Dagens overblik

Dagens overblik: 262 smittede i Danmark - sundhedsvæsenet er under pres

Antallet af smittede fordoblet i Danmark, nye tiltag fra regeringen, Donald Trump vil ikke testes.

Velkommen til dagens overblik, som - lad os bare være ærlige - kun kommer til at handle om coronavirus og myndighedernes forsøg på at inddæmme smitten.

- Alles adfærd bliver afgørende for, at strategien kommer til at virke, sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun i dag præsenterede nye initiativer:

Undgå offentlig transport

Som et nyt forsøg på at undgå spredning af coronavirus opfordrer regeringen nu til at undgå kollektiv trafik i myldretiden. Man kan for eksempel møde lidt tidligere eller senere på arbejde.

Opfordringen bliver fulgt op med krav til udbyderne af tog og busser om at tage initiativer, så folk står mindre tæt. Det kan være at indsætte flere tog og busser, hvilket DSB og Metroselskabet også lægger op til at gøre.

Der er også nye tiltag for lufttrafikken. Fra midnat har regeringen forbudt flyvninger til Danmark fra de røde områder. Og de røde områder - dem kommer vi til nu:

Opdateret rejsevejledninger

De røde områder er de steder i verden, som Udenrigsministeriets Borgerservice i sine rejsevejledninger fraråder alle rejser til. Der kom i dag nye områder til listen, som nu omfatter:

1) Hubei-provinsen i Kina. 2) Seks regioner I det nordlige Italien (Piemonte, Lombardiet, Emilia-Rogmagna, Aostadalen, Veneto og Marche). 3) Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk. 4) Skisportsområdet Ischgl i den østrigske delstat Tyrol. 5) Iran.

Ophold i de røde områder siden 2. marts er desuden lig med 14 dages hjemmekarantæne.

Udenrigsministeriet fraråder også alle ikke-nødvendige rejser til resten af Kina, resten af Italien, resten af delstaten Tyrol, Israel, dele af Palæstina og dele af Spanien. Man må desuden forvente, at Udenrigsministeriet farver flere områder røde den næste tid.

Hjælpepakke til erhvervslivet

Også finansminister Nicolai Wammen åbnede i dag værktøjskassen med tiltag, der skal holde hånden under danske virksomheder, som er presset af coronavirus.

- Det, vi præsenterer i dag, er førstebølgen. Der kommer mere, sagde han på pressemødet.

Regeringen vil først og fremmest yde kompensation til de arrangører, der i marts - på statsministerens opfordring - har været nødt til at aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 1000 deltagere.

Dernæst vil den udskyde virksomheders betaling af moms, arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) og A-skat.

Endelig vil regeringen oprette en coronaenhed, der skal drøfte målrettede og konkrete forslag til midlertidige tiltag, der kan afhjælpe aktuelle udfordringer som følge af virussen.

Trump vil ikke testes

Ude i verden er coronavirus også højt på dagsordenen. I USA er tre republikanske kongresmedlemmer gået i frivillig karantæne, efter at de deltog i en konference med en smittet person.

To af dem har for nylig haft tæt kontakt med Donald Trump – den ene har fløjet med præsidenten på Air Force One. Ifølge Det Hvide Hus har den 74-årige præsident dog ikke ladet sig teste for coronavirus.

- Præsidenten er stadig ved glimrende helbred, og hans læger vil fortsat holde nøje øje med ham, lyder det.

Trump er blevet kritiseret for at nedtone problemets omfang. Han har til gengæld beskyldt demokraterne og medierne for at bruge krisen til at skade ham politisk.

Pres på sundhedsvæsenet

Vi slutter i Danmark, hvor antallet af smittede i dag steg flere gange. Det seneste tal er 262 mod 113 i morges. Antallet "går kun én vej lige nu - og det er op", lyder det fra statsministeren.

Forinden havde hun på sit pressemøde i formiddags sagt, at det danske sundhedsvæsen er presset og begynder at opleve ”kapacitetsproblemer” som følge af smitten.

Af samme grund sagde sundhedsminister Magnus Heunicke, at der bliver brug for ekstra hjælp, hvis virusudbruddet ikke skal lægge sundhedssystemet ned. Derfor vil han aktivere både medicinstuderende, sygeplejestuderende og sundhedspersonale, der for nylig er gået på pension.

- Det skal siges, så det ikke kan misforstås: Hvis vi ikke mindsker og forsinker smitten, vil vores sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen, sagde han.