USA VALG

Bernie Sanders angrebet fra alle sider

Frontløberen fik meget modvind til aftenens debat, blandt andet for et interview i 60 Minutes fra få dage før.

Klokken to i nat dansk tid begyndte demokraternes fjerde debat under det igangværende primærvalg, der skal afgøre, hvem der må stille op til det kommende præsidentvalg.

Og ligesom i sidste uges debat i Nevada, gik demokraterne ophedet til angreb på hinanden - for kampen om at blive den, der kan forsøge at slå Donald Trump, er for alvor spidset til.

Især frontløberen Bernie Sanders fik verbale klask af sine partifæller. I forrige debat i Nevada slap han billigt, fordi angrebene havde fokus på hans demokratiske nemesis, Mike Bloomberg.

Ved debatten i South Carolina fik piben en anden lyd, da de øvrige demokratiske kandidater kæmpede med næb og klør for at stoppe Bernie Sanders, inden han cementerer sig som den absolutte frontløber. Sanders har nemlig fået en historisk god start i primærvalget, hvor han som den første kandidat fra noget parti har vundet antallet af personlige stemmer i de tre første stater.

Lyn-analyse

Den næste uge er 35 procent af de delegerede på spil. Mange af kandidaterne er ved at løbe tør for tid og penge, hvilket vi så i nattens debat. Bernie Sanders fik den ”kærlige” behandling, som frontløberen typisk får. Det slap han ikke særlig godt fra, ikke mindst ”takket” været Pete Buttigiegs hårde angreb. Joe Biden brændte for første gang igennem i en debat og virkede som forvandlet. Og Mike Bloomberg? Han mindede endnu engang mest om manden bag gardinet i ”Troldmanden fra Oz”. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvorvidt debatten gør en forskel for udfaldet i den kommende uge.

Cuba, Rusland og Danmark

To dage før debatten i South Carolina blev Bernie Sanders interviewet i det populære nyhedsmagasin 60 Minutes, hvor en udtalelse om Cuba har sat ham i dårligt lys hos mange amerikanere, ikke mindst cubansk-amerikanere.

- Da Fidel Castro kom til magten, startede han et stort læseprogram. Er det dårligt, bare fordi Castro gjorde det?, sagde Sanders.

Siden har Bernie Sanders fået massiv kritik for sine kommentarer om diktatoren fra Cuba, der har kørt en benhård linje med censur, arbejdslejre og henrettelser.

Sanders forsvarede sig ved at sige, at han blot gentog den forrige præsident Barack Obamas retorik om Cuba.

Det fik Obamas tidligere vicepræsident Joe Biden op af stolen.

- Obama fordømte Cubas diktator og ikke mindst folkene bag den komité, der startede det program, du taler om, sagde den tidligere vicepræsident.

Milliardæren Mike Bloomberg forsøgte at hænge Bernie Sanders til tørre, da han bragte rapporterne om, at russerne forsøger at promovere både Donald Trump og Bernie Sanders i spil. Den russiske præsident Vladimir Putin vil have Donald Trump som præsident, påpegede Bloomberg, som sagde, at det netop er derfor, Rusland vil have Sanders som demokratisk kandidat – fordi så vinder Trump, ifølge milliardæren.

Unge Pete Buttigieg gik også til den, da han endnu engang angreb Bernie Sanders velfærdsplaner. Planen, som Sanders mange gange selv har sammenlignet med Danmark og den danske model. Ifølge Buttigieg vil denne plan eliminere private sundhedsforsikring, hvilket den moderate demokrat mener er en skidt ting.

- Det har de ikke engang gjort i Danmark, sagde Buttigieg.

- Jeg hører mit navn meget i aften

Bernie Sanders blev allerede fra startskuddet klokken otte lokal tid angrebet af de øvrige aspirerende præsidentkandidater. Efter både Buttigieg, Biden og Bloomberg indenfor 12 minutter havde stukket til Sanders, svarede Sanders med lidt humoristisk kant:

- Jeg hører mit navn meget her til aften.

Samtidig advarede forretningsmanden Tom Steyer, endnu en milliardær fra New York, om at lade demokraterne opdele på grund af valget af en yderkants-kandidat i form af enten Bernie Sanders eller Mike Bloomberg.

- Der er stor risiko ved at vælge enten én, der er en demokratisk socialist, eller en anden, som har en lang historie bag sig som republikaner, påpegede Steyer.

Den eneste kandidat, der ikke angreb Bernie Sanders, men tværtom tog ham i forsvar, var hans progressive allierede Elizabeth Warren. Hun påpegede, at selvom demokraternes ledelse frygter at nominere en mand som Bernie Sanders, så er det ikke ledelsens valg - for som hun siger det:

- Den progressive agenda er populær.