Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad skete der? Danmark lukkes ned. Statsminister Mette Frederiksen (S) har holdt pressemøde og præsenteret en række vidtgående indgreb. Det betyder blandt andet, at skoler og insitutioner lukkes og medarbejdere sendes hjem.

Hvad er status? 514 danskere er smittet, og strategien er nu ikke at inddæmme, men at afbøde smitten med SARS-CoV-2, lød det fra Sundhedsstyrelsen.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Cirka 400 værnepligtige skal blive på kaserner

Cirka 400 værnepligtige skal blive på kasernerne, hvor de såkaldte beredsbscentre ligger, henover weekenden. Det oplyser brigadechef i Beredsskabsstyrelsen, Stig Hammerhøj, overfor BT.

- På denne måde undgår vi, at de værnepligtige kommer ud i den offentlige trafik i myldretiden, og vi undgår, at de kommer ud i cafémiljøer, på diskoteker og så videre og bliver smittet der, siger Stig Hammerhøj.

Brigadechefen fortæller, at tiltaget er taget for at have fuld kontrol over, at ingen bliver smittet. Ifølge BT er en hjemmel i Beredskabsloven, der giver lov til det.

De fem beredsskabscentre ligger i Thisted, Herning, Haderslev, Næstved og Allinge.

Fødevareminister med opråb til danskerne: - Vis samfundssind, der er varer nok

Billeder og videoer fra hele Danmark viser, at tusindvis af danskere onsdag aften flokkedes til supermarkeder over hele landet for at købe mad, drikkelse og - ikke mindst - toiletpapir. Men det er der ingen grund til, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet onsdag aften.

Samme løftede pegefinger kommer nu fra fødevareminister Mogens Jensen (S): 

- Jeg kan kun opfordre danskerne til at vise samfundssind, når det gælder det at handle fødevarer. Vi har INGEN problemer med vores fødevareleverancer. Problemer opstår kun, hvis vi begynder at hamstre, siger Mogens Jensen. 

Ministeren opfordrer til, at danskerne skal tage det roligt og handle, som de plejer. Ellers ender det med, at butikker laver begrænser:

- Der er ikke mangel på noget. Folk gør situationen meget værre, hvis man hamstrer. Det er der ingen grund til, siger Mogens Jensen.

Kræftens Bekæmpelse lukker ned for aktiviteter

Kræmpens Bekæmpelse oplyser i en pressemeddelelse, at de lukker ned for alle aktiviteter i foreningen fra dags dato og 14 dage frem. Foreningen oplyser, at de har fået mange henvendelser fra kræftpatienter og pårørende. Derfor vil man stadig kunne få rådgivning på telefon og digitalt, lyder det.

Konkret aflyses eller udskydes alle events, sammenkomster og møder med personer uden for organisationen.

Amerikanske børser lukker med stort fald

De amerikanske børser lukker med et stort fald onsdag. Dow Jones-indekset, som består af 30 betydende børsnoterede amerikanske selskaber, faldt onsdag med 5,9 procent.
 

Mere end 90 barer lukker i to uger

Nattelivskoncernen Rekom lukker sine mere end 90 barer i Danmark mere over 2000 ansatte fra 12. marts og to uger frem. Det sker efter statsministerens opfordring, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Rekom har blandt andet brands som Sjus Bar, London bar, Crazy Daisy, LA Bar, Andys, Heidi's BierBar, A-Bar og Hornsleth Bar.

Lukningerne kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrede til, at barer og diskoteker også lukker. 

Alle spejderaktiviteter indstilles

Alle spejderaktiviteter i hele landet indstillets fra dags dato og resten af måneden. Det skriver Det Danske Spejderkorps på sin hjemmeside

- Selvfølgelig udviser vi i det Danske Spejderkorps samfundssind, når det er krævet af os, og vi håber, at alle medlemmer vil støtte op om myndighedernes indsats for at vi kan komme bedst muligt igennem denne svære tid, siger Mathias Lysholm Faaborg og Kristine Clemmensen-Rotne, spejderchefer i Det Danske Spejderkorps.

Her er de opdaterede tal

514 danskere er smittet med SARS-CoV-2 og har nu fået konstateret covid-19 i Danmark. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

1303 personer er i karantæne og 2117 er blevet testet, oplyser Statens Serum Institut

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Besøg på hospitaler bør minimeres, lyder råd

De danske regioner anbefaler, at pårørende til patienter på sygehusene minimerer deres besøg. Opfordringen kommer efter pressemødet onsdag aften, hvor Mette Frederiksen (S) præsenterede en række vidtgående indgreb og blandt andet sagde:

 - Sygehuse og plejehjem opfordres til at begrænse besøgende med øjeblikkelig virkning. Og det er vigtigt, at alle pårørende respekterer det.
 

DGI og DIF opfordrer alle idrætsforeninger til at aflyse aktiviteter

Alle idrætsforeninger opfordres nu til at aflyse alle deres aktiviteter fra nu af og frem til mandag 30. marts. Det oplyser Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, DGI, samt Danmarks Idrætsforbund, DIF, i to forskellige pressemeddelelser. 

- Vi går skridtet videre her og anbefaler, at al aktivitet i foreningen indstilles, både indendørs og udendørs. For selvom foreningernes aktiviteter foregår udendørs, så er der klublokaler, omklædningsrum og andre mødesteder, hvor man samles tæt, og det bør ikke ske, siger DGI's formand Charlotte Bach Thomassen.
 

Alle håndboldkampe i Danmark aflyst

Dansk Håndbold Forbund aflyser alle kampe og stævner på både bredde- og eliteniveau. Det skriver forbundet på sin hjemmeside.

