GO'

Det begyndte som en spøg – mor mistænkt for at slå sin søn

Det er positivt med flere underretninger på børn, mener Børns Vilkår. Mette Skjolden, der selv har været under mistanke for vold, er uenig.

”Min mor slår også mig,” lød det grinende fra Mette Skjoldens søn i en skoletime.

Selvom det ifølge den 39-årige mor blev sagt i spøg, blev kommentaren dog taget alvorligt.

Kort tid efter lå der hos Solrød Kommune en underretning på familien fra sønnens lærer.

- Jeg går fuldstændig i chok nærmest. Altså, jeg ved jo godt, at jeg ikke har gjort noget, men det er, som om alt omkring mig forandrer sig, fortæller Mette Skjolden i ’Go’ morgen Danmark’.

Hun var hårdt ramt af skam, men alligevel har hun nu, halvanden måned efter familien modtog beskeden fra kommunen, besluttet sig for at dele sin historie.

Det har ramt mig i hjertet

Mette Skjolden, jurist

For Mette Skjolden, der er uddannet jurist, ønsker at sætte fokus på de rekordmange underretninger, som kommunerne modtager om børn.

- For mig skal børn ikke gøres til sager hos kommunen, hvis det ikke er nødvendigt, siger hun.

Flere underretninger på børn

Mette Skjolden er ikke den eneste dansker, der har oplevet af blive indberettet.

Kommunerne modtog i 2018 omkring 127.200 underretninger med bekymringer for børns trivsel. Tilbage i 2015 lå det tal på blot 97.000.

Årsagen til stigningen skal findes i den såkaldte overgrebspakke, der blev indført i 2013, skriver Politiken.

Med den har de danske borgere pligt til at underrette deres kommune, hvis de er bekymrede for et barn, og fagpersoner, som eksempelvis lærere, er underlagt en skærpet underretningspligt.

I Mette Skjoldens tilfælde opstod mistanken i en time, hvor klassen havde talt om vold. Ifølge hende havde flere af eleverne grinende rakt hånden i vejret og fortalt, at de bliver slået af deres forældre.

Én af dem var Mette Skjoldens søn, har hun efterfølgende læst i den aktindsigt, hun har fået.

Mette Skjoldens søn fik sagt i klassen, at hun slog ham. Til hendes store overraskelse medførte det en underretning til kommunen.

Sagen om Mette Skjoldens familie er endnu ikke lukket, men kommunen har ikke foretaget yderligere undersøgelser.

Dog føler hun sig ramt.

- Altså, jeg er ramt i hjertet. Det her er den vigtigste opgave i mit liv. Det er at sikre, at mine børn lander blødt i livet. Og det er der sat spørgsmålstegn ved. Det gør så ondt, fortæller Mette Skjolden i ’Go’ morgen Danmark’.

Børns Vilkår: Det er gjort i omsorg

Modsat Mette Skjolden ser Børns Vilkår meget positivt på stigningen i underretninger.

- Underretningen er det første forsvarsværk i beskyttelsen af børn i Danmark, lyder det fra Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår.

Han mener, at man bør se underretningen som en omsorg for barnet.

Stigningen viser derfor, at flere er opmærksomme og bekymrer sig end tidligere, påpeger Rasmus Kjeldahl.

Lærernes opgave er i dag at underrette kommunerne, hvis de sidder med den mindste mistanke om mistrivsel hos en elev. Det gør man, fordi vurderingen skal ligge hos kommunen og ikke hos læreren, lyder det.

- Der er stadig børn derude, som ikke får hjælp nok, fordi der ikke bliver underrettet. Så vi er på vej hen mod et sted, vi gerne vil være, men vi er desværre ikke i mål endnu, siger Rasmus Kjeldahl i 'Go' morgen Danmark'.

Mette Skjolden: Lad lærerne vurdere

For Mette Skjolden har sagen ikke kun været forbundet med stor skam og smerte.

Hun er også bange for, at underretninger som hendes sag kan få konsekvenser for udsatte børn i Danmark. Samtidig forstår hun ikke, hvorfor sagerne ikke bliver set i en kontekst, hvor man lader lærerne foretage en vurdering.

- Jeg er jo bekymret for, at sagsbunken bare vokser. At der er ti underretninger mere nu af den karakter, som vores underretning er. Og at der i den voksende sagsbunke oppe på kommunen ligger en sag med et barn, der rent faktisk bliver udsat for overgreb, og som bare ryger længere og længere ned i bunken, siger Mette Skjolden.

Se hele indslaget om Mette Skjolden og hendes søn i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY