Coronavirus

Stil dit spørgsmål om coronavirus til eksperterne allerede nu

Hvad sker der? Lige nu sender TV 2 News programmet "Spørg om corona", hvor to eksperter svarer på læserne og seernes spørgsmål. 

I dag er eksperterne ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus, Lars Østergaard, samt formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen.

Du kan se tidligere udgaver gratis her

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Livechatten rundes af

Det er ikke muligt at stille flere spørgsmål til eksperterne om coronavirus i denne omgang. Tak for jeres bidrag. 

Spørgsmål

Claus Nørregaard:

Kan vi stole på tal og beretningerne om Covid19 situationen i Kina?

Svar:

Det er meget almindeligt, at man begynder at stille spørgsmål om, hvorvidt vi har tillid til de informationer, vi får. Det har jo også vist sig fra andre lande, at myndighederne ikke altid har givet et retvisende billede. Der har vi basis for i Danmark at stole på vores myndigheder, og de har alle interesser i at sikre, at vores sundhedssystem ikke kollapser, og derfor må vi stole på, at de giver os de anvisninger, der er behov for. Det er dybest set en beslutning om at stole på vores myndigheder. 

Spørgsmål

Marianne Hansen:

Hvorfor kan man ikke opfordre/forbyde alle former for samling af folk i en periode? Eks fitnesscentre, teater, biografer, mindre koncerter, musikhuse, mv. så folk kun skal det nødvendige (på arbejde og handle o lign). Forstår simpelhen ikke hvorfor der ikke bliver skærpet meget mere indtil det klinger lidt af

Svar:

Det er meget naturligt, at vi begynder at foretage nogle vurderinger af, hvad samfundet burde gøre. Der er det bare i en situation som denne så vigtigt, at den vurdering foretager de relevante myndigheder. Hvis de vurderer, at vi skal lukke mere ned og blive hjemme fra for eksempel fitnesscenteret eller teatret, så er det det, vi skal gøre. 

Spørgsmål

Michael:

Jeg er gået fra at være bekymret, til at være panisk bange. Det virker som om at alt hvad jeg gennem 44 år har kendt som trygt smuldrer fuldstændig. Holder myndighederne information tilbage så alt ikke udvikler sig til anarki?

Svar:

Rådet er at søge at berolige sig selv ved at stole på, at myndighederne i Danmark fortæller sandheden. De har den viden, de skal bruge, for at fortælle befolkningen, hvad de skal gøre. Det er klart, at i en situation som denne, opstår der meget bekymring - også noget, der ligner panik. Man tænker: "Jeg godt kan være den, der vasker og spritter hænder, men hvad gør andre mennesker?" Der kan vi se fra undersøgelsen fra i dag, at der er mange andre, der også følger myndighedernes anvisninger. 

Programmet er slut, men vi svarer på flere spørgsmål her.

Formand for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen:er fortsat med til at svare på jeres spørgsmål. 

Jeg skal holde fødselsdagsfest på søndag, og vi bliver 58 personer. Skal vi aflyse?

Man skal stille spørgsmålet til gæsterne. Det er en naturlig situation, men der er ikke nogen naturlige svar. Meget af det er vi nødt til at vurdere selv. 

Kan man blive smittet af sveddråber?

Virus udskilles ikke i sveden, men i dråber der kommer ud ved host og nys, og de kommer på hænderne. Så rører man sig i ansigtet, og så får man viratransmission. 

Når man nu ikke bør give håndtryk og skal holde afstand, skal man så ikke undgå kontaktsport?

Lars Østergaard: Det kommer an på hvilken slags sport. Nu spiller jeg selv fodbold, og det er en begrænset kontakt, men jo, enhver form for kontakt giver anledning til smitte. 

Hvordan vil du vurdere at det passer til danskernes gemyt, at vi ikke hilser med håndtryk og krammer?

Eva Secher Mathiasen: Vi bor heldigvis i et land, hvor vi har tillid til myndighederne. På den måde følger vi anvisningerne, som for eksempel ikke at give hånd. Der udvikler sig en ny hilsekultur. Vi siger også ting som: "Su er vi i en situation, hvor vi ikke krammer, men ellers ville jeg gøre det."

Min kæreste har astma, og jeg bekymrer mig. Hvad sker der, hvis hun får corona?

Lars Østergaard: Man er i øget risiko for at få et lidt voldsommere forløb med corona. 

Mind mand er afhængig af livsvigtig medicin. Skal jeg være bekymret over medicinmangel?

Lars Østergaard: Der er ikke noget, der tilskriver, at man kommer til at mangle medicin. Jeg vil råde spørgeren til at sørge for, at der ikke sker smitte. Hverken at hun bliver smittet, eller partneren bliver. 

Hvordan taler man med sine børn om karantæne?

Eva Secher Mathiasen: Man skal tage udgangspunkt i de spørgsmål, børnene har. Sørg for at holde sig til fakta. Man kan ikke gå ud i hypotetiske situationer. Børnene kan godt selv afgøre, hvad de skal bruge svar på, så de stiller de spørgsmål, de vil kende svaret til. Vær rolig og ærlig og anerkend børnenes bekymringer. 

Hvad skal man forholde sig til, når man bliver sat i karantæne?

Eva Secher Mathiasen: Det er vigtigt at lave nogle aktiviteter, der giver mening, mens man er i karantæne. I dag har vi mulighed for at holde forbindelsen til hinanden via internet og telefon, og det kan kompensere en del at være i kontakt på den måde, hvis man savner fysisk samvær socialt samvær. Det kan hjælpe en del at kunne ringe og tale med sine kære. Især når man har børn kan det være rigtig godt at have lagt en plan for dagen, og børns fantasi rækker jo langt. 

Hvis man er sammen med en smittet, men ikke selv får det, kan man så smitte til en tredjeperson?

Lars Østergaard: Hvis man ikke har symptomer, er man ikke syg, og så spreder man ikke virus. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke kan lade sig gøre. Men risikoen er større, hvis du har symptomer. 

Jeg har haft influenza, men har ikke været på rejse. Kan jeg tage på job, når jeg bliver rask igen?

Lars Østergaard: Ja, selvfølgelig kan du det. Så længe du er rask og feberfri. 

Hvad opnår man ved at sætte raske i karantæne?

Lars Østergaard: Man opnår, at smitten ikke spreder sig yderligere. Ultimativt opnår man, at de svage i samfundet ikke bliver smittede. 

Er det naturligt, at folk er bekymrede?

Eva Secher Mathiasen: Det er helt naturligt, at folk er bekymrede i en situation som denne. Det får os til at handle. Men vi skal ikke være så bekymrede, at vores handlinger bliver til angst og panik, fordi så handler vi uhensigtsmæssigt.