Coronavirus

Antallet af coronasmittede stiger i Sverige og Norge

Norge, Sverige, Danmark og Finland har alle tilfælde af coronavirus.  NIAID-RML

I Norge forbereder man sig på 25 procent af befolkningen. I Danmark kan det samme ske, hvis ikke man kan inddæmme smitten, mener overlæge.

Antallet af smittede med coronavirus i Skandinavien er steget i løbet af torsdagen.

I Norge blev tre nye smittetilfælde bekræftet, og landet er nu oppe på fire i alt.

Sverige har fået registreret fem nye smittede, og nu er syv smittet i det svenske, mens der i Finland er to smittede, og Danmark har én.

- Det er ikke uventet, at vi nu ser nye tilfælde af covid-19, siger områdedirektør ved det norske Folkehelseinstituttet Geir Bukholm i en pressemeddelelse.

Og hvis man skal tro de norske myndigheder, kommer der flere.

De norske sundhedsmyndigheder forbereder sig på, at op mod 25 procent af den norske befolkning vil blive smittet med coronavirus.

Bjørn Guldvog, der er direktør i den norske sundhedsstyrelse, siger, at det kan medføre mellem 14.000 og 16.500 ekstra indlæggelser på hospitaler.

- Hvis 25 procent af befolkningen bliver smittet, og det er det scenarie, som Folkehelseinstituttet har bedt sundhedstjenesten om at planlægge ud fra, så kan det medføre, at mellem 160.000 og 280.000 ekstra personer vil tage kontakt til læger og hospitaler på grund af sygdom, siger han til NRK.

Der vil sikkert komme flere tilfælde til Danmark [...] så er det rigtigt, at måske op til 30 procent kan blive smittet.

Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut

Bjørn Guldvog tilføjer, at der skal være plads til at sende mellem 1400 og 2800 personer til intensiv behandling på hospitalerne.

- I en sådan situation må alle planlagte behandlinger udsættes i sundhedstjenesten, siger han.

Han understreger, at selvom Norge forbereder sig på, at 25 procent kan blive smittet, "er det ikke det samme, som at jeg tror, vi kommer i den situation". Det skal de igangsatte initiativer forhindre, siger han ifølge NRK.

Ingen smittespredning i Danmark

I Danmark mener sundhedsmyndighederne ikke, at der er smittespredning i samfundet.

Men alligevel kan op mod 30 procent blive smittet på et tidspunkt, siger overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

- Lige nu er der kun ét kendt smittetilfælde i Danmark. Han er isoleret, og de personer, han har haft tæt kontakt til, er i karantæne. Så der er ikke smittespredning i samfundet, siger hun til TV 2.

- Der vil sikkert komme flere tilfælde til Danmark, og på et tidspunkt kan der måske komme så mange, at man ikke kan inddæmme smitten mere, og så er det rigtigt, at måske op til 30 procent kan blive smittet.

Hun understreger, at dødeligheden lige nu måles i promiller frem for procenter, hvilket svarer til, “hvad man ser for almindelig influenza”.

Også i landene omkring Danmark er smitte-tallet steget i løbet af torsdagen.

I den tyske delstat Nordrhein-Westfalen er der bekræftet yderligere 14 smittede torsdag; i alt 26 er smittet i Tyskland.

Desuden har Holland torsdag bekræftet første tilfælde af coronavirus i landet.