Overlæge om grænselukning: – Det er yderst dramatisk, men fuldstændig på sin plads

Hvis man skal dæmme op om coronavirussens spredning i Danmark, så er Mette Frederiksens strategi rigtigt, mener læge.

En ekstraordinær situation kræver ekstraordinær handling.

Derfor byder professor og overlæge fra Hvidovre Hospital Nina Weis regeringens midlertidige lukning af de danske grænser, som statsministeren præsenterede fredag aften, velkommen.

Og det var højst nødvendigt, mener overlægen.

– Det kan jo bevirke, at der hverken kommer danskere eller udlændinge ind, der måske uden selv at vide det har været udsat for virus, og dermed bringer smitte tilbage til deres familie og andre pårørende i Danmark, siger hun.

– Det er et yderst dramatisk tiltag. Men jeg tror, at det er fuldstændig på sin plads at gøre det nu, siger overlægen til TV 2.

Voldsom spredning kan standses

Beskeden kommer efter en uge, hvor antallet af personer, der er testet positiv for covid-19 er steget drastisk fra 35 søndag til 801 personer fredag. En stor del af dem er blevet smittet i udlandet – blandt andet i Østrig og Italien.

Og antallet af smittede vil være højere end det officielle tal, da alle med symptomer ikke længere bliver testet.

Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen den 12. marts offentliggjorde, at de overgik fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, hvor antallet af tests vil blive prioriteret til de patienter, der er kronisk syge.

Fra i morgen ved middagstid er adgangen til Danmark altså stærkt begrænset og danskere, som opholder sig i udlandet lige nu, opfordres til at vende tilbage så hurtigt som muligt.

Selv om de personer, der nu kommer tilbage fra rejser, kan være smittet, så tror Nina Weis bestemt, at tiltaget kommer til at få en positiv effekt, når lukningen varer i en hel måned.

Det kan tage helt op til to uger fra man er smittet, til man bliver syg, og derfor er det nødvendigt at give et forebyggende tiltag god tid, mener hun.

– Opfordringen må også være tydelig for alle, der kommer hjem til Danmark: Vi skal opholde os med så få mennesker som muligt med så stor afstand som muligt mellem os. Det er virkelig på sin plads at efterkomme på nuværende tidspunkt, understreger hun.

Virksomheder påvirket

Også i erhvervslivet lyder der ros for, at statsministeren reagerer så proaktivt på pandemien, fortæller Michael Svane, som er direktør for transport indenfor Dansk industri.

– Vi havde nok forventet det at ville komme. Måske ikke så tidligt, men vi forstår og anerkender nødvendigheden af det, siger han.

Han glæder sig over, at lukningen ikke indbefatter varetransport og personer, der arbejder i Danmark, men hans medlemmer har stadig mange spørgsmål omkring, hvordan de skal håndhæve lukningen, forklarer direktøren.

– Hvad med mine turistvognmænd, som kommer fra Østrig her i weekenden og har både danske og svenske personer med fra skisportsområderne? Må de køre ind i Danmark? spørger han.

Også luftfartsbranchen kan ende i dilemmaer, hvis udenlandske passagerer lander i Danmark uden en billet videre eller retur, så Michael Svane håber på klar besked fra regeringen.