Coronavirus

Kina påstår at have udviklet vaccine mod covid-19

Umuligt at forudse, hvordan den mulige vaccine fra Kina virker, men det er godt, at den er blevet udviklet, siger ekspert.

Ifølge det kinesiske statsmedie Global Times har forskere ved Tianjin Universitet udviklet en vaccine i pilleform, der kan beskytte mod covid-19.

Professor Huang Jinhai har selv taget fire doser af pillen og siger til Global Times, at han ikke har oplevet nogen bivirkninger. Ifølge Jinhai kan pillen styrke immunforsvaret og forebygge smitte af covid-19, men derudover kan den muligvis også bruges til at bekæmpe sygdommen hos patienter, der allerede er smittet.

Efter at have læst Global Times artikel om den mulige vaccine siger professor i eksperimentel virologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Allan Randrup Thomsen, at han synes, principperne i den foreslåede medicin lyder meget fornuftigt.

Pillen er ikke blevet brugt i kampen mod covid-19 endnu, og forskerne fra Tianjin Universitet skal først se virkningen af den mulige vaccine i en række kliniske tests, inden yderligere kan konkluderes.

- Der er tre faser, den her vaccinekandidat skal igennem. I fase 1 skal man afprøve for helt basale ting omkring vaccinen, såsom bivirkninger. I fase 2 skal man begynde at give det til personer, der er udsat for sygdommen. Og i sidste fase skal man afprøve det i stor skala, og det vil tage minimum et års tid sammenlagt, forklarer Randrup Thomsen.

Godt med vaccinekandidat

På trods af, at det er for tidligt til at sige, hvorvidt den foreslåede vaccinekandidat kan blive et værktøj i indsatsen mod den omsiggribende epidemi, påpeger Allan Randrup Thomsen, at det er et positivt tegn, at der bliver udviklet mulige vacciner.

- Det er rigtig fint, vi allerede er så langt, at der er en kandidat. Men der er stadig lang vej herfra og til et færdigt produkt, siger han.

Efter vaccinekandidaten har været gennem de tre testfaser, er det stadig ikke sikkert, at den virker, siger Randrup Thomsen.

- Når prøverne er slut, er det kun muligvis, at man kan bruge den i større sammenhæng, alt efter resultaterne fra prøverne.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger til TV 2, at den nye vaccine ikke kan være klar foreløbig.

- Medierne bør være kritiske overfor disse historier. Få timer efter den nye virus blev beskrevet offentligt, gik forskningslaboratorier med støtte fra WHO og store fonde i gang med at forsøge at udvikle en vaccine, siger han og fortsætter:

- Men det kan tage mellem et halvt år og halvandet år, før den er klar til at starte massevaccineringer.