Coronavirus

132 smittet i Italien - 50.000 borgere bedt blive inden døre

To er døde som følge af coronavirus, og smittetallet er steget til 132. Myndighederne frygter, virussen har spredt sig uden for berørte områder.

Indbyggerne i to regioner i Italien må hverken forlade eller gå ind i områder, som er særligt ramt af det nye coronavirus.

Det meddelte Italiens premierminister, Giuseppe Conte, sent lørdag aften, efter to personer er bekræftet døde i landet som følge af virussygdommen covid-19, skriver BBC. Flere medier beretter, at der er tale om en 77-årig kvinde og en 78-årig mand.

- I zoner, der betragtes som brændpunkter, vil det hverken være muligt at komme ind eller ud uden særlig tilladelse, sagde Conte på en pressekonference ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge BBC påvirker nedlukningen 50.000 mennesker i de to norditalienske regioner Veneto og Lombardiet, hvor politiet - og hvis nødvendigt militæret - har fået autorisation til at sikre, at reglerne bliver overholdt, lyder det fra den italienske premierminister.

De italienske myndigheder undersøger lige nu, om smitten har spredt sig til regionen Torino, efter en 40-årig mand her er blevet indlagt med symptomer, skriver det italienske medie La Stampa.

Skolerejser, karneval og fodboldkampe aflyst

I et forsøgt på at begrænse smittespredningen har de italienske myndigheder også beordret skoler, barer og andre offentlige steder lukket i følgende 11 byer:

I byen Codogno, hvor der bor 15.000 mennesker, er tre personer testet positive med den nye coronavirus, herunder en 38-årig mand og hans højgravide kone.

Den italienske premierminister har også aflyst flere fodboldkampe i serie A. Det gælder blandt andet kampene mellem Inter og Sampdoria samt Verona mod Cagliari - begge kampe skulle være blevet spillet i de berørte regioner søndag.

Samtidig oplyser myndighederne, at kirkegængere skal lade være med at give hinanden hånden i kirken, ligesom alle skolerejser i landet er blevet aflyst, skriver den italienske avis La Stampa.

Søndag er det derudover blevet besluttet, at Venedigs berømte karneval, der løber af stablen i disse dage, bliver afbrudt to dage før tid på grund af udbrud af det nye coronavirus i området. Det oplyser guvernøren for regionen Veneto, Luca Zaia, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge det italienske medie La Repubblia sker det samtidig med, at de to første smittetilfælde er blevet konstateret i netop Venedig.

Fem læger smittet med den nye virus

Antallet af smittede i Italien har været lavt, men firdobledes fredag med otte nye tilfælde, og lørdag steg antallet til 79. Seneste melding søndag er 132 smittetilfælde.

Især regionen Lombardiet, hvor antallet af smittede er 89, er hårdt ramt - her er også fem læger smittet med covid-19.

33 personer er ifølge avisen indlagt på hospitaler med symptomer, hvoraf 18 er på intensivafdelingen. Foruden de bekræftede smittetilfælde er omkring 250 personer i regionen sat i isolation efter at have været i kontakt med de smittede.

Ifølge den italienske avis La Repubblica er der desuden 17 smittede i regionen Veneto, to i regionen Emilia-Romagna, to i Lazio og én i Piemonte.

Udbruddet af den nye virus begyndte i december i Hubei-provinsen i Kina. Siden har virussen kostet flere end 2200 mennesker livet i Kina, hvor over 75.500 personer derudover er blevet smittet.

Kina meddelte lørdag, at antallet af smittede af aftagende, men Verdenssundhedsorganisationen ser med bekymring på, at der opstår nye udbrud rundt omkring i verden, herunder i Italien, Sydkorea og Iran.

Smittekilde er ukendt

Især situationen i Iran er ifølge generaldirektør for WHO Tedros Adhanom bekymrende, da ingen af de smittede i landet ser ud til at have haft forbindelse til en person fra Kina.

I Italien har det tidligere været fremme, at en 38-årig mand, der er indlagt på intensiv i kritisk tilstand, begyndte at vise symptomer, efter han mødtes med en forretningsforbindelse, der netop var kommet hjem fra Shanghai i Kina.

Efterfølgende blev ejeren af baren - en bekendt af den 38-årige mand - også bekræftet smittet, ligesom tre stamkunder på baren også blev smittet med coronavirus. De tre bargæster kommer alle fra den lille by Castiglione d'Adda, hvor borgmesteren fortæller, at de lokale er "ekstremt bekymrede" over spredningen af virussen.

Men ifølge den italienske vicesundhedsminister, Pierpaolo Sileri, kan smitten i Lodi-området ikke komme fra den pågældende kineser, da manden flere gange er blevet testet negativ for coronavirus. Dermed er den oprindelige kilde til smittespredningen i landet fortsat ukendt.

En 38-årig mand fra byen blev smittet, da han mødtes på en bar i byen med en mand, der i januar havde besøgt Kina.
I byen Codogno ligger gaderne øde hen. Byen er én blandt ti, som ingen må forlade eller besøge.

Italien frygter, at virus allerede har spredt sig

WHO-generaldirektør Tedros Adhanom oplyste fredag, at med de mange nye smittetilfælde uden for Kinas grænser er vinduet til at inddæmme smitte med den nye virus uden for Kina ved at lukke.

Det var, før smitten i Italien blev kendt, og fra de italienske myndigheder lyder det, at man frygter, at virussen allerede har spredt sig uden for de ti byer, der er lukket ned, og at covid-19 derfor bliver vanskelig at inddæmme, skriver BBC.

- Smitsomheden af denne virus er meget stærk, siger Lombardiets sundhedschef, Giulio Gallera.