Nyheder

Her er det sikreste sted at sidde i flyet, hvis du skal undgå coronavirus

Der er forskel på, hvor du sidder i et fly, hvis du vil undgå en forkølelse eller andre virusser. Johannes Skoog / TV 2 Grafik

Det er ikke ligegyldigt, hvor du sidder i flyet, hvis du skal undgå smitte med en virus. Og jo mindre du bevæger dig under flyveturen, jo bedre.

Når en epidemi rammer, som nu med coronavirussen, er det naturligt at være lidt tilbageholdende ved at hoppe ombord på et fly.

For mens man i dagligdagen ofte kan holde sig på afstand, hvis nogen hoster og nyser, er det lidt sværere, hvis man er låst inde i en blikkasse sammen i fem timer.

Risiko for smitte med coronavirussen i Danmark er lav, men når danskerne i disse dage rejser ud i verden på vinterferie, stiger risikoen til "moderat", vurderer Statens Serum Institut.

Er du derfor nervøs over at flyve med muligt smittede, kan du placere dig bestemte steder i kabinen for at minimere risikoen for smitte.

Det viser en rapport udarbejdet af forskere fra Emory University og Georgia Institute of Technology, der har kigget på, hvordan virusser bevæger sig rundt i en flykabine.

Risiko for direkte kontakt med den inficerede person

Jo mindre du bevæger dig, jo bedre

Din risiko for at blive smittet ombord på et fly afhænger af tre ting:

  1. Hvilket sæde du sidder på
  2. Hvor meget du bevæger dig rundt i kabinen
  3. Hvor den smittede sidder i flyet

De første to ting har du ofte selv indflydelse på. Det, du ikke har indflydelse på, er, hvor i flyet den smittede sidder.

Sidder vedkommende lige ved siden af dig, er gode råd dyre. Sygdom har højst risiko for at smitte personer, der sidder på samme række eller en række væk fra den smittede.

Men lad os antage, at den smittede ikke sidder ved siden af dig. Så kan du faktisk øge dine chancer for ikke at blive smittet med en virus på flyveren.

Ifølge rapporten er det afgørende nemlig, hvor meget man bevæger sig rundt i kabinen. Af dem, der sad ved vinduet, rejste 43 procent sig for at gå på toilettet en eller flere gange. For de andre placeringer i flyet var tallet 80 procent.

Undersøgelsens resultat var, at jo mindre du bevæger dig rundt i kabinen, og jo færre personer, der skal forbi dig for at gå på toilettet, jo lavere er din risiko for at blive smittet.

Antallet af "møder" betyder noget

Passagerer, der i undersøgelsen sad på en vinduesplads, havde markant færre "møder" med en anden person end dem, der sad på midterpladsen eller gangpladsen.

Et "møde" er defineret som at befinde sig i så tæt kontakt på en anden person, at man kan blive smittet, hvis vedkommende er syg.

I gennemsnit fordelte antallet af "møder" sig sådan:

  • En vindues-passager: 12 møder
  • En midter-passager: 58 møder
  • En gang-passager: 64 møder

Derfor kan man konkludere, at vinduesæderne forrest og bagerst i flyet er de bedste pladser, når det kommer til at undgå coronavirus - og alle andre former for smitte.

Det gør sig særligt gældende, hvis du kan holde dig og blive siddende på din plads. Så kommer du nemlig i kontakt med færrest mennesker.

Undersøgelsen har analyseret 10 flyture på tværs af USA, og de varede mellem 3 og 5,5 time.