Nyheder

Kritik af kongelig kogebog: - Hvem i alverden har nogensinde set den slags som rester?

Det er fine hverdagsopskrifter, men de er ikke lavet af rester, lyder kritikken af kogebogen, som prinsesse Marie har bidraget til.

Vi skal alle blive bedre til at undgå madspild ved at bruge vores madrester, og det er det også det, prinsesse Marie og kogebogsforfatter Selina Juul promoverer kogebogen ’Mad med respekt’ på.

Prins Henriks guacamole med rugbrødschips

 • ½ løg
 • ½ chili
 • 4 avocadoer
 • ½-1 citron, saften
 • ½ tsk. salt
 • ¼ tsk. peber
 • 4 skiver rugbrød
 • 2 spsk. olivenolie
 • ½ tsk. groft salt

Hak løg og chili fint (undlad at bruge chilikernerne). Skær avocadoen over, tag stenen ud, og skrab kødet ud med en ske.

Mos avocadokødet med en gaffel og tilsæt citronsaft. Bland løg, chili og avocadomos. Smag til med salt og peber.

Skær rugbrød i tynde skiver og læg dem på bagepapir. Dryp rugbrødet med lidt olivenolie og drys med groft salt. Sæt rugbrødene i ovnen på grill i max 5 minutter (husk at holde øje med brødet, så det ikke bliver sort). 

Men det er ikke alle, der er enige i, at opskrifterne er med til at bekæmpe madspild.

Blandt andre forbrugs- og livsstilsjournalist Sarah Skarum er skeptisk.

- Undskyld mig, hvad er det her for noget sludder? Restemad? Rester er så at have FIRE avocadoer og fire skiver rugbrød? Hvem i alverden har nogensinde set den slags som rester? skriver hun på Facebook.

- Opskrifterne lider af det samme problem: Det er fine hverdagsopskrifter, men det er ikke resteopskrifter, siger hun og understreger, at hun ikke har set hele bogen, men uddrag af den.

Undskyld mig, hvad er det her for noget sludder. Restemad? Rester er så at have FIRE avokadoer og fire skiver rugbrød?...

Posted by Sarah Skarum on Friday, February 7, 2020

Dyre råvarer i store mængder

På bogens bagside står, at "opskrifterne er baseret på råvarer og rester, som danske husholdninger hyppigt smider ud".

For eksempel skal man bruge 300 gram kylling i en af retterne, 6 skriver bacon og 12 kartofler i en anden, og fire avocadoer til en kongelig guacamole.

- Men avocadoer er en dyr råvare, og mange vil se fire ekstra af dem som en stor udgift. Det fremstår lidt ’lad dem spise kage’-agtigt, når Kongehuset er afsender på sådan en opskrift, siger Sarah Skarum.

Afstemning

Er fire avocadoer rester?

I stedet savner hun opskrifter med mindre mængder og mere 'kedelige' rester, man har i køkkenet. For det er en skam, at vi glemmer den halve bladselleri i bunden af køleskabet eller vores kogte risrester, mener hun

- Opskrifterne flytter fokus fra, hvad forbrugerne egentlig skal gøre for at bekæmpe madspild, siger Sarah Skarum.

Madspild i Danmark

Danske forbrugere har et madspild på 260.000 tons årligt. Det svarer til 36% af det samlede madspild gennem hele fødevarekæden. 

Størstedelen af madspildet er frugt og grønt, herefter kød og fisk, så brød og kager, derefter tørvarer og sidst er det mejeriprodukter.

​​​Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser. 

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet har danske husholdninger de sidste seks år mindsket madspildet med 14.000 ton.

Kilder: Consumer food Waste in Denmark, 2018. Food waste prevention in Denmark​, 2017. 

Mange avocadoer kan godt være rester

Bogens medforfatter og bestyrelsesformanden i Stop Spild Af Mad, Selina Juul, mener ikke, at det skal være mængden af ingredienserne, der afgør, om der er tale om rester.

- Målet med bogen er, at uanset hvor meget eller hvor lidt overskudsmad, man har i køkkenet, skal maden spises og ikke smides ud, skriver hun i en mail til TV 2.

Guacamole og baconkartofler lavet på rester.

Man skal også have i baghovedet, at store familier har flere rester end små familier og singler har, når man eksempelvis læser opskriften på prinsesse Maries søn prins Henriks guacamole, lyder det.

- Prins Henrik er en del af en husstand på seks medlemmer - og det virker altså slet ikke utænkeligt for os, at en familie af den størrelse kan have fire overmodne avocadoer eller andet til overs, skriver Selina Juul.

- Mange af os køber dem i net, og nogle gange glemmer man at få udnyttet alle avocadoer, og de går altså hurtigt fra ikke-modne til meget overmodne.

Baconkartofler

 • 6 skiver bacon
 • 1 tsk. paprika
 • 12 små, kogte kartofler

Skær eller klip baconskiverne i halve. Drys dem med paprika. Vikl baconen omkring kartoflerne, og sæt baconen fast med en tandstik. Steg i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Rester af baconkartofler kan bruges i madpakken eller serveres som efter-middagsmad dagen efter.

Kilde: 'Mad med respekt – En familiekogebog, der mindsker madspild'.

Enige om én ting

Der er kommet en strøm af kommentarer fra både kritikere og tilhængere under Sarah Skarums Facebook-opslag. Og reaktionerne overrasker hende.

- Det undrede mig, at folk kunne blive så ophidsede over avocadoer, siger hun.

Sarah Skarum understreger, at kampen mod madspild er en god og vigtig sag. På det punkt er bogens forfatter helt enig.

- Det er vigtigt for os at sige, at vores overskrift her er, at det er skønt, at folk på alle mulige måder interesserer sig for vores bog og generelt for kampen mod madspild. Det er det, vi gerne vil opnå, siger Selina Juul.