Dagens overblik: Danskere på skiferie tog coronavirus med hjem til Danmark

16x9
Coronavirus 2019-nCoV giver en luftvejsinfektion, som kan føre til lungebetændelse. Foto: Ritzau Scanpix / Christoffer Laursen Hald

Coronavirussen er nu så udbredt i Europa, at Sundhedsstyrelsen siger, vi er det nye epicenter for pandemien.

Onsdag aften blev Danmark lukket ned.

Torsdag sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, at Europa er coronavirus-epidemiens nye epicenter.

Velkommen til dagens overblik.

Europa er det nye epicenter

WHO karakteriserer udbredelsen af coronavirus som en pandemi.
WHO karakteriserer udbredelsen af coronavirus som en pandemi. Foto: Colourbox / TV 2 Grafik

Siden de første rapporteringer om coronavirussen, der i sin tid begyndte på et seafood-marked i millionbyen Wuhan i Kina, har det generelt været Wuhan, der er blevet anset som epicenter for udbruddet. Men det er ikke længere i Wuhan, at smittetallene vokser hastigt, oplyste Sundhedsstyrelsen på et pressemøde torsdag.

Derfor anser man nu Europa som det nye epicenter. Det er nemlig her, at coronavirussen udgør den største trussel netop nu. Det betyder også, at man fra de danske myndigheders side nu anser alle symptomer som at være lig med coronasmitte.Har du forkølelse, let feber eller hoste, skal du derfor nu gå ud fra, at du er smittet med coronavirus og gå i karantæne i 14 dage.

Du behøver derfor ikke længere ringe til din læge, hvis du mistænker at være smittet med coronavirus – medmindre du er alvorligt syg.

Franske storsvindlere får dom i bizar sag

Til venstre ses svindleren i silikonemasken, til højre den ægte Jean-Yves Le Drian.
Til venstre ses svindleren i silikonemasken, til højre den ægte Jean-Yves Le Drian. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix/De franske myndigheder

To fransk-israelske mænd formåede at svindle sig til mere end 400 millioner kroner fra nogle af verdens rigeste. Det gjorde de ved hjælp af en silikonemaske. Masken afbillede den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, som de to mænd udgav sig for at være.

De kontaktede verdens rigeste og bad om hjælp til blandt andet at få betalt en løsesum for at befri to fiktive franske gidsler.

Men svindlerne blev fanget i 2017, og nu er der endeligt blevet afsagt dom i den bizarre sag, der eksempelvis kostede en tyrkisk forretningsmand mere end 47 millioner euro.

Begge er blevet idømt store bøder og lange fængselsstraffe.

Du skal måske droppe din rejse til USA

Et stort rengøringshold desinficerer et plejehjem i Washington, USA.
Et stort rengøringshold desinficerer et plejehjem i Washington, USA. Foto: John Moore / Ritzau Scanpix

Hele verden blev gul, da Udenrigsministeriet 7. marts ændrede rejsevejledningen for alle klodens lande. Opfordringen fra Udenrigsministeriet lyder på, at man skal være ekstra forsigtig, uanset hvor man befinder sig. Udenrigsministeriet har sidenhen ændret sin rejsevejledning og hævet risikovurderingen for flere steder i verden, og nu er turen kommet til USA.

For har du ikke et vigtigt ærinde i De Forenede Stater, ja, så er det nok bedst, at du bare dropper turen vestpå. Alle ikke-nødvendige rejser til USA frarådes nemlig fra i dag af, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofoed (S).

Det sker, samtidig med at den amerikanske præsident, Donald Trump, har erklæret, at amerikanerne vil indføre et indrejseforbud fra hele EU gældende fra fredag 13. marts. Donald Trump mener, at Den Europæiske Union har fejlet i sin håndtering af coronavirussen.

Storm over Danmark

Et drivhus på Als er blevet ødelagt af stormen Laura.
Et drivhus på Als er blevet ødelagt af stormen Laura. Foto: Steffani Andersen / Seerbillede

Danmark blev torsdag ramt af stormen Laura, der tog godt fat i landet. Der er meldt stormskader flere steder, ligesom en byggepladsarbejder er kommet til skade.

Det skete, da en tung plade blev blæst løs på grund af stormen og ramte den pågældende arbejder.

Derudover er et tag blæst af i Nordsjælland, hvor stormen torsdag ramte hårdt. Det fik politiet til at rykke ud, og de bad borgerne holde sig indendøre, mens de fik løst situationen, hvor løst tagmateriale faldt ned.

Læserne har sendt TV 2 billeder af alt fra skibe i stormvejr til væltede træer og vildfarne trampoliner.

Danske skiferieturister tog coronavirus med hjem

Rejsevejledning UM Europa
Rejsevejledning UM Europa Foto: Janne Bekker

En gruppe danskere, bestående primært af unge og midaldrende mænd, på skiferie i Østrig kan have forårsaget den eskalerende sundhedskrise, vi ser herhjemme. Især danskere, der har været på skisportsstedet Ischgl i det sydlige Østrig.

Statens Serum Institut mener i hvert fald, at man kan spore langt de fleste tilfælde af smitte med coronavirus hos danskere tilbage til skisportssteder i landet.

Ifølge de danske myndigheder havde Østrig ikke selv meldt ud, at der var coronavirus i de pågældende områder, hvilket eksempelvis betyder, at Danmark ikke lukkede for fly fra området.

Udenrigsministeriet fraråder i øjeblikket alle rejser til delstaten Tyrol i Østrig, hvor Ischgl ligger.

***