Coronavirus

Nu skal chauffører afvise passagerer i busserne - få overblikket over den offentlige trafik

Ingen kontanter og længere toge er nogle af de nye tiltag, der skal begrænse smittefaren i den kollektive trafik.

I kølvandet på regeringens strategi om at inddæmme spredningen af coronasmitten iværksætter landets trafikselskaber en række tiltag, der træder i kraft onsdag.

Her får du overblikket over, hvordan de nye initiativer påvirker den offentlige transport, og hvordan trafikken er påvirket af de nye tiltag.

Har du billeder eller videoklip fra din rejse med offentlig transport, kan du sende dem til 1234@tv2.dk.

DSB, hele landet

 • Længere tog: DSB vil køre med lange toge uden for myldretiden for at sikre bedst mulig plads til de rejsende.
 • Ingen kontanter: DSB vil ikke modtage kontant betaling i togene.
 • Mere personale: DSB vil indsætte personale på de mest kritiske trafikknudepunkter, der kan vejlede passagererne.
 • Refundering af billetter: Alle DSB-billetter kan refunderes uden gebyr, også ikke-refunderbare billetter som eksempelvis Orange billetter.
 • Samarbejde om kommunikation: DSB vil sammen med de øvrige parter i den kollektive transport forstærke kommunikationen overnfor kunderne som følge af coronavirus.

For at undgå overfyldte tog og stående passagerer arbejder DSB også på at indføre krav om pladsbillet i fjern- og regionaltog, lyder det. Derudover opfordrer DSB folk til ikke at rejse i myldretiden, som regeringen også har opfordret til.

Status onsdag 10:31 (OPDATERET): Færre har valgt at tage toget her til morgen, lyder det fra DSB. Samme melding fik TV 2 tidligere. På sociale medier har nogle passagerer dog ytret, at der var trængsel i togene. DSB oplyser, at man i myldretiden ikke kan gøre togene længere, fordi de allerede er den maksimale længde. Derfor er det op til passagererne at rejse uden for myldretiden, hvor togene vil være længere end normalt, lyder det.

Midttrafik, Region Midtjylland

 • Ingen kontanter. Midttrafik opfordrer alle til at købe billet på telefonen eller via rejsekort og ikke med kontanter.
 • Kun så mange passagerer, som der er siddepladser til. Busserne medtager kun kunder, hvis der er siddepladser i bussen. Når alle siddepladser er optaget, lukker dørene, og bussen vil køre forbi de efterfølgende stoppesteder, indtil der er ledige siddepladser.
 • Rejsegarantien er suspenderet. På grund af force majeure er rejsegarantien suspenderet fra 11. marts, oplyser Midttrafik på sin hjemmeside.

Status onsdag 08:50 (OPDATERET): De nye meldinger fra Midttrafik er de samme som tidligere på morgenen. De melder om færre passagerer. Det minder om søndagskørsel, lyder det. Nogle busser har måttet bede passagerer om at vente til den næste bus, fordi bussen har været for fuld, men de rejsende har vist forståelse, oplyser selskabet.

Movia, Sjælland

 • Kun så mange passagerer, som der er siddepladser til. Busserne kører med cirka halv kapacitet, så passagerne ikke står for tæt. For mange busser svarer det til siddepladserne samt halvdelen af gangarealet. På den måde begrænses smitten.

- Det her vil desværre betyde gener for passagererne, for der vil være busser, der kører forbi, fordi kapaciteten er opbrugt. Det er op til chaufførerne og lokoførerne at vurdere det. Og vores råd er, at man lytter til dem. De gør deres bedste, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia, til TV 2.

Status onsdag 08:59: Der er delte meninger om, hvorvidt der er færre passagerer i toge og busser end normalt. En passager siger til TV 2, at der er "lidt færre i togene", mens en anden passager melder om en fyldt 5C, hvor alle blev lukket ind.

NT, Nordjyllands Trafikselskab

 • Guider på stationerne. Passagerne på de nordjyske stationer vil blive mødt af guider, der spørger, om de kan tage en bus i stedet for tog, en senere afgang, eller om der er andre måder, hvorpå de kan nå frem.
 • Ekstra busser. Det er ikke lykkedes at indsætte ekstra tog på strækningerne, da alle vogne kører i myldretiden, men i stedet er der indsat ekstra busser.

- Vi kan ikke forhindre passagerer i at stige ind i toget eller bussen, men vi kan opfordre til, at alle tager et ansvar. Det ansvar kan man tage ved at vente til næste afgang eller måske tage en bus i stedet for, hvis toget eller bussen allerede er fyldt, siger Mette Henriksen fra Nordjyllands Trafikselskab (NT) til Nordjyske.

Status onsdag 07:41: Der er færre passagerer og længere transporttid, men kunderne tager det fint og har fuld forståelse. Der er indtil videre kun kommet én tilbagemelding, oplyser trafikselskabet.

FynBus, Fyn

 • Kun så mange passagerer, som der er siddepladser til. Busserne medtager færre passagerer, og kunderne bedes følge chaufførernes instrukser, hedder det på Fynbus' hjemmeside.
 • Rejsetidsgarantien kan ikke benyttes.

Status 09:35: Hos FynBus er der en formodning om, at der har været færre passagerer i løbet af morgenen, og at kunderne har lyttet til Mette Frederiksen, oplyser selskabet. Derfor har det været en morgen med ro på, og der har ikke været forlænget rejsetid, vurderes det.

Metroselskabet, København

 • Øget rengøring. Tog og stationer rengøres oftere og med flere desinficerende rensemidler.
 • Flere tog. Der er indsat flere tog, og myldretidsdriften er forlænget for at sikre mindre trængsel i togene. Således er myldretidsdriften udvidet på alle tre linjer, så den nu varer fra klokken 6-20.
 • Personalet er opmærksomt. Personalet i tog og på stationer er instrueret i ekstra opmærksomhed omkring forebyggelse af mulig smitterisiko.
 • Fraråder risikogruppen at rejse med metroen. Folk med svagt helbred eller svækket immunsystem frarådes at rejse med metroen. Det samme gælder syge eller folk med mistanke om smitte.

Status onsdag 09:54: Der var markant færre passagerer i metroen i løbet af morgenen, lyder det fra metroselskabet. De kender ikke det nøjagtige antal passagerer. Inden gårsdagens opfordring om at undgå offentlig transport i myldretiden var antallet af passagerer faldet med fem-ti procent. Man forventer, at det er faldet yderligere, lyder det fra selskabet.

Har du billeder eller videoklip fra din rejse med offentlig transport, kan du sende dem til 1234@tv2.dk.