Coronavirus

Danskerne hamstrer i hele landet: - I gør situationen meget værre

Billeder og videoer fra hele landet viser, at danskerne onsdag aften tømmer supermarkederne.

På et pressemøde lancerede myndighederne markante tiltag for at bekæmpe coronavirussen. Tiltagene gør, at dele af Danmark lukkes ned.

Men én ting, der blev manet til ro om, var manglen på dagligvarer:

- Jeg kan godt være bekymret for, at danskerne begynder at hamstre. Vi har set det i andre situationer, der har været mindre voldsomme samfundsmæssigt, end det vi ser nu. Vi har ikke viden om pt., at vi skulle stå i en fødevarekrise, og at vi ikke kan få de leverancer, vi skal bruge, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Kort efter pressemødet blev hun bakket op af en fælles pressemeddelelse fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000:

- Derfor opfordrer Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 kunderne til at købe ind, som de plejer. Så vil der være nok til alle.

Alligevel er danskerne begyndt at hamstre, viser billeder og videoer, som TV 2 har fået tilsendt.

Der er lange køer i mange supermarkeder rundt om i landet, ligesom at der er tomme hylder.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) kommer onsdag nat med en klar opsang til de hamstrende danskere:

- Der er ikke mangel på noget. Folk gør situationen meget værre, hvis man hamstrer. Det er der ingen grund til, siger Mogens Jensen.

Mere bange for madspild

Det mener Rema 1000s kommunikationschef, Jonas Schrøder, også. Ifølge ham, så skal danskerne ikke frygte, at supermarkederne løber tør for varer.

- Vi står ikke i en fødevarekrise, vi står i en sundhedskrise. Vi har varer nok i butikkerne, selvom vi lige nu mærker et stort pres. Men der er flere varer på vej hjem til butikkerne, og vi har fuldt styr på forsyningskæden og leverandørerne, siger Schrøder.

Han pointerer samtidig, at hvis alle forbrugerne går efter de samme varer, vil det dog kunne betyde, de bliver midlertidigt udsolgt. Men det bekymrer ham nu heller ikke.

- Det, jeg er mest bekymret for i aften, det er det store madspild, der vil komme, når vores kunder finder ud af, der er nok varer og ingen grund til at købe mere, end man har brug for.