Nyheder

Dagens overblik: 'Ny Identitet' hjælper kvinder med at flygte fra social kontrol

Danskers verdensrekord i fare, gigaskildpadde sloges med kæmpekrokodille, Kina bygger to hospitaler på rekordtid, mentalundersøgelser fyldt med fejl.

- Hvis min egen familie skulle tøve i sidste sekund med at dræbe mig, så tøver de andre i hvert fald ikke. Det er dem, jeg er bange for nu, sagde Aya til Nader.

De to var forelsket, men Ayas mand fra et tvangsægteskab og hendes familie ville ikke lade hende være. De truede hende på livet og jagtede hende.

Til sidst blev det for meget. Aya måtte flygte, og Nader har ikke set hende siden.

Oplevelsen fik Nader til at stifte 'Ny Identitet', hvor han hjælper kvinder ud af voldsomme forhold.

Velkommen til dagens overblik.

Danskers verdensrekord i fare på grund af kinesisk coronavirus

Ni lande. Det er så tæt 32-årige Thorbjørn Pedersen er på at være den første i verden til at besøge alle verdens 203 lande uden hjælp af flyvemaskiner. På lidt over seks år har den eventyrlystne dansker besøgt 194 lande, men på en sejltur fra Mikronesien til Hongkong røg rekorden i krise.

Da Thorbjørn Pedersen satte fod på skibet, var alle aviserne optaget af amerikanernes attentat på en iransk topgeneral. Men da han 11 dage senere satte fod i Hongkong, talte alle pludseligt om en ny type coronavirus, covid-19, som har lagt Kina i karantæne. Rejsebegrænsninger sætter nu hele Thorbjørn Pedersens verdensrekord i fare.

Lige nu er han stadig fanget i Hongkong, og jo længere det tager, desto mere får han lyst til at give op. Men han har dog et enkelt skud tilbage i bøssen.

Læs mere om det her.

Gigaskildpadde fra fordumstid brugte horn som lancer

Muligvis ikke den overskrift, du havde regnet med at læse i dag. Men den er god nok. En uddød skildpadde, der levede for omkring 13 millioner år siden, var større end en personbil og brugte sine horn som lanser. Den blev mere end fire meter lang og vejede over et ton.

Men hvorfor havde en skildpadde på størrelse med en bil brug for at forsvare sig med lanser, for ja, hvilket uhyre kunne dog udfordre denne krabat af et havdyr?

Det kunne ingen ringere end den forhistoriske kæmpekrokodille, der voksede sig mere end ti meter lang. Det svarer til halvdelen af DSB’s førervogne.

Forskere har netop udgravet fossildele af en de monstrøse skildpadder, og derfor ved man nu lidt mere om den, end man gjorde førhen. Blandt andet er man blevet klogere på gigaskildpaddens diæt.

Hvis du vil vide mere, så klik dig videre her.

Kinesiske kæmpehospitaler bygget på rekordtid står tomme i karantæneby

Den kinesiske by Wuhan har på trods af sine 11 millioner indbyggere ikke været særligt omtalt i internationale medier. Men udbruddet af covid-19, den nye type coronavirus, der har smittet over 60.000 på få måneder, fik virkelig sat Wuhan i mediernes søgelys.

Måske var det også derfor, at Kina for at undgå kritik af landets håndtering af covid-19 udbruddet, valgte at bygge to store hospitaler på rekordtid i Wuhan. Det spekulerer nogle eksperter i hvert fald i, for hospitalerne står stort set tomme, mens tusindvis af Wuhans indbyggere bor i midlertidige hospitaler i store haller.

Hospitalerne har sammenlagt 2500 sengepladser. Det svarer til to gange Rigshospitalet – hvis man tæller både det store i hjertet af København og Rigets anden afdeling i Glostrup.

Her kan du lære lidt mere om de nybyggede hospitaler i Wuhan.

Forelskelse og dyb sorg blev til støtteorganisation mod social kontrol

Organisationen ’Ny Identitet’ hjælper kvinder, der er fanget i forhold med social kontrol. Vold, ydmygelse og seksuel udnyttelse kan være hverdag for kvinderne, der oftest ikke må forlade deres hjem uden tilladelse fra deres mand.

Stifteren af 'Ny Identitet' hedder Nader Ashkani. Han har viet sig til missionen om at hjælpe kvinder med at flygte fra et liv under social kontrol. Det var hans eget møde med en smuk kvinde, dernæst en stor forelskelse og til sidst en dyb sorg, der fik ham til at tage beslutningen om, at de her kvinder skulle have hjælp.

Kvinden, han havde forelsket sig i, ved han ikke længere, hvor er – for sin egen sikkerhed. Journalisterne, der interviewer ham, må ikke få at vide, hvad kvinden hedder – for hendes sikkerhed.

Læs om Nader Ashkanis voldsomme historie og efterfølgende dedikeret arbejde med kvinder, der lever under hård social kontrol.

Fejlfulde mentalundersøgelser giver frygt for forkerte fængslinger

Retslægerådet har vurderet, at der er fejl i op mod hver tredje mentalundersøgelse af udviklingshæmmede, der har begået kriminalitet. Og det er et stort problem, mener rådet, da netop mentalundersøgelser vejer tungt i afgørelsen om, hvorvidt vedkommende kan komme i fængsel eller ej.

Alternativet er som regel en anbringelse på en institution for udviklingshæmmede på ubestemt tid.

Spørgsmålet er nu, om der er personer, som er blevet fængslet uden at være egnet til det, lige såvel som omvendt – personer, der er blevet anbragt i stedet for fængslet.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, kalder det tæt på at være justitsmord.

Det kan du læse mere om her.

***

Hvis du selv er fanget i social kontrol eller kender nogen, der har brug for hjælp, så kan du læse mere om Ny Identitet på deres hjemmeside.

På gensyn.