Coronavirus

USA og Kina kæmper om sandheden bag virusepidemi

Tre journalister fra et amerikansk medie er blevet smidt ud af Kina efter at have skrevet kritisk om styrets håndtering af sygdomsepidemien.

Når USA erklærer national sundhedskrise og stopper for flyrejser til og fra Kina, er det, ifølge Kina, med til at sprede frygt og panik omkring udbruddet af covid-19.

Derfor bør USA tage ansvar og lade være med at ty til drastiske midler, mener Kina.

- USA har uden ophør stået for at skabe panik og efterfølgende spredt den til omverdenen, sagde talskvinden for det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, i starten af februar.

Jeg ved ikke, hvad deres motiv er. Men jeg ved, at der åbenbart er flere og flere mennesker i Kina, der lider

Larry Kudlow, Det Hvide Hus

Kommuniststyret i Kina anklager amerikanerne for at udnytte virusudbruddet til at skade Kinas omdømme og økonomi og kalder blandt andet rejseforbuddet for en smædekampagne.

USA var de første, der valgte at trække sine borgere ud af Kina og indføre alvorlige rejserestriktioner til og fra landet. Det mener det kinesiske udenrigsministerium, at amerikanerne gjorde i et forsøg på at få andre til at følge trop og isolere Kina ifølge Hua Chunying.

– Det er netop udviklede lande som USA, der har både evner og midler til at forebygge epidemier, som er gået forrest for at indføre ekstreme forbehold mod Kina, komplet modsat WHO’s anbefalinger, udtalte Hua Chunying.

I USA indtager man en helt anden holdning. Amerikanerne mener, at Kina udadtil lader, som om de er transparente og åbne, men i virkeligheden skjuler alvoren af epidemien. Det har flere internationale sundhedsarbejdere og eksperter ligeledes anklaget Kina for.

Går imod WHO's anbefalinger

Blandt andet frygter nogle, at Kina bevidst underrapporterer antallet af smittede.

En række eksperter har udtrykt frygt for, at Kina ikke er åbne om, hvor mange smittede der egentlig er i landet. Det er blandt andet professor i smittefarlige sygdomme ved Imperial College London Neil Ferguson, som mener, at kun 1 ud af 19 tilfælde af smitte med covid-19 bliver opdaget i Hubei-provinsen.

Derudover har den australske regerings chefoverlæge, Brandon Murphy, sagt, at Kinas udtalelser udadtil ikke stemmer overens med, hvad man ser foregå i landet.

Et underfinansieret sundhedssystem og prøveudstyr med fejl skulle blandt andet være medskyldige i, at ikke alle smittede bliver diagnosticeret korrekt.

Politiet tjekker rejsende i et af de enorme områder, som Kina har lagt i karantæne.

En del af frygten for at Kina underrapporterer antallet af smittetilfælde, skyldes også, at Kina under SARS-epidemien gentagne gange blev anklaget af WHO for at have underrapporteret alvoren af smitten. Men WHO har for nylig opfordret verden til ikke at gå i panik over covid-19. Organisationen mener, at en række lande overreagerer i håndteringen af virussen.

WHO har rost Kina for at tage ekstreme tiltag i brug for at hindre udbredelsen af smitte. Kina har blandt andet indført karantæne i flere millionbyer og enorme områder i landet, hvor 500 millioner mennesker enten er eller har været påvirket af karantænepåbud. Men WHO er sidenhen selv kommet under anklage for at bukke under for politisk pres fra kinesiske diplomater.

Armlægning mellem Kina og USA

USA og Kina har i længere tid lagt arm for at få en handelsaftale på plads. Det er endnu ikke lykkedes, og USA tager stadig hårdere tiltag i brug for at presse Kina, som ifølge amerikanerne er en trussel mod USA. Blandt andet er USA begyndt at anse en række kinesiske medier som aktører under den kinesiske regering, hvilket indsnævrer mediernes frihed i USA. Derudover har USA's forsvarsminister, Mark Esper, kaldt Kina en stor trussel mod omverdenen, ligesom amerikanerne vil have deres allierede til at stoppe handel med det kinesiske teleselskab Huawei, som USA mener bliver brugt til spionage. 

Larry Kudlow, et højtstående medlem af Trump-regeringen, har kritiseret Kina for ikke at være transparente nok. Larry Kudlow sammenligner Kinas håndtering af udbruddet af covid-19 med handlinger, der hører til i krigstid, fordi de er så ekstreme. Det skuffer ham derfor, at der ikke er mere åbenhed omkring, hvorfor disse handlinger er nødvendige, siger han.

