Coronavirus

Læs eksperternes svar på spørgsmål om coronavirus

Hvad skete der? Anders Beich, praktiserende læge og formand i Dansk Selskab for Almen Medicin, svarede torsdag aften på spørgsmål om den nye coronavirus.

Forinden havde han sammen med overlæge Bolette Søgaard fra Sundhedsstyrelsen og Nina Weis, overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, udgjort panelet i TV 2 NEWS' særudsendelse 'Spørg om Corona'.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Tak for jeres spørgsmål

Vi når desvære ikke flere spørgsmål nu.

Alene her i livebloggen har I sendt over 1300 spørgsmål, så vi når desværre langt fra at svare på dem alle. Men vi anerkender de mange spørgsmål, der fortsat er derude, og derfor fortsætter TV 2 NEWS med særudsendelsen 'Spørg om Corona' hver dag den kommende tid.

Bh Mikkel, TV 2

Spørgsmål

Ninna :

Vil der komme en vaccine eller medicin mod coronavirus og hvornår forventer man det vil forsvinder har maget angst og er bekymret

Svar:

Selvfølgelig arbejdes der på at lave en vaccine, og der håbes på, at den kan være klar inden for et år.

Der findes allerede behandling hos dem, der bliver meget syge, men det er understøttende behandling, indtil de bliver raske igen.

Spørgsmål

Benedicte:

Kan man blive testet hvis man har hoste eller almindelig forkølelse uden at have været ude og rejse i et område med corona?

Svar:

Nej. Det er der ikke grund til, fordi sansynligheden her i landet er forsvindende lille på nuværende tidspunkt. 

Spørgsmål

carsten horst:

Det giver ingen menig at masken kun virker mod smittespredning, når den smittede benytter masken, og ikke mod smitte for den raske, der måtte bære en maske. Er masken semipermeabel?

Svar:

Hos den allerede syge fanges smittedråber ved udånding i masken, mens masken kun dækker noget af slimhinden hos den raske (for eksempel er øjnene ikke dækket af masken), samt at masken ikke dækker mod indtrængen, når den bliver fugtig.

Spørgsmål

Jan Nielsen :

Jeg føler man skyder med kanoner efter gråspurve. Alt er gået i selvsving, der dør 600.000 om året af influenza, over 1 million i trafikken, samt jeg ved ikke hvor mange af malaria. Er der noget der skjules siden man er så bange ?

Svar:

Jeg anerkender, at det ser voldsomt ud med al den aktivitet i sundhedsvæsnet og medierne. Problemet med den nye coronavirus er, at den er meget smitsom, den vil ramme mange, hvis vi ikke gør noget, og de svækkede og gamle vil blive ramt hårdest, fordi vi ikke har nogen vaccine til dem. Så vi skal alle gøre noget for at beskytte den ældre og svækkede del af befolkningen ved at undgå at blive smittede selv.

Spørgsmål

vibeke thode jensen:

Da jeg har nikkelallergi, må jeg ikke røre ved vand og har åbne sår på hænder og kan derfor ikke bruge sprit på mine hænder, nogle råd til hvad jeg kan bruge så mvh vibeke

Svar:

Der findes også andre desinficerende midler end spritbaserede, men det er ikke sikkert, du kan tåle dem. Så det kan være, at du skal bruge handsker, når du er ude. 

Spørgsmål

Nadia:

Corona smittede skal være hjemme i 14 dages karantæne. Er man rask efter de 14 dage eller hvordan?

Svar:

Hvis man har været i 14 dages karantæne, og man ikke har vist nogle symptomer, er det meget usandsynligt, at man kan være smittet.

Spørgsmål

Irene Nørskov :

Når I siger at corona virussen ikke er mere dødelig end alm influenza, hvorfor er der så utrolig mange der dør i Italien i løbet af få dage? Er de alle ældre og kronisk syge?

Svar:

En influenzaepidemi kan også være farligt for ikkevaccinerede ældre og kronisk syge, det er derfor, at vi gør så meget ud af at vaccinere dem hvert år. I forhold til Italien er der nogle områder, hvor smitten med den nye coronavirus er meget udbredt, og derfor er der ældre og svækkede, der bliver ramt - og der har jo ikke været mulighed for at vaccinere sig mod denne coronavirus.

Spørgsmål

Rita kristensen:

Kan sygdommen mutere og blive farligere?

Svar:

Det ved vi faktisk ikke endnu. Men der er ikke nogen grund til at tro, at coronavirus kan blive særlig farlig. Vi kender jo allerede andre coronavirus som forkølelsesårsag.

Spørgsmål

Christina :

Tester I kun folk der har været ude at rejse, eller som har været sammen med nogle der har. Eller tester I også folk herhjemme hvis de udviser symptomerne?

Svar:

Mange kan have symptomerne, og det er derfor, at sundhedsvæsnet lige nu kun tester folk, hvor man vurderer, at man kan have været udsat for coronasmitte. Symptomerne ligner forkølelse eller influenza til forveksling.

Spørgsmål

Natascha:

Jeg er pt i praktik i en børnehave, hvor moren til en dreng er testet positiv for Coronavirus, drengen er endnu ikke blevet testet, hvad er chancerne for at han har givet det videre?

Svar:

I alle tilfælde, hvor der er bekræftet smitte med coronavirus, er det myndighederne, der beslutter, om det er sandsynligt, at vedkommende har smittet videre, og hvem der i givet fald skal tage forholdsregler. Myndighederne vil også være inddraget i dette tilfælde og have vurderet konkret.

Spørgsmål

Louise:

Hvis en person er blevet smittet, men endnu ikke viser symptomer, kan denne person så smitte? Eller smitter man først, når man viser symptomer?

Svar:

Vi kender ikke det fulde svar. Vi ved, at man smitter mest, hvis man har symptomer, men man kan ikke 100 procent udelukke smitte fra raske smittebærere. 

Spørgsmål

Laura my:

Hvorfor skal de elever som er på studietur i Italien lige nu ikke i karantæne når de kommer hjem?

Svar:

Det er kun bestemte områder i Italien, hvor smittet i øjeblikket er udbredt. Derfor vil man ikke rutinemæssigt skulle i karantæne, hvis man ikke har været i disse områder. Har man været i et af disse områder, anbefaler man, at man bliver hjemme fra arbejde/skole i 14 dage efter hjemkomst.

Spørgsmål

David Wendt:

Hvor hurtig kan man blive smittet? Er det med det samme, eller skal man være bære i x dage?

Svar:

Vi ved, at der går et sted mellem 2 og 12-14 dage, fra man bliver udsat for smitte, til man kan få symptomer. Det er derfor, at man er nødt til at vente i to uger i hjemmet for at vide sig sikker for smitte.

Spørgsmål

Janni :

Jeg er normalt sund og rask, desværre er jeg så panisk angst for denne virus og er overbevist om at jeg ikke overlever den hvis jeg smittes. Vågner nat efter nat med angst anfald,. Jeg har ikke været ude at rejse, har ikke kendskab /kontakt med nogen der har rejst eller er smittet. Eller under mistanke. Men man kan jo ikke stole på hvem som helst ude i byen eller på den sosu skole jeg er på Kan jeg være rolig?

Svar:

Det er svært at have angst - især sygdomsangst - og så være vidne til den meget opmærksomhed på coronavirus. Alt, hvad vi gør, handler om at undgå, at flere bliver smittede. Det er ikke noget, vi gør, fordi sygdommen er blevet alvorligere. 

Hvis du ellers er sund og rask, har du under alle omstændigheder ikke noget at frygte.

Spørgsmål

Rie :

Hvorfor er der holdt op med at komme oplysninger om hvorvidt de senest smittede har været ude at rejse? Er der tale om uforklarlig smitte hos nogen af dem?

Svar:

Alle hidtil konstaterede tilfælde i Danmark er mennesker, der er smittede i andre lande. Så intet er uforklaret.

Spørgsmål

Tobias:

Hvis Thomas Kahlenberg (Bekræftet Coronavirus) har stået lige bag mig i 5-6 minutter i søndags og jeg har haft hovedpine siden tirsdag, er det så noget jeg skal have tjekket før jeg kan tage i skole igen?

Svar:

Man skal trygt lægge det i myndighedernes hænde at vurdere, om man kan være blevet smittet. 

På nuværende tidspunkt er meldingen, at man skal kontakte Brøndby IF på tlf. 33367999, hvis man har haft følgende kontakt med Thomas Kahlenberg søndag 1. marts i og omkring Brøndby Stadion:

  • håndtryk
  • knus/kram
  • siddet/stået sammen med ham i over 15 minutter på under to meters afstand

Spørgsmål

Sv.aa:

Kan man have alm. influenza og corona samtidig

Svar:

I princippet ja. Dog ser det ud til, at immunforsvaret typisk kæmper med én sygdom ad gangen hos langt de fleste.

Spørgsmål

Diana:

Jeg har astma, som jeg selv synes er velbehandlet. Er jeg i risikogruppen?

Svar:

Det er rigtigt, at kronisk sygdom kan være en ekstra risikofaktor for at man får mere alvorlig sygdom ved eventuel smitte. Men yngre med astma ser ikke ud til at være i nogen særlig risiko, hvis de er velbehandlet.

Spørgsmål

Ellen Kloosterman:

Hej, hvordan kan dødsraten være så meget højere i Italien end fx Sydkorea?

Svar:

Dødeligheden er i princippet antal døde i forhold til antal smittede. Men antal smittede er behæftet med stor usikkerhed, så derfor får vi meget forskellige tal rundt om i verden. Hvis man ser på de kinesiske tal, hvor virussen har været længst, vil man se, at det er helt nede på promiller blandt de yngre generationer, der dør.