Nyheder

Sundhedsministeren indkalder pensionister og studerende: Vi har ikke kapaciteten

Vi vil se patienter ligge på gangene på overfyldte sygehuse, hvis vi ikke gør mere, lyder det fra sundhedsministeren.

Der er hårdt pres på vores sundhedsvæsen. Derfor er der brug for alle sundhedsmedarbejdere – også de studerende og dem, der for nylig er gået på pension.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde om coronavirussen.

Han understreger, at der allerede er et betydeligt pres på sundhedsvæsenet, som kun vil øges på grund af smittespredningen. Lige nu er syv indlagt.

Og selvom smittespredningen inddæmmes, har coronavirussen allerede nået et omfang i Danmark, hvor der er brug for alle sundhedsmedarbejdere, lyder det fra sundhedsministeren på pressemødet.

Patienter vil mangle behandling

Ministeren understreger, at der fortsat skal gøres alt, hvad der kan, for at mindske smittespredningen. Ellers vil sundhedsvæsenet slet ikke kunne følge med.

- Det skal siges, så det ikke kan misforstås: Hvis vi ikke mindsker og forsinker smitten, vil vores sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen.

- Så vil vi se patienter, der ligger på gangene på overfyldte sygehuse. Vi vil se patienter i senge og med respiratorer ligge på gangene. Vi vil se patienter med kroniske sygdomme og kræftpatienter, der ikke i tide får den behandling, de har brug for, lyder det fra Magnus Heunicke.

Et spørgsmål om dage

Sundhedsministeren har på pressemødet taget en graf med, der viser, hvad der vil ske, hvis det ikke lykkes at mindske spredningen af coronavirus.

Så vil sundhedsvæsenet blive overbelastet, sådan som det er sket i eksempelvis Norditalien.

Grafen illustrerer, hvorfor at myndighederne har iværksat tiltag og opmuntrer borgere til at være forsigtige og tage ekstra hensyn. Video: Freja Sofie Madsen

Derfor skal der også oprustes ude i regionerne for at skaffe flere intensivpladser, så man er beredt på et scenarie med mange flere smittede, lyder meldingen.

Indtil videre er 156 personer i Danmark blevet registreret smittet med coronavirus, og 875 borgere befinder sig i karantæne.

Og det er spørgsmål om dage og uger, inden vi ser smittespredning i det danske samfund, lød det fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på pressemødet.

Han advarer mod, at man undervurderer coronavirus.

I starten er det de stærke og raske, der bærer smitten ind i landet. Men når vi får smittespredning i landet, smitter vi de svage og syge, siger han.