– Jeg ved ikke, hvad deres motiv er. Men jeg ved, at der åbenbart er flere og flere mennesker i Kina, der lider, siger han.

Et område på Washingtons akademi for brandmænd bliver brugt til at sætte rejsende fra Wuhan og Kina i karantæne.

Kudlow mener, at den kinesiske præsident, Xi Jinping, har givet udtryk for at være villig til at tage imod amerikansk hjælp og invitere amerikanere til Kina, men at det endnu ikke er sket.

– Vi er skuffede over, at vi ikke bliver inviteret ind.

Men ifølge Kina har USA endnu ikke tilbudt nogen egentlig hjælp til de kinesiske myndigheder, på trods af at Donald Trump af flere omgange har sagt, at amerikanerne vil hjælpe Kina med alt, de har brug for.

– Indtil videre har den amerikanske regering endnu ikke assisteret Kina, siger Hua Chunying.

Amerikanerne har siden januar forsøgt at presse Kina til at lade forskere rejse til Wuhan, men kineserne har afvist indtil nu. Ifølge Det Hvide Hus pressede præsident Donald Trump fredag 15. februar sin modpart i Kina, Xi Jinping, og fik godkendt, at et hold amerikanske eksperter kunne rejse med en WHO-mission til Kina.

Fredag 21. februar er de amerikanske eksperter sammen med andre fra Singapore, Sydkorea, Japan, Nigeria, Tyskland og Rusland blevet inviteret til Wuhan som led i en WHO-mission. Efter planen ankommer holdet af forskere lørdag 22. februar.

Således er et fejlagtigt budskab skabt: Virussen har en nationalitet

Hans-Georg Møller, professor ved Macau Universitet

Journalister smidt ud af landet

Flere vestlige medier har rettet pegefingeren mod Kina og anklaget landets myndigheder for at lyve om epidemien.

Blandt andet skriver amerikanske Foreign Policy, at Kina bevidst har løjet om virusudbruddet helt fra start.

Som bevis for dette nævner mediet, at Kina til at begynde med straffede lægen Li Wenliang, der var den første til at slå alarm om udbruddet.

Myndighederne slettede hans opslag fra sociale medier, han blev opsøgt og truet af politiet i Wuhan, og han fik besked på at tie stille, skriver Foreign Policy. Li Wenliang er nu afgået ved døden af netop covid-19, og han anses af mange kinesere for at være en folkehelt.

Onsdag 19. februar sagde myndighederne i Kina, at de vil annullere tre Wall Street Journal-journalisters presseakkreditering og sende dem hjem. Det sker på baggrund af negativ omtale af Kinas håndtering af covid-19, hvor man blandt andet publicerede et debatindlæg med rubrikken 'Kina er den syge mand i Asien'.

Og netop denne dækning af virussen fra medierne er problematisk, mener Hans-Georg Møller, som er dansk professor i filosofi ved Macau Universitet i Kina.

Det skriver han i et debatindlæg i avisen South China Morning Post.

Han retter kritik mod blandt andet Jyllands-Posten og Der Spiegel, der begge ifølge ham har sat lighedstegn mellem Kina og covid-19.

Satiretegning af det kinesiske flag i Jyllands-Posten.

Hvorfor er det, spørger han, at man vil tildele en virus en nationalitet, når den ikke er i stand til at have nogen? Ifølge Hans-Georg Møller er det eneste formål med dette at rette frygt og vrede mod andre og dermed give et bestemt land – i dette tilfælde Kina – ansvaret for at have 'skabt' dette virusudbrud.

Hans-Georg Møller mener, at medierne er med til at underbygge dette narrativ, når de forbinder virussen med Kina som nationalitet.

Tyske Der Spiegel lavede - meget lig Jyllands-Postens omtalte karikaturtegning - eksempelvis en forside, hvor der står "Coronavirus" på en rød baggrund, og nedenunder står der med gule bogstaver "Made in China" – samme farver som Kinas flag.

– Således er et fejlagtigt budskab skabt: Virussen, der på nuværende tidspunkt truer mange menneskers liv, har en nationalitet – den er kinesisk, skriver Hans-Georg Møller.

Derudover har den negative dækning af covid-19 ifølge Møller den konsekvens, at den stigmatiserer kinesere i Vesten. Der har været et stigende antal angreb mod kinesere bosat i udlandet, ligesom tonen mod kinesere på sociale medier er blevet grovere.

Flere demonstrerede for ytringsfrihed i Kina efter Li Wenliangs død.