser. Virksomheder med leasingkontrakter kan få henstand med betalinger, forhøjet kassekreditten eller udvidet deres låneramme.

I hvert tilfælde vil banken vurdere, om kunden er berettiget til hjælpen.

Både en god forretning og samfundssind

Coronavirussen kan få store økonomiske konsekvenser for både det danske samfund og erhvervsliv, lyder advarslen fra både danske politikere og erhvervsorganisationer.

Det er er netop en erkendelse af dette, der får Danske Bank til at reagere, mener TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn. Næsten hver tredje bankkunde herhjemme er hos Danske Bank, og bliver "tæppet trukket væk under dem" rent økonomisk, ender banken med store tab.

- De gør det for at undgå en meget alvorlig økonomisk krise, men også, fordi de påtager sig en samfundsinteresse, siger Ole Krohn.

Tilbuddene gælder dog kun kunder, som har en sund økonomi i forvejen, understreger han.

- Det gælder selvfølgelig ikke folk, som er i dyb gæld. Det gælder dem, der har midlertidige problemer og ser, at det bliver stramt de næste tre måneder, siger han.

Andre banker vil følge med

Danske Bank oplyser, at den allerede har været i kontakt med tusindvis af kunder, som var bekymrede for deres økonomi. Nu råder banken til, at man som kunde kontakter den udvidede rådgivning, de tilbyder. Ud fra denne rådgivning vil banken vurdere, om man er berettiget til en af de nye muligheder for hjælp.

Det næste stykke tid forventer Ole Krohn desuden, at flere banker vil følge trop.

- Flere andre banker er i gang med initiativer, der gør, at vi kan komme mere blødt igennem tiden her. Danske Banks største konkurrent, Nordea, har eksempelvis allerede sagt, at de vil være mere lempelige i forhold til deres boliglån, hvis man ellers har en sund økonomi, siger han.