De ti mest solgte bøger har én ting tilfælles

Sara Omars bog 'Skyggedanseren' topper listen over de mest solgte bøger - se hele top 10 nederst i artiklen.

Listen over de ti mest solgte skønlitterære bøger i Danmark ser anderledes ud, end den plejer.

For første gang nogensinde består listen nemlig udelukkende af bøger skrevet af kvinder. Det fremgår af Bog & idés liste over sidste uges salg.

Marianne Lyngby Pedersen, direktør for kæden, er overrasket, men peger på især to forklaringer:

Kvinderne deler ud af sig selv

Hun peger blandt andet på, at kvindelige forfattere er gode til at dele ud af sig selv.

- Den nuværende liste indeholder bøger, der vil noget, og som kan bevæge læseren. Det er oppe i tiden, at forfatteren har noget på hjerte. Det er ikke bare tomme kalorier, og den tendens køber særligt kvindelige forfattere ind i, forklarer hun.

Marianne Lyngby Pedersen nævner blandt andre Sara Omar, som med udgangspunkt i sig selv har skrevet om social kontrol af kvinder i Kurdistan og muslimer i Vesten. Hun topper listen.

Også bestsellerforfatter Iben Mondrup køber ind i den tendens med sin bog ’Tabita’, der er nummer tre på listen. Hun skriver om at gøre op med sin fortid og om den danske kolonisering af Grønland samt dens følgevirkninger.

Der er mange kvindelige læsere

Udover at kvindelige forfattere rammer noget, som læserne efterspørger, er der også en anden forklaring på, at bestsellerlisten er fyldt med kvinder. Det er, at der er mange kvindelige læsere.

Andelen af kvinder, der læser skønlitteratur ugentligt eller hyppigere, er på omkring 50 procent, mens andelen af mænd er på omkring 30 procent. Det viser de nyeste tal fra en rapport fra Bog- og Litteraturpanelet.

Og noget tyder på, at de kvindelige læsere vælger at læse bøger, der er skrevet af kvinder.

- Der er en god portion identifikation med i spillet, for mange af bøgerne på bestsellerlisten har kvindelige hovedpersoner og behandler temaer ud fra en kvindelig vinkel. Man læser jo det, man interesserer sig for, siger Marianne Lyngby Pedersen.

Hun understreger dog, at mandlige forfattere ligeså godt kan have en kvindelig vinkel i deres bøger, og at læserne i hendes øjne generelt ikke skeler til, om en mandlig eller kvindelig forfatter står bag den bog, de hiver ned fra hylden.

Det vigtigste er, at der er "gode kalorier" i historien:

- Vi kan få tomme kalorier overalt. Når vi ser tv, sidder med vores mobiler og så videre. Her kommer bøgerne med noget på hjerte ind i spillet. Og dem er der mange kvindelige forfattere, der skriver, siger Marianne Lyngby Pedersen.

Forfatter: Der er mange dygtige kvinder

Forfatter Iben Mondrup er ophavsmand til den tredjebedst sælgende bog på listen, ’Tabita’.

Hun mener ikke, at årsagen til, at kvinder topper bestsellerlisten skyldes, at kvinders bøger appellerer til andre kvinder. Ifølge hende skyldes det, at der er mange dygtige kvindelige forfattere.

- Jeg får både respons fra mænd og kvinder, der har læst min bog, og mit synspunkt er, at de bøger, der er på bestsellerlisten, må være de bedste bøger, siger Iben Mondrup.

- Jeg tror i virkeligheden, at mænd interesserer sig ligeså meget for ting, der foregår i kvindehoveder.

De ti mest solgte bøger

 1. 'Skyggedanseren' - Sara Omar

  'Skyggedanseren' er anden roman om pigen Frmesk, der vokser op med social kontrol i kvindeundertrykkende miljøer i Kurdistan og Danmark.

 2. 'Sommerfugleværelset' - Lucinda Riley

  'Sommerfugleværelset' er en fortælling om flere generationer, der hver især kæmper med deres. Om kærlighed, der aldrig ruster, og et hus, der gemmer på en hemmelighed.

 3. 'Tabita' - Iben Mondrup

  'Tabita' handler om det barnløse ægtepar Eva og Berthel, der i midten af 1960'erne rejser fra Grønland tilbage til Danmark med to grønlandske børn. Hjemme igen oplever de, hvor vanskeligt det er at skabe en familie med plads til både fortiden, kærligheden og forskellige kulturer.

 4. 'Dødevaskeren' - Sara Omar

  'Dødevaskeren' er en voldsom roman om den udsatte pige Frmesk, der ikke er ønsket af sin far på grund af sit køn i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had.

 5. 'Hvor flodkrebsene synger' - Delia Owens

  En fortælling om en piges ukuelige vilje og barske liv i 1950’ernes USA.

 6. 'Kvinderne fra Thy' - Maria Helleberg

  'Kvinderne fra Thy' er en slægtsroman om forholdet mellem en mor og datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy omkring år 1900.

 7. 'Penge på lommen' - Asta Olivia Nordenhof

  'Penge på lommen' er første del af en romanføljeton, der har mordbranden på Scandinavian Star som et gennemgående motiv.

 8. 'Søstrene fra Thy' - Maria Helleberg

  'Søstrene fra Thy' handler om søstrene Ruth og Gerda. Mens Gerda må blive i Thisted, tager Ruth til København og lever livet med jazz, fester og en farlig flirt med en SS-officer.

 9. 'Solsøsteren' - Lucinda Riley

  'Solsøsteren' er sjette bog i Lucinda Rileys populære serie De syv søstre.

 10. 'En lykkelig slutning' - Maren Uthaug

  I 'En lykkelig slutning' møder vi bedemanden Nicholas, som nedstammer fra syv generationer af bedemænd - og han er begyndt at opdage en ny side af sig selv.