Retsmøder kan blive aflyst eller rykket

Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra arbejde fra fredag 13. marts 2020 og foreløbigt to uger frem. Sådan lød det fra regeringen på pressemødet onsdag aften.

Nu oplyser de danske domstole, at det også kan få betydning for dem. Der vil således blive iværktsat et nødberedskab fra fredag, så de mest kritiske opgaver bliver løst. 

Men det kan betyde, at ikke-kritiske retsmøde kan blive rykket, lyder det på domstol.dk. Men det er op til den enkelte ret. 

Danskere, der har ærinder i retsbygninger, bedes holde sig orienteret på de forskelle hjemmesider..

Kø fra ene ende af supermarked til den anden

En video fra Rema1000 på Amagerbrogade på Amager viser, at mange kunder står i en lang kø onsdag aften for at betale for deres varer. 

Skoleportalen Aula gik ned – men er snart på vej tilbage

Skoleportalen Aula gik i minutter efter statsministerens udmelding om lukkede skoler og var utilgængelig for alle forældre og elever. Men det er der en årsag til. Det fortæller Frank Stjerne, der er driftsansvarlig hos KombiIT, der driver Aula:

- Vi blev taget fuldstændigt på sengen, og Aula kunne slet ikke følge med. Vi så en stigning på mere end 100.000 brugere, der ville ind på samme tid. Og på det her tidspunkt af døgnet kører Aula på lavt blus rent servermæssigt, siger han.

Frank Stjerne fortæller, at man om aftenen kører på cirka 10 servere, mens man om morgenen, hvor mange vil ind, typisk kører på omkring 100. Men systemet er bygget til at opskalere automatisk:

- Det tager lidt tid. Nogle vil stadig få en fejlmelding, mens andre kan komme ind. Men inden længe vil alle have adgang, siger Frank Stjerne til TV 2.

Mette Frederiksen: - Der er ingen grund til at hamstre

TV 2 får tilsendt mange videoer og billeder tilsendt af danskere, der står i kø og køber stort ind. Men der er ingen grund til det. Det fastslog statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet. 

- Jeg kan godt være bekymret for, at danskerne begynder at hamstre. Vi har set det i andre situationer, der har været mindre voldsomme samfundsmæssigt, end det vi ser nu. Vi har ikke viden om pt.,at vi skulle stå i en fødevarekrise, og at vi ikke kan få de leverancer, vi skal bruge.

- Det er vigtigt, at den private sektor opretholder den normale funktion, når det gælder om supermarkeder. Så der er ingen grund til at hamstre, men jeg har allerede hørt de første eksempler derpå. Så vores opfordring er, at man bliver i de normale indkøbsvaner, sagde statsministeren på pressemødet tidligere i dag.

Statsministeren understregede, at der ikke er grund til at hamstre nu, men at de holder dialogen med de private distributører. 

Videoer og billeder viser lange køer i supermarkeder

Lange køer i Netto på Tagensvej i København.

TV 2 har fået tilsendt billeder af videoer af supermarkeder fra hele landet. De viser lange køer og halvtomme hylder, selvom mange supermarkeder i en fælles meddelelse fortæller, at der er varer nok. 

Italien lukker alle butikker

Tidligere er alle skoler og universiter lukket i Italien. Nu er det kommet til butikkerne.

Således har regeringen nu valgt at lukke alle butikker undtagen fødevarebutikker og apoteker. Også barer og frisører lukker, siger premierminister Giuseppe Conte ifølge Reuters.

Hans Engell: - Det største indgreb siden 2. verdenskrig

Politisk kommentator Hans Engell fortæller, at det er en meget stor beslutning, og at der er travlt i ministerierne på nuværende tidspunkt: 

- Det her er det mest vidtgående indgreb siden 2. verdenskrig i forhold til den måde, som Danmark fungerer som samfund. Næsten endda før. Det er enormt omfattende, og det lægger op til et meget omfattende lovgivningsarbejde, siger Hans Engell. 

- Det er enormt dramatisk. Jeg troede ikke helt på, hvad jeg hørte inden pressemødet. Men det er voldsomt, og det vil påvirke os allesammens liv. Det vil have vidtrækkende konsekvenser.

Hans Engell er sikker på, at det kommer til at fylde endnu mere. 

- Jeg kan ikke mindes en situation, hvor man hjemsender hele den offentlige sektor, lukker institutioner og træffer så vidtgående foranstaltninger, siger Hans Engell.

Supermarkeder i fælles opråb: - Der er varer nok

Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrede folk til, at man ikke hamstrer. Og det er der heller ikke grund til. 

Det siger Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 i en fælles pressemeddelelse

- Butikkerne vil løbende få friske forsyninger på alle varegrupper – der kan dog være særlige udfordringer med håndsprit, lyder det. 

Enkelte basisvarer vil være udsolgt, lyder det. Og hvis man bare handler ind som normalt, vil der være varer nok til alle, lyder det. 

Pressemødet er slut

Pressemødet fra Spejlsalen er slut.

- Jeg er ikke i tvivl om, at v i går en svær og hård tid i møde. Men vi skal løse det i fællesskab, siger Mette Frederiksen (S).

Missede du tiltagene fra regeringen, kan de findes i artiklen her: 

Mette Frederiksen: - Der er varer nok

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller, at man undersøger mulighederne for andre restriktioner. Eksempelvis, at krydstogtsturister nægtes adgang til landet.

Og så opfordrer statsministeren til, at man ikke hamstrer mad og drikkevarer.

- Der er varer nok, siger statsministeren.

Samme opråb kommer nu fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 i en fælles pressemeddelelse