Misbrug

Sagde ja til behandling på tv: Sådan har far og søn fra 'Misbrug' det i dag

Nytårsaften faldt 45-årige Michael Vistisen tilbage i sit misbrug. Rusen varede dog kun få dage. Så ringede han til sin søn.

I 20 år har Michael Vistisen været afhængig af stoffet kokain. Men for seks måneder siden sagde han ja til at gå i døgnbehandling i programmet 'Misbrug'.

I dag er han clean, men har også erfaret, at der ikke skal meget til for at "vippe bægeret".

Derfor er han stadig på behandlingsstedet ved Viborg.

- Jeg har det godt lige nu. Jeg er i faste rammer og kan mærke, at jeg er inde i en stor udvikling og har fået fornyet tro på fremtiden, siger Michael Vistisen.

Du er ikke din ulykke

Hans kokainmisbrug udviklede sig, efter han og to andre fodgængere blev kørt ned af en 32-årig bilist i 1998. En ulykke, der ødelagde hele det liv, han havde set for sig.

På grund af store skader på hjernen kunne Michael Vistisen ikke vende tilbage til sit arbejde efter ulykken - og i årene efter søgte han trøst i kokainen.

Under optagelserne til programmet sagde misbrugsbehandleren dog noget, som han forsøger at huske på hver dag:

Du er ikke din ulykke.

- Jeg har brug for den rusketur, at nogen siger: Prøv lige at komme ud af din dvale, for lige nu befinder du dig i en ynkelig tilstand af selvmedlidenhed og navlebeskuenhed, siger Michael og tilføjer:

- Jeg er jo mere end en narkoman. Jeg har mere at byde på end det, så jeg skal lade være med at smide det label på mig selv.

Netop den erkendelse betød også, at hans seneste og eneste tilbagefald under behandlingen kun varede få dage.

Skal jeg fejre nytår alene?

Det var nytårsaftensdag, og Michael Vistisen var taget til København. Her sad han alene i lejligheden i Sydhavnen og blev fanget af alle de gamle tanker.

- Jeg blev så ynkelig over højtiden og over at sidde alene. Jeg kunne jo bare være taget ud til min mor eller bror, men så faldt jeg i, og så kunne jeg jo slet ikke tage nogen steder hen. Nu har jeg fucket up - no way back, siger Michael Vistisen.

Rusen varede dog kun et par dage. Så tog Michael på eget initiativ selv tilbage til behandlingsstedet for at få hjælp og for at ringe til sin søn Simon.

Åbenheden omkring tilbagefaldet har gjort det nemmere for dem begge at komme videre.

Vil også tage imod hjælp

Simon Vistisen lægger dog ikke skjul på, at der ryger en stor flig af tilliden, hver gang hans far falder i.

- Jeg tror ikke, jeg kommer til at stole på min far i den nærmeste fremtid. Men jeg kan godt se, at vi kan komme dertil på et tidspunkt. Lige nu er det et skridt ad gangen og se, hvor det ender, siger Simon Vistisen.

- Og dér har jeg bolden. Det er min kamp, og du skal ikke være far for din far, tilføjer Michael Vistisen.

Simon Vistisen er selv meget opmærksom på ikke at følge i sin fars fodspor. Derfor har han selv en nultolerance over for stoffer. Samtidig er han også bevidst om, at der ligger mange ting fra fortiden, som skal bearbejdes på et tidspunkt.

- Jeg er blevet tilbudt hjælp fra en terapeut, men jeg har bare ikke haft tid. Lige nu fylder 3.g rigtig meget, men når jeg har tid, vil jeg gerne tage imod hjælpen, siger Simon Vistisen.

Mangler stadig struktur i hverdagen

Michael og Simon Vistisen har lovet at være ærlige overfor hinanden. Både når det går godt og skidt.

Lige nu går det godt. Men hvis Michael Vistisen skal undgå at falde i igen, når han kommer tilbage til København, er han nødt til at have noget at stå op til.

- Jeg savner ikke kokainen, fordi jeg ikke har noget at flygte fra længere. Men jeg mangler stadig strukturen i min hverdag, og den skal jeg til at skabe nu, siger Michael Vistisen.

Ulykken for 20 år siden lavede så store skader på hans hjerne, at han ikke kunne vende tilbage til jobbet som shippingmand. Derfor skal han nu finde en ny drøm.

Han vil gerne finde et arbejde, men hjerneskaden gør, at han er nødt til at sove en times tid hver dag omkring middag. Samtidig har han svært ved at koncentrere sig og fokusere i længere tid ad gangen.

Det gør det sværere at finde et job. Alligevel har han håb for fremtiden.

- Jeg er mere indstillet på at gøre det rigtige og leve ordentligt nu, end jeg nogensinde har været, siger han.

Følg Michaels kamp mod afhængigheden i dokumentaren 'Misbrug' på TV 2 PLAY.