Coronavirus

Elever og offentligt ansatte sendes hjem - Kommer til at koste arbejdspladser, siger Mette Frederiksen

Myndighederne enten lukker eller begrænser store dele af Danmark for at stoppe smittespredning. Se den fulde liste over tiltag i bunden af artiklen. 

Onsdag aften præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) en række vidtrækkende tiltag for at bekæmpe coronavirussen i Danmark. Hun fortalte, at der siden mandag er sket mere end en tidobling i antallet af syge i Danmark, hvor antallet af smittede er steget fra 32 til 514.

Derfor har myndighederne valgt at tage drastiske tiltag i brug.

Alle elever på alle uddannelsesinstitutioner i hele landet sendes hjem i to uger fra fredag 13. marts. Derudover bliver alle skoler og dagtilbud lukket fra på mandag 16. marts og to uger frem.

Alle indendørs kulturinstitutioner såsom biblioteker lukkes ned fra fredag og to uger frem. Samtidig bliver alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendt hjem fra fredag og to uger frem.

Ifølge Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er Danmark nu i en sundhedskrise. Mette Frederiksen siger, at selvom det er det mest indgribende, myndighederne har lavet, så skal man ikke betragte det som de sidste tiltag.

- Der kan komme mere, pointerer hun.

Vil forbyde forsamlinger med mere end 100 mennesker

Udover at flere offentlige institutioner lukker ned, så har myndighederne også valgt at begrænse forsamlinger i Danmark yderligere. Det betyder fremover, at man ikke længere skal forsamle sig i grupper på mere end 100 mennesker.

Indtil da opfordrer regeringen til, at man aflyser alle indendørs forsamlinger på over 100 mennesker. Hun opfordrer blandt andet værtshuse, natklubber og diskoteker til at holde lukket i en periode.

Statsministeren beder derfor arrangører om at lukke alle aktiviteter med mere end 100 mennesker ned. Det vil sige, hun beder værtshuse og klubber lukke, siger hun.

Indtil videre er der tale om en anbefaling og ikke et påbud. Men inden længe vil en hastelov gøre det forbudt. Og der vil være konsekvens forbundet med at bryde forbuddet, siger Rigspolitiets chef, Thorkild Fogde.

Ydermere vil der blive indført pladsbilletkrav på intercity og regional tog for at formindske smittespredning. Statsministeren siger, at de her tiltag kommer til at koste nogle mennesker deres arbejde.

Magnus Heunicke oplyser, at der på nuværende tidspunkt er ti danskere indlagt på grund af coronavirus og to i kritisk tilstand.

Regeringens nye tiltag

 1. Elever og studerende sendes hjem

  Elever og studerende på alle offentlige ungdomsuddannelser og videregående uddannelser sendes hurtigst muligt og senest fredag hjem. Private uddannelsesinstitutioner opfordres til at gøre det samme. Foreløbig to uger fra fredag den 13. marts 2020.

 2. Skoler og dagtilbud lukker

  Alle skoler og dagtilbud lukkes fra mandag den 16. marts 2020 og i foreløbigt to uger. Kommunerne etablerer nødpasning.

 3. Offentligt ansatte, der ikke har kritiske funktioner, hjemsendes

  Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fra arbejde fra fredag den 13. marts 2020 og foreløbigt to uger frem. De skal så vidt muligt arbejde hjemmefra. Alle offentligt ansatte får løn. Kritiske funktioner er blandt andet personale i sundhedssektoren, ældre- og plejesektoren, politiet og beredskab.

 4. Biblioteker og fritidstilbud lukker

  Alle indendørs offentlige kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud og lignende lukker nu. Private tilbud af samme karakter opfordres til at gøre det samme. Foreløbig to uger fra fredag den 13. marts 2020. Udbydere af public service er undtaget hvad angår nyhedsformidling og beredskab.

 5. Ansatte i private virksomheder opfordres til at blive hjemme, hvis det er muligt

  Ansatte på det private arbejdsmarked opfordres til at arbejde hjemmefra, afspadsere eller holde ferie, i det omfang det er muligt.

 6. Begræns brug af offentlig transport

  Vi skal begrænse anvendelsen af den kollektive trafik.

 7. Besøg på hospitaler og plejehjem ophører

  Besøg på plejehjem og hospitaler bør begrænses med øjeblikkelig virkning.

 8. Hastelovgivning på vej

  Regeringen fremsætter hastelovgivning, der giver mulighed for at gennemtvinge særligt nødvendige foranstaltninger - eksempelvis lukning af skoler og daginstitutioner.

 9. Forsamlinger for over 100 forbydes

  Når hastelovgivningen er vedtaget, forbydes indendørs forsamlinger på over 100 personer.

 10. Nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet skærper sine rejsevejledninger. Få overblikket her.

 11. Mulighed for tvangsundersøgelser

  Regeringen undersøger muligheder for restriktioner ved indrejse i Danmark. Det betyder blandt andet mulighed for at tvinge mennesker til en sundhedsundersøgelse ved ankomst til landet eller tvungen karantæne, hvis nogen er ankommet fra røde områder.