Udland

Trump frikendt i rigsretssag

Donald Trump giver "thumbs up" ved et vælgermøde i New Jersey 28. januar.

Hvad sker der? Trumps rigsretssag er afgjort. Senatet har frikendt ham i begge anklagepunkter, som udsprang af Ukraine-sagen.

Hvad skal jeg holde øje med? Det var givet på forhånd, at Trump ikke ville blive afsat, fordi republikanerne har flertal i Senatet. Det bliver dog spændende at se, hvordan Trump og hans modstandere vil bruge rigsretssagens udfald politisk.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

"Fuld retfærdiggørelse og renselse af præsident Donald J. Trump"

I en officiel melding fra præsidentens talsperson, Stephanie Grisham, skriver hun blandt andet, at "I dag endte svindel rigsretssagen, der blev foranlediget af Demokraterne, med fuld retfærdiggørelse og renselse af præsident Donald J. Trump".

 

Anden tilgang end Clinton

Når Donald Trump i morgen vil fejre resultatet af rigsretssagen, er det en noget anden tilgang til situationen end Bill Clinton, der var den seneste præsident, som blev frikendt i en rigsretssag.

Her gjorde han det klart, at han var oprigtigt ked af de ting, han havde gjort, der førte til rigsretssagen.

Bill Clinton var sigtet for at lyve under ed og for at forhindre opklaringen i en sag, som blandt andet handlede om et seksuelt forhold til en praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky.

 

Nyt "begreb" huserer

Et nyt begreb "aquitted for life" - eller frikendt for altid -  er begyndt at trende blandt Trumps følgere, blandt andre præsident Trumps personlige advokat, Rudy Guiliani, der bruger det til at fejre præsidentens sejr.

Udtrykket menes at være en reference til formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, der har udtalt, at rigsretssagen for altid vil være en skamplet på Donald Trump.

 

Kommer med melding torsdag

I et nyt tweet skriver Donald Trump, at han vil komme med en officiel melding torsdag klokken 18.00 dansk tid, hvor han vil tale om "landets sejr" i rigsretssagen.

 

Nu tweeter Trump

Donald Trumps første reaktion på frifindelsen er en video, hvor han hentyder, at han vil være frikendt for altid.

Derudover spiller det ind i en løbende joke, han har kørt med sine vælgere, der handler om, at han vil blive ved med at være præsident for altid.

En amerikansk præsident kan maksimalt sidde to perioder eller otte år.

Det er ikke første gang, at han tweeter den pågældende video, men sidste gang stoppede den lidt tidligere.

Kampagneleder reagerer

Trumps kampagneleder, Brad Parscale, har udsendt en meddelelse, hvor han blandt andet skriver, at det hele tiden handlede om, at Demokraterne ville gøre de 63 millioner stemmer på Donald Trump under valget i 2016 ugyldige.

 

Hillary Clinton: "De bryder deres ed"

Hillary Clinton er bestemt ikke imponeret med de republikanere, der stemte for at frikende Donald Trump. I et tweet beskylder hun dem for at bryde den ed, de tog på at beskytte forfatningen.

 

Alle fulgte linjen

I det andet anklagepunkt fulgte samtlige senatorer deres respektive partilinjer. Dermed blev Donald Trump frikendt med stemmerne 53-47.

Trump frikendt i alle anklager

Donald Trump bliver ligeledes frikendt i det andet anklagepunkt i rigsretssagen.

Det handlede om, hvorvidt præsident Trump forsøgte at forhindre Kongressens opklaring af Ukraine-sagen ved at nægte at udlevere relevante dokumenter og ved at forbyde sine medarbejdere at vidne i Kongressen.

Donald Trump er den tredje præsident i historien, der bliver stillet for en rigsretssag, og den tredje præsident til at blive siddende efterfølgende.

Trump frikendt i første anklagepunkt

Med stemmerne 52 mod 48 bliver præsident Trump frikendt i anklagepunktet, der handlede om, at han skulle have misbrugt sin magt ved at presse Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, til at skaffe belastende materiale på tidligere vicepræsident Joe Biden.

Afstemningen gik ganske som ventet.

