Dagens overblik

Dagens overblik: Rejs ikke ud af landet, lyder opfordringen fra danske myndigheder

Coronasmittet dansker død af hjertestop, store sportsbegivenheder aflyst og præsident i karantæne.

Dagens overblik fortsætter i coronasporet. Mens mange af jer er sendt hjem fra skole og arbejde, forsøger vi her på TV 2 at finde svar på de spørgsmål, I måtte sidde med.

Her finder du svar på, om du må gå på restaurant, om du må tage en løbetur og andre af corona-hverdagens dilemmaer.

Her finder du svar på, hvordan du er stillet, hvis du bliver sendt hjem fra arbejde.

Og så til dagens fem historier …

Grænserne lukkes

I morgen klokken 12 lukker Danmarks grænser midlertidigt til og med 2. påskedag, 13. april.

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag aften, hvor blandt andre også udenrigsministeren og justitsministeren deltog.

Formålet er at begrænse coronasmitte. Det betyder, at man kun kan rejse ind i Danmark, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være, at man arbejder eller bor i landet. Alle andre vil blive afvist ved grænsen.

Fraråder alle ikke-nødvendige rejser

Inden aftenens pressemøde havde udenrigsminister Jeppe Kofod på et tidligere pressemøde meddelt, at Udenrigsministeriet har skærpet sine rejsevejledninger, så alle områder i hele verden som minimum er orange. Det vil sige, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser.

Overvejer man som dansker at rejse til udlandet, så lad være. Er man som dansker på rejse i udlandet, så kom hjem hurtigst muligt, lød budskabet fra udenrigsministeren.

I de områder, der stadig er røde, fraråder ministeriet alle rejser, og derudover skal man i karantæne, når man vender hjem.

Coronasmittet dansker død af hjertestop

En 80-årig dansk mand døde natten til torsdag af hjertestop i Nordjylland og er siden testet positiv for covid-19.

Region Nordjylland oplyser, at manden i forvejen var hjertepatient. Myndighederne kan derfor ikke sige, om han døde af coronainfektion.

I alt er 3998 danskere testet for coronavirus og heraf 801 testet positiv ifølge de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen. Men antallet af smittede kan være højere, da myndighederne i går ændrede strategi, så man nu kun tager prøver af dem, der udviser alvorlige symptomer.

Store sportsbegivenheder afblæst

Arrangørerne af Giro d'Italia har udskudt det tre uger lange cykelløb, der skulle være kørt fra 9. til 31. maj – med Jakob Fuglsang blandt favoritterne. Løbet er sæsonens første af de tre såkaldte Grand Tours, hvor de andre er Tour de France og Vuelta a España.

Beslutningen følger en række aflysninger og udsættelser af mange store sportsbegivenheder som følge af corona-pandemien. I dag har det europæiske fodboldforbund UEFA suspenderet de store klubturneringer Champions League og Europa League i foreløbigt en uge.

Al engelsk fodbold blev i dag suspenderet frem til april, efter at den bedste række er blevet ramt af to smittetilfælde. Også fodboldlandskampe, håndboldlandskampe og Formel 1 er ramt af aflysninger.

Præsident i karantæne

Coronavirussen skelner ikke mellem almindelige folk og statsledere, og nu har pandemien sendt Canadas premierminister, Justin Trudeau, i 14 dages karantæne.

Han har ikke selv symptomer, men hans hustru, Sophie Gregoire-Trudeau, er testet positiv, efter at hun er vendt hjem fra en rejse i Storbritannien.

For at være på den sikre side vil premierministeren de næste uger deltage i telefonmøder og videomøder hjemmefra. Det canadiske parlament er desuden også lukket ned i mindst fem uger som følge af virusudbruddet.