Udland

Grænsebetjente hylder Trumps mur: - Den virker, men det er slet ikke nok

Vi har brug for flere værktøjer såsom lys, censorer og kameraer, siger betjent, som TV 2 har mødt ved grænsen mellem USA og Mexico.

Flere steder langs USA’s grænse til Mexico er en mur ved at skyde op.

Den var et af præsident Donald Trumps store valgløfter for fire år siden, og nu kan amerikanerne så småt se noget, der minder om et resultat.

På omkring 1000 kilometer af den over 3100 kilometer lange strækning er der i forvejen flere forskellige typer af barrierer - pigtrådshegn, der ligger langs jorden, eller afskærmning med gamle blikplader - men andre steder er en mur af store stålstolper støbt i beton ved at skyde op.

170 kilometer af den nye mur er bygget, og præsidenten har lovet over 700 kilometer mere mur, inden året er omme.

Betjentene Justin Castrejon og Jeff Stephenson patruljerer hver dag langs grænsen mellem Mexico og den amerikanske by San Diego i det sydlige Californien.

De kæmper en daglig kamp for at holde illegale immigranter ude af USA og er glade for, at der er ved at blive bygget en mur på store dele af den strækning, som de har ansvaret for.

- En solid mur virker. Det er indiskutabelt. De holder store dele af illegale immigranter væk fra USA, siger Justin Castrejon.

Ifølge officielle tal fra Homeland Security blev der sidste år anholdt 851.508 migranter, der ulovligt forsøgte at komme ind i USA ved at krydse grænsen fra Mexico.

Selvom en mur sætter en stopper for en overflod af migranter, der forsøger at komme til USA, er den ifølge betjentene langtfra nok.

- Intet er uigennemtrængeligt. Ideen om, at noget er 100 procent sikkert, er nonsens. Vi har brug for flere værktøjer såsom lys, censorer, kameraer og flere agenter. Alt det tilsammen gør vores job muligt, men vi mangler de ressourcer, fortæller Jeff Stephenson.

Kravlede over muren med en stige

TV 2 har været med grænsepolitiet på patrulje langs grænsen mellem Mexico og San Diego.

Her er det dagligt en større operation, der folder sig ud med grænsebetjente i helikopter, flere både i vandet, betjente i udkigstårn og på jorden langs grænsen.

- Vi leder efter alt udover det sædvanlige. Vi holder øje med fodspor og forskellige aflagte remedier, som folk bruger til at krydse grænsen med. Finder vi nogle af dem i græsset eller nede ved vandet, ved vi, at der er illegale immigranter i nærheden, fortæller Justin Castrejon.

At der er smuthuller ved grænsen, oplever TV 2 også efter 30 minutter i en patruljebil.

Længere henne ad vejen er en mand lykkedes med at kravle over muren ved hjælp af en stige, og de betjente, der så ham kravle over muren fra udkigstårnet, kan ikke længere lokalisere den illegale immigrant.

Flere betjente bliver kaldt over radioen og med 10 mand på intensiv jagt i området, hvor manden blev set kravle over muren, blev han fundet i et krat, som han lå og gemte sig i.

- Det eneste, vi ved om ham, er, at han er fra Mexico. Nu tager vi ham med, og så skal vi finde ud af, hvad han hedder, og hvor han kommer fra, fortæller Jeff Stephenson.

- Vi kæmper en kamp, der aldrig kan vindes

Hvorvidt der overhovedet skal være en mur eller ej, har været et kæmpe diskussionsemne i USA, siden Donald Trump kom til magten for snart fire år siden.

Immigrationen svæver derfor over det amerikanske præsidentvalg.

Tirsdag løber det famøse Super Tuesday af stablen, hvor demokratiske vælgere 14 stater i USA skal til stemmeboksen og beslutte sig for, hvem de ønsker som den præsidentkandidat, der skal op imod Trump ved præsidentvalget i november i år.

Lyn-analyse

Kampen mod illegal immigration og behovet for en mur vil for Trump igen blive et centralt tema. Stram indvandringspolitik var en af grundene til, at han vandt for fire år siden, og hans vælgere støtter i høj grad en mere effektiv grænse mod Mexico. Det er til gengæld ikke et tema, der fylder meget hos demokraterne, som mener, at Trump er alt for inhuman i sin politik. Derfor kan vi vente os et heftigt opgør mellem den hårde, konsekvente linje, som republikanerne står for og en mere pro-immigration retning, hvor demokraterne vil byde flere velkommen i det store amerikanske telt. 

For grænsebetjentene Justin Castrejon og Jeff Stephenson, der dagligt oplever, hvor mange illegale immigranter der forsøger at krydse grænsen, er det vigtigt, at den amerikanske befolkning tager immigrationspolitikken seriøst.

I 2018 anholdte det amerikanske grænsepoliti 396.579 illegale immigranter ved grænsen, og i 2019 var det tal altså fordoblet.

- Vi har meget svært ved at følge med, fordi så mange forsøger at komme over grænsen ulovligt. Der er så mange ledige stillinger som grænsebetjent, og vi kan ikke få dem besat, i det omfang vi mangler. Det føles, som om vi kæmper en kamp, der aldrig kan vindes, fortæller Justin Castrejon.