Dagens overblik

Dagens overblik: Italien fortsætter med at lukke ned

Lego bygger på i vækstraten, ebolavirus er bekæmpet, og bier hjerneskades af pesticider.

Velkommen til dagens overblik.

Babybier med indlæringsproblemer

Bierne har det skidt.

Det er som sådan ikke nogen nyhed, men nu viser et nyt studie, at humlebier får hjerneskader af sprøjtemidler, de såkaldte pesticider.

Det er amerikanske forskere, som ved hjælp af mikro CT-scanninger af de små bihjerner har gjort den foruroligende opdagelse.

De hjerneskadede bier har nedsat arbejdsevne, hvilket gør, at kolonier får sværere ved at indsamle nektar og dermed sikre bestandens overlevelse.

For os mennesker betyder det, at vi kan miste en vigtig brik i økosystemet, hvor bier spiller stor rolle i bestøvning af blomster, frugt og grøntsager.

Italien hårdt ramt af coronavirus

Med tusinder af smittede og mange døde kæmper regeringen i Italien for at dæmme op for udbredelsen af coronavirus i støvlelandet.

I forvejen har det ført til aflysninger af fodboldkampe og konferencer. Næste tiltag er lukning af skoler og universiteter, skriver italienske medier.

Italien har indtil nu oplevet 79 dødsfald på grund af sygdommen covid-19, der følger af coronasmitte.

Langt hovedparten af de smittede danskere, har bragt coronavirus med hjem fra ferieophold i Norditalien.

Den sidste ebolapatient er blevet udskrevet

Verden har før set smitsomme sygdomme brede sig med epidemisk hast.

En af de mere skræmmende fra nyere tid er ebolavirus. I 2014 kostede en ebolaepidemi i en række vestafrikanske lande over 11.000 mennesker livet.

Nu ser det dog ud til, at det er slut med denne omgang af ebolavirus, som især har hærget den Demokratiske Republik Congo (DRC) efter et udbrud i 2018.

Ebola kan ifølge eksperter ikke udryddes helt. Man ved heller aldrig, hvor den dukker op igen. Men for nuværende er sidste patient blevet udskrevet fra et behandlingscenter i byen Beni i DRC.

Og det giver da håb om, at også coronavirus på længere sigt kan inddæmmes og kontrolleres.

Joe Biden laver historisk comeback

Kampen om at blive amerikansk præsident er lang som en russisk murstensroman.

Foreløbig handler det meste om demokraternes primærvalg, hvor Joe Biden pludselig igen ligner manden, som skal udfordre Donald Trump til efteråret. Ved natten til onsdag dansk tid på den såkaldte Super Tuesday, der er en vigtig strømpil undervejs i valgkampen, vandt den tidligere vicepræsident ni stater, mens hans nærmeste konkurrent, Bernie Sanders, blot vandt tre stater.

Joe Bidens comeback har været beskrevet som "historisk".

I hvert fald af hans egne kampagnefolk.

Lego bygger rekordregnskab

Selv om alverdens børn har travlt med mobiltelefoner og computerskærme, går det godt for Lego.

I 2019 havde den danskbaserede legetøjsproducent en samlet omsætning på hele 38,5 milliarder kroner, hvilket er en stigning på to milliarder i forhold til året før.

Legos overskud blev på otte milliarder kroner.

Trods fremgangen understreger koncernchef, Niels B. Christiansen, at man har investeret i "langsigtede vækstinitiativer".

Der er i øjeblikket 570 Lego-butikker rundt omkring i verden, men ifølge planen, skal der åbnes yderligere 150 butikker i år. 80 af dem skal efter planen åbnes i Kina.

Jo, der er stadig liv og glade dage omkring de farvede klodser.

***

Det var ordene og overblikket.

Vi læses ved.