En historisk dag

Selvom udfaldet er så godt som givet på forhånd, er det en historisk dag. 

Mitt Romney bliver den første senator nogensinde, der stemmer for at fjerne en præsident fra sit eget parti.

Samtidig ser det ud til, at en samlet opposition for første nogensinde stemmer for at fjerne en præsident.

Så er de i gang

Senatet er netop gået i gang med aftenens første afstemning, hvor de skal tage stilling til, om Donald Trump er skyldig i at misbruge sin magt.

Det forventes at blive et 52-48 flertal i Republikanernes favør.

Sidste senator på plads

Også den demokratiske senator fra West Virginia, Joe Manchin, siger nu, at han vil stemme for at dømme Donald Trump.

Kyrsten Sinema stemmer for at dømme

Den demokratiske senator fra Arizona, Kyrsten Sinema, vil stemme for at dømme præsident Trump. Det skriver et medie fra Arizona.

Hun ville ikke tidligere sige, om hun havde i sinde at stemme for at dømme Donald Trump og var derfor spået som en mulig kandidat, der ville stemme mod partilinjen.

To demokrater kan gå mod linjen

Mitt Romney er den første - og indtil nu eneste - republikaner, der er gået mod partilinjen og stemmer mod Trump. Noget, der næppe vil få indflydelse på andet, end hvordan han selv fremstilles i eftertiden.

På den anden side af salen hos demokraterne er der dog også senatorer, som meget vel kan stemme mod sine egne. Særligt to personer tilhører den gruppe.

Den ene er Joe Manchin fra West Virginia. Han har tidligere foreslået et kompromis, hvor et flertal i Senatet ”kritiserer” Donald Trump uden at gå så langt som til at fjerne ham. Men han erkendte selv, at forslaget ikke havde en chance for at samle flertal i Senatet. Samtidig har han afvist at fortælle, hvordan han vil stemme.

Den anden er Kyrsten Sinema fra Arizona, der som den første demokrat i staten siden 1994 vandt sit sæde i Senatet i et tæt løb. 

Ifølge TV 2's USA-ekspert, Mirco Reimer-Elster, vil det ikke være overraskende, hvis en demokratisk senator, der står over for et vanskeligt genvalg i en Trump-venlig hjemstat, stemmer mod partilinjen.

- Senatoren ved, at stemmen alligevel ikke kommer til at betyde noget for udfaldet af afstemningen. Så måske tænker han eller hun, at det ville være smart af hensyn til sin egen fremtidige politiske karriere, siger han.

Afgørelsens time nærmer sig

Hvis tidsplanen holder, skal senatorerne i gang med at stemme klokken 22.00 dansk tid.

Hvis Trump skal dømmes, kræver det, at 67 af de 100 senatorer stemmer for. Det vil næppe ske, for Trumps parti, republikanerne, sidder på 53 af pladserne i Senatet.

Mitt Romney vil stemme mod partiet

Hvis Donald Trump skal dømmes, kræver det to tredjedeles flertal i Senatet - altså mindst 67 ud af 100 stemmer. Det er meget usandsynligt, at det vil ske, da republikanerne sidder på 53 af pladserne.

Men den prominente republikaner Mitt Romney har netop gjort klart, at han stemmer mod partilinjen og mener, at Donald Trump er skyldig.

Han er den første republikaner, der har sagt, at han vil stemme for at dømme Donald Trump. Og han bliver med stor sandsynlighed også den eneste.

 

De to anklagepunkter

Senatet skal i aften stemme om to anklagepunkter.

Det første anklagepunkt handler om, hvorvidt Trump misbrugte sin magt ved at presse Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, til at skaffe belastende materiale på tidligere vicepræsident Joe Biden, der på det tidspunkt så ud til at være Trumps mest sandsynlige modkandidat ved præsidentvalget i november. Det skulle være sket ved at tilbageholde militærhjælp til Ukraine.

Det andet anklagepunkt handler om, hvorvidt Trump forsøgte at forhindre Kongressens opklaring af Ukraine-sagen ved at nægte at udlevere relevante dokumenter og ved at forbyde sine medarbejdere at vidne i Kongressen.