USA VALG

30 år gammel pjece kan give Bloomberg problemer: - Du kan ikke slette din fortid

Mens præsidentkandidaten Michael Bloomberg går frem i meningsmålingerne, rammes han af sin fortid med sexistiske og racistiske bemærkninger.

Selvom det er en del af Michael Bloombergs strategi ikke at deltage i de fire første primærvalg, er han alligevel blevet skydeskive for sine rivaler i kampen om at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget til november.

Under et pressemøde søndag var Joe Biden den første til at lange ud efter Michael Bloomberg.

- 60 milliarder kan købe dig en masse reklame, men det kan ikke slette din fortid, sagde den tidligere vicepræsident, ifølge The Guardian.

30 år gammel pjece

Joe Bidens sigtekorn retter sig dog mod Bloomberg, efter at milliardæren i denne uge blev konfronteret med sin fortid, da Washington Post genpublicerede en pjece med citater fra Bloomberg, som blev lavet i anledning af hans 48-års fødselsdag tilbage i 1990.

En pamflet, der med titlen 'Wit and Wisdom of Michael Bloomberg' (Intelligens og visdom fra Michael Bloomberg, red.) indeholder en række sexistiske bemærkninger om kvinder.

Bloomberg er blandt andet citeret for at have sammenlignet en god sælger med "en fyr, der går ind på en bar, henvender sig til alle de smukke kvinder og siger: "Skal vi knalde?"".

- Han får mange afvisninger, men han får også meget sex, lyder resten af citatet fra milliardæren.

Bloomberg besvarede kritikken om sit syn på kvinder ved blandt andet at poste en video med en række vidnesbyrd fra sine kvindelige ansatte på Twitter ledsaget af teksten:

- Som jeg har demonstreret gennem min karriere, vil jeg altid være en fortaler for kvinder på arbejdspladsen.

Minoritetsbørn skal "op mod væggen"

Samtidig begyndte gamle klip af Michael Bloombergs tale på Aspen Instituttet i 2015 at cirkulere. Her forsvarede han sit kontroversielle 'Stop-and-frisk'-program fra sin tid som borgmester i New York.

Programmet gik ud på, at politiet midlertidigt kunne tilbageholde borgere og kropsvisitere dem for våben. Bloomberg beskrev det som en måde at mindske byens vold ved at kaste minoritetsbørn "op mod væggen og kropsvisitere dem".

Og netop den kommentar fremhævede den demokratiske kandidat Bernie Sanders under sin tale i Las Vegas lørdag aften lokal tid. Her kaldte han 'Stop-and-frisk'-programmet for racistisk og tilføjede:

- Sandheden er, at selv med alle sine penge vil borgmester Bloomberg ikke skabe den begejstring og energi, vi behøver for at få den valgdeltagelse, vi skal have for at besejre Donald Trump, sagde han ifølge The Guardian.

Den 78-årige Michael Bloomberg er ifølge erhvervsmediet Forbes god for mere end 62,8 milliarder dollars og har før udtalt, at han har i sinde at bruge en del af sin formue på valgkampen.

Mange vil løbe skrigende væk

Ifølge USA-analytikeren Mirco Reimer-Elster er historierne om Bloombergs fortid fantastiske for modkandidaterne, fordi det fjerner den negative opmærksomhed fra dem. Men milliardærens fortid kan også få mere vidtrækkende konsekvenser.

- Hans primære argument, og sandsynligvis derfor han stiger i meningsmålingerne, er en opfattelse af, at han kan slå Trump. Men når der kommer fokus på dårlige sager, er der mange, der vil løbe skrigende væk.

Hvis historierne omkring sexisme og racisme får overtaget, bliver det for farligt at sende ham ind som modkandidat til Donald Trump, forklarer analytikeren.

- Og det er et endnu større problem for demokraterne, fordi de er afhængige af støtten fra afroamerikanere og kvinder for at vinde valget, siger Mirco Reimer-Elster.

Ifølge et vægtet gennemsnit over meningsmålinger fra Real Clear Politics, ligger Michael Bloomberg på en tredjeplads med 14,2 procent af stemmerne bag netop de demokratiske kandidater Bernie Sanders og Joe Biden.