Coronavirus

Her er myndighedernes syv tiltag mod coronavirus

Sundhedsmyndighederne anbefaler blandt andet, at du bliver hjemme i 14 dage, hvis du har rejst i et såkaldt risikoområde.

Mindst 10 danskere er nu smittet med coronavirus, og Sundhedsstyrelsen forventer, at endnu flere danskere vil blive ramt.

De danske myndigheder har derfor de seneste dage iværksat flere tiltag, der skal inddæmme virussen i Danmark.

Få overblikket over tiltagene og andre anbefalinger her:

Myndighedernes tiltag, anbefalinger og påbud

 1. Særlig paragraf taget i brug

  Sundhedsministeriet besluttede tirsdag at iværksætte epidemilovens paragraf 10. Det betyder, at myndighederne får nogle helt særlige beføjelser i forhold at inddæmme smitten af coronavirus.

  Myndighederne vil blandt andet kunne tvinge folk i karantæne, tvangsvaccinere, forbyde offentlige forsamlinger og påbyde obduktioner. Det er epidemikommissionen – der er én i hver region – der tager stilling til konkrete tilfælde. Epidemikommissionerne består blandt andre af politidirektører, folkevalgte og Styrelsen for Patientsikkerhed.

 2. Lad være med at rejse til særlige områder

  Myndighederne fraråder, at man foretager ikke-nødvendige rejser til områder og lande med særligt mange smittede. Det drejer sig om:

  - De fire nordlige italienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto.

  - Hele Kina undtagen Hongkong og Macau

  - Provinsen Gyeongbuk og storbyen Daegu i Sydkorea

  - Hele Iran

  Et område bliver defineret som i risikozonen, hvis der er betydelig og pågående smittespredning, oplyser Sundhedsstyrelsen. De særlige risikoområder bliver vurderet på daglig basis. På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du følge ministeriets løbende opdateringer.

 3. Bliv hjemme, hvis du har været i risikoområde

  Sundhedsstyrelsen anbefaler nu alle danskere at blive hjemme i to uger, hvis de har været i særlige risikoområder. I øjeblikket gælder det Kina, Iran, dele af Sydkorea og fem regioner i Norditalien.

  Det er et forsøg på at undgå flere tilfælde af smittede i Danmark. Årsagen til, at der skal gå 14 dage, er inkubationstiden.

  - Hvis man ikke har fået tegn på smitte inden for 14 dage, så er man ikke smittet, siger Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen.

 4. Sundhedspersonale skal blive hjemme

  Alle medarbejdere i sundheds- og ældresektoren, der har direkte kontakt til borgere, skal blive hjemme i to uger, hvis de kommer hjem fra et af de særlige risikoområder, lyder kravet fra sundhedsmyndighederne.

  Det gælder læger, sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter.

  - Vi skal værne om dem, der er særligt sårbare. Vores ældre, vores syge og vores svage medborgere, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

  Hvad angår løn, forventer Sundhedsstyrelsen, at de offentlige arbejdspladser på sundheds- og ældreområdet giver deres medarbejdere fri, men at de fortsat får udbetalt løn.

 5. Påbudt karantæne og isolation

  Myndighederne har også påbudt folk at gå i karantæne. Mindst 142 personer er i øjeblikket i karantæne. Karantænen bliver iværksat, hvis man vurderer, at der er høj risiko for, at den pågældende har været udsat for smitte. Karantæne er altså en individuel vurdering. 

  Personer, der er i hjemmekarantæne, skal måle deres temperaturer to gange dagligt. Hvis de får tegn på sygdom, for eksempel feber, hoste og åndenød, skal de lukke sig inde i et rum i huset og ringe til en infektionsmedicinsk læge, som vurderer, hvad der derfra skal ske, oplyser Sundhedsstyrelsen.

 6. Risikovurdering hævet

  Sundhedsmyndighederne har hævet risikovurderingen fra moderat til høj. Det er besluttet på baggrund af, hvad der sker i andre europæiske lande, og fordi vi ser flere smittede i Danmark.

  Det ændrer ikke markant på, hvad man skal gøre.

  - Man skal følge rådgivningen på vores hjemmeside. Her kommer vi særligt til at have et meget stort fokus på hygiejne, at man ikke hoster hinanden i hovedet, at man husker at vaske og spritte hænder. Det kan vi gøre for at forebygge, at vi smitter hinanden, siger Søren Brostrøm.

 7. Opfordring til erhvervslivet

  Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har tirsdag opfordret erhvervslivet til at tage særlige forholdsregler. Det skal ske ved at holde medarbejdere hjemme i 14 dage, hvis de kommer hjem fra områder, der er hårdt ramt af coronasmitte. Det gælder også, selvom medarbejderne ikke har været i direkte kontakt med smittede.

  Regeringen opfordrer virksomhederne til at udbetale løn til medarbejderne i perioden.

  Der er også blevet oprettet en hotline, hvor virksomheder kan ringe ind med spørgsmål om, hvordan de skal forholde sig til virussen i forhold til juridiske spørgsmål og i forhold til deres